VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Mistä näitä tonttuja oikein tulee Nurmekseen?

Kuvateksti

22.10.2012



"Mistä näitä tonttuja tulee?" Pakko kysyä, kun neljän vuoden välein aina samat naamat pyrkivät valta-asemaansa jatkamaan Nurmeksessa.


Hyvin monet Nurmeksen valtuustoehdokkaista ovat istuneet jo ainakin pari valtuustokautta. Eräät jo yli kymmenen vuotta, muutamat tontut jo vuosikymmeniä. Yksi jo vuodesta 1968 lähtien, onko kaupunkikin vuoden 1968 tasolla.


Luulisi, että jo parissa valtuustokaudessa tai jopa yhdessä, saisi sanottavansa sanotuksi. Ja vaikutettua niissä asioissa jotka ovat keskeisiä jokaiselle ehdokkaalle?


Mutta eipä siitä olekaan kysymys? Kysymys on eräillä jatkuvasta vallankäytöstä, omasta asemastaan, omista eduista. Hamaan tappiin asti, niin kauan kuin henki pihisee, vaikka kaupunki taantuisi samojen kusettajien toimesta, ilman uutta "verta" ja ajatuksia.


Ei ihme, että esimerkiksi Nurmeksessa kaikki kehitys on jämähtänyt paikoilleen. Palveluja oli jopa enemmän aikaisemmin ja kunnallisetkin palvelut hoidettiin paremmin. Kehityksen nimeen vannoessa on menty ojasta allikkoon, ja kehitys on ollut mm. palvelujen leikkauksia ja sivukylien alasajamista.


Lähes samat valtuutetut ovat johtaneet Nurmesta eri luottamustehtävissä jo vuosikymmeniä: Matti Kämäräinen (kesk.), Jussi Säämänen (kesk.), Seppo Laaninen (kesk.), Lahja Mustonen (kesk.). Demarileirissä Jouni Pirinen jättäytyi viime vaaleissa taka-alalle, mutta mm. Yrjö Räsänen (sdp) ja Hannu Pääkkönen (sdp) ovat roikkuneet jo aikansa, sätkynukkeina muille piireille ja kabinettiporukoille.  Kaikki edellä mainitut ovat olleet jo vuosikymmeniä kuntapolitiikassa ja luottamustehtävissä. Pönkittämässä omia luutuneita kantojaan ja mielipiteitään, niin, että muiden näkemyksille ei haluta antaa edes tilaa poliittisissa ryhmissä.


Jussi Säämänen (kesk.) politiikassa jo vuodesta 1968? Eikö edes Ylikylän kepuklaanista löydy tuoreempaa poliitikkoa tämän päivän haasteisiin kuntapalveluja kehittämään? Ei.


Eipä siis ihme, että Nurmes on jämähtänyt paikalleen, ja nyt kaupunki yrittää kuntaliitosta, kun joku vain huolisi. Se nähdään näissä eliittipiireissä kehityksenä, vaikka se tarkoittaa vallan keskittämistä ja palvelujen heikentämistä entistä enemmän. Senhän todistavat kaikki tutkimukset jo kuntaliitokseen päätyneistä kuntaslummeista.



Vaaliliitot kannattaa muistaa


Tämän syksyn vaaleissa Kokoomus ja Kristillisdemokraatit ovat vaaliliitossa Nurmeksessa. Eipä ole asiaa todettu yhdessäkään ilmoituksessa, vaikka se pitäisi äänestäjille kertoa. Vaaliliiton kokonaisäänimäärä ratkaisee montako tästä vaaliliitosta menee valtuustoon, sitten vasta ratkaisee henkilökohtainen äänimäärä ketkä tulevat valituksi.


Kannattaa myös muistaa, että viime kunnallisvaaleissa Keput ja Vihreät olivat vaaliliitossa. Vaaliliitto toi yhden valtuutetun vihreille, ainoan ehdokkaan Ilpo Koskikallion. Lähes heti vaalien jälkeen Koskikallio irtisanoutui valtuustosta ja muutti asuinpaikkaa. Valtuustopaikka meni Keskustalle, eli kaikki Vihreitä äänestäneet antoivat Kepulle yhden paikan lisää valtuustoon lähes neljäksi vuodeksi. Hienosti juonittu kuvio Kepulta ja Koskikalliolta, koska Koskikallion lähtö oli hänellä itsellään selvänä jo ennen vaaleja.


Nurmeksessa on menty pitkään kepujen johdolla. Viimeiset 4 vuotta kepulla on ollut selvä enemmistö valtuustossa 17 paikalla, demareilla 11. Ja niin on myös asiat hoidettu, että nyt tyrkytetään itseään muille kunnille kuin vanhaa huoraa, paikat rempallaan. Kun pitäisi saada lisää maksajia kuluihin, jo pelkästään Nurmeksen matkailurakennusten kunnostus- ja hoitokuluihin.



Vaalilauseet pelkkää ilmaa, eivät kerro konkreettisia tavoitteita


"Kuntalaisten juoksupoika Jouko Tervo (sdp)". Siis lähetti,  ei puhu ei pukahda omia ajatuksia, edes vaaliläpyskässään.


"Asiat hoituvat tekemällä, ei julistamalla, Seija Puoskari (kesk.)". "Visiona kehittyvä kunta kattavalla palvelutarjonnalla", Siis jo yli 10 vuotta visiona, eikä unelmansa eteen ole tehnyt mitään, ei myöskään puhu eikä pukahda valtuustossa.


"Avarasti ajatellen - sitkeästi sovitellen Jorma Pikkarainen (sdp)". Kaikkien syleilyä/ nuoleskelua varmaan maailman tappiin asti?


"Turvallinen valinta Vesa Pyykönen (kesk.)". Mitään muutosta ei siis odotettavissa, entinen jatkuu, kuten aikaisempina vuosikymmeninä.


"Sillanrakentaja työssä ja yhteisten asioiden hoidossa, sinusta välitetään - peruspalvelut lähellä kuntalaisia, Matti Kämäräinen. (kesk.)". Ei kunnossa edes hänen laittamansa hammassillat aina, saati muut sillat maakunnassa. Ei ole rakentanut yhtään siltaa, vaikka kuinka kuvittelee ja uskottelee nyt muillekin. Asukkaiden palvelujen leikkaaja, verorahat matkailun kulisseihin.


"Kokemusta ja rakentavaa yhteistyötä... Matti Timonen (kesk.)".  Luulishan tuota jo tuohon ikään mennessä olevan jotakin kokemusta, entä osaamista kuntayhtymän kumileimasimena?


"Tuttu ja turvallinen, rehti ja rehellinen, Hannu Pääkkönen (sdp)". Eli sama peli ja kusetus jatkuisi. "Mukana kuntapolitiikassa 20v. ja kaupunginhallituksessa 10v."


"Hyvä Nurmes - parempi mieli, Hannu Mikkilä (kesk.)". Onko teknisen lautakunnan pj:lla nyt hyvä mieli toteutunut, kun on 2009-2010 korjattu 5 miljoonan euron Kirkkokadun homekoulu on saastunut, lapset  ja henkilökunta sairastavat sisäilmaongelmien takia?


"Tosiasiat on hyväksyttävä, Mauri Mahlavuori (kok.). Tällä ei ainakaan mennä eteenpäin, kaikki tapahtuneet olisivat tosiasioita ja ne vain olisi hyväksyttävä, yrittämättä vaikuttaa? Mitä tällainen tekee valtuustossa, ei mitään.


"Malttia, kokemusta ja luotettavuutta päätöksentekoon, Pertti Ryynänen (kesk.)". Ilmoituksen alalaidan tekstin kertoo kaiken "on kotiin tulon aika". Se vaatiikin paljon malttia, kokemusta ja luotettavuutta, mennä kotiin/poteroon.



"Vahvaa asiantuntemusta valtuustoon, Seppo Laaninen (kesk.). Siis vahva eli pitkäaikainen tuntemus verorahojen kusetuksesta Loma-Nurmes Oy:n hallituksen ja keskustan valtuustoryhmän johdossa. Nuorisokeskuksen ympärillä pyöritetään majoitus- ja ateriapalveluja julkisilla tuilla ja kaupungin verorahoilla. Saavatko Nurmeksen yrittäjät samat edut?


"Kokemusta ja vastuullista päätöksentekoa, Kaija Kokkonen (kesk.)". Lapset ja henkilökunta Kirkkokadun homekoulussa, vaikka sivistyslautakunnan pj:nä keväällä totesi, että Kirkkokadun koulun pitää olla kunnossa opetuksen alkaessa syksyllä 2012, muuten sinne ei mennä.


"Kokenut välittäjä valtuustoon, Jukka Juntunen (kok.)". Mitä valtuustossa välitetään, asuntojako, rahaa? Nurmeksen asuntotilanne huono, vuokra-asuntotuotanto nolla. Tekisikö kiinteistövälittäjä jotakin mm. edullisten vuokra-asuntojen eteen?


"Turvallisuutta kestävillä arvoilla, Veikko Jaaranen (kd.)". Turvallisuutta videokameroillako Kyrölän palveluasunnoissa ikäihmisten  yöliikkumiseen ja kaatumisiin? Vai tuleeko se turvallisuus jo jostakin ylempää vanhuksille, homekoulun koululaisille, köyhille jne., kun joustakin kestävistä arvoista puhuu?


"Oikeudenmukainen perusnurmekselainen, Yrjö Räsänen (sdp)". Nyt löytyi nurmeslaisten kanta-isä, suku vallassako jo fossiilien ajoista?


"Valitse virkeä ja vastuunsa tunteva kuntalainen Merja Makkonen (sdp)". Luulisi jo omantunnon kolkuttavan esim. Kirkkokadun koulun nuorten puolesta Kaija Kokkosen kanssa sivistyslautakunnassa, mutta kun ei taida kolkuttaa?


"Kuntavaalit ovat henkilövaalit, Liisa Honkanen (sdp)". Ei ole, suhteellinen vaalitapa antaa aina tuen myös ryhmälle jonka ehdokkaana on.


"Yhteistyötä..., yhteistyötä..., yhteistyötä... Lahja Mustonen (kesk.)". Ihme kun ei jo vaalimainoksessa Yh-, Yhteis-,... Yhteishyvä/ Jukola Osuuskauppa/ ABC-asema/ S-ketju?