VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Kunnat rahastavat sähkön hinnassa

Miksi Pohjois-Karjalan Sähkö Oy jakaa osinkoja kunnille, kun niillä voitaisiin laskea sähkön kuluttajahintoja?

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy nosti marraskuussa 2006 sähköenergian hintaa keskimäärin 10 prosenttia ja sähkön siirtopalvelujen hintaa 4,8 prosenttia. Karjalaisen (3.3.07) mukaan viime vuoden tulos oli 8,9 miljoonaa euroa, kasvua edellisestä vuodesta 1,4 miljoonaa. Liikevaihto kasvoi 8,4 prosenttia 86,7 miljoonaan euroon.

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:stä kunnat omistavat suoraan 45,3 prosenttia ja välillisesti 54,1 prosenttia Pohjois-Karjalan Energiaholding Oy:n kautta. Vuoden 2005 tilinpäätöstietojen mukaan valtio ja yritykset omistavat vain 9600 osaketta, kun kuntien potti on kaikkiaan 1 740400 osaketta.

Yhtiökokous jakoi vuoden 2005 osalta osinkoja 4 305 000 euroa eli 2,46 euroa osakkeelta. Kunnille palautettiin kaikkiaan 4 281 384 euroa. Pohjois-Karjalan alueella P-K Sähkö Oy:n kuntaomistajia ovat mm. Joensuu, Nurmes, Ilomantsi, Liperi, Juuka, Kitee, Tohmajärvi ja Lieksa.

Yhtiön hallitukseen kuuluvat mm. pj. Heikki Ikonen Nurmeksesta, teleasentaja Pauli Bau Ilomantsista, Esko Jokiniemi Liperistä, Lauri Kähkönen Lieksasta, Pentti Juntunen Juuasta ja Jukka Kankkunen Kiteeltä.

Kuntien omistaman sähköyhtiön osalta voidaan kysyä, onko sen tarkoituksena tuottaa voittoa ja siirtää kuluttajilta perittyjä rahoja kuntien päättäjien käyttöön? Vai pitäisikö yhtiön palvella omistajien eli kuntien asukkaiden etua erityisesti sähkön hinnoittelussa? Nyt verojen ja muiden julkisten maksujen lisäksi sähköyhtiön kautta kuluttajilta kerätään rahaa sähkölaskuissa kuntien kirstuihin.

Alueen yritystoiminnan ja ihmisten hyvinvoinnin tukemiseksi yhtiö voisi siirtää kaikki kuntaosingot suoraan sähkön hintaan eli laskea sähkön kuluttajahintaa myös vuosittaisten osinkojen verran. Se tekisi hyvää myös maakunnan imagolle, kun yhtiö laskisi täällä vielä olevien yritysten ja asukkaiden sähkölaskuja.

Fortum ilmoitti 2.2.07 laskevansa sähkön hintaa nyt kevään aikana, myös Kainuun Energia alentaa sähkön myyntihintojaan toukokuun alussa. P-K Sähkö Oy ei tehnyt samanlaista päätöstä, vaikka osinkoina jaettavaa riittää kuntien kirstuihin.

Vuonna 2006 yhtiön liikevaihto oli 86,7 milj. euroa ja voitto 8,8 milj. euroa, molemmat kasvoivat edellisvuodesta. Yhtiökokous päätti keväällä 2007 jakaa osinkoa 4,3 miljoonaa euroa, saman verran kuin vuosi sitten. Osingot jaetaan omistajakunnille suoraan ja kuntien omistaman Energiaholding Oy:n kautta.

Vuodenvaihteessa 2007-2008 on luvassa tuntuva korotus sähkön hintaan päästökauppakeinottelulla. Eniten sähköstä joutuvat maksamaan tavalliset kuluttajat, he maksavat perusmaksun lisäksi sähköenergiasta ja sähkön siirrosta myös sähköverot ja lisäksi arvonlisäveron. Yritykset pystyvät kierrättämään arvonlisävero-osuuden kirjanpidossaan.