Kaupunginvaltuuston 26.2.04 tekemä päätös ja käyty keskustelu
Kaupunginvaltuusto päätti äänestyksien jälkeen hyväksyä Jukolan Osuuskaupan tarjouksen, äänestyksissä kaikki esitykset pistettiin vastakkain Jukolan tarjouksen hyväksymiselle.
Ylä-Karjalan 28.2.04 mukaan: "Kaupunginhallituksen esitys tulee monien mielestä liian kalliiksi kaupungille sekä alkuvaiheessa että myöhemmin. Monia epäilytti myös Jukolalle annettava 'avoin valtakirja', jonka mukaan kaupunki sitoutuu maksamaan Sotka-kylpylän laajennuksen ja urheiluhallin, vaikka se ei saisikaan sille rahoitustukea valtakunnallisesti."
Ylä-Karjalan (em. numero) mukaan: "Jukolan tarjouksen on arvioitu maksavan kaupungille heti vähintään 1,2 miljoonaa euroa, kun kaupunki joutuu ostamaan Bomba-Lomat Oy:n ja sen velvoitteet Matkailunkehitys Nordia Oy:ltä ja Yyterin Kylpylähotellit Oy:ltä. Lisäksi kaupunki sitoutuu tekemään miljoonan euron investoinnit matkailuun."
"Jatkossa kustannuksia kertyy kaupunginkamreeri Jari Lampisen mukaan siitä, kun Sotkan peruskorjaus ja laajennus aiheuttavat Jukolan 120 000 euron vuokrakaton takia 150 000 - 200 000 euron vuotuiset alijäämäkirjaukset Sotkan kylpylälle." (em. Ylä-Karjala)
"Valtuutettu Veikko Malk (kd.) piti Bomba-Lomia Jukolaa huomattavasti edullisempana vaihtoehtona. Bomba-Lomat tuottaisi kaupungille enemmän kuin Jukola, johon joudutaan sen lisäksi, että se maksaa alussa paljon, niin satsaamaan myös jatkossa enemmän kuin siitä saadaan." (em.Ylä-Karjala)
"Myös valtuutettu Pertti Oilan (kok.) mukaan neuvotteluja pitäisi jatkaa kaupungin kannalta paremman tuloksen saamiseksi: Kallis ja lopullisilta kustannusvaikutuksilta avoin ratkaisu romuttaisi kaupungin talouden onnistuneen sopeuttamisen." Hän totesi myös, että "kaupungin kukkarolle tullaan taas muutaman vuoden päästä Sotkan alijäämäkirjauksen vuoksi".
"Pertti Oila kritisoi myös sitä, ettei Jukolan kanssa neuvoteltu ratkaisu irrota kaupunkia matkailusta niin kuin valtuuston tahto oli."
Edullisemmaksi katsomansa Bomba-Lomien tarjouksen taakse asettunut Ilpo Koskikallio (vihr.) totesi mm., että "jos hinta on näin kova, niin eikö olisi parempi toppuutella ja odotella parempia aikoja".
"Jukolan tarjouksen heikkoutena Koskikallio piti vuokrakaton lisäksi myös muun muassa avointa valtakirjaa. Kaupungin pitää rakentaa hotellilaajennus ja liikuntasali, mutta tietoa ei ole, saadaanko avustuksia. Jos ei, kaupunki joutuu maksamaan kaiken itse."
- "Hotellilaajennus, 30-40 huonetta, ja 200 neliön liikuntasalin rakentamisen on arvioitu tulevan maksamaan 2-3 miljoonaa euroa."
"Varavaltuutettu Jukka Juntunen (kok.) arvioi, että kaupungin neuvottelijat (valtuuston pj. Jouni Pirinen (sd.), varapj. Matti Timonen (kesk.), kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää ja kamreeri Jari Lampinen) ovat alistuneet tarjoajien ehtoihin. Sudet olleet lammaskatraassa. Onko kaupungilla todella varaa sijoittaa tähän ratkaisuun. Tuntuu ihan mahdottomalta."
Kaupunginvaltuuston ratkaisun myötä myös Matkailukehitys Nordia Oy ja Yyterin Kylpylähotellit Oy lähtevät pois paikkakunnalta.
"Myös Yrjö Räsänen (sd.) kritisoi Jukolan tarjousta: "Me annamme avoimen valtakirjan Jukolalle: mitä tahansa tulee, me maksamme. Tuntuu, että valtuustolle tehty esitys on tehty paniikissa ikään kuin muuta vaihtoehtoa ei olisi. Tämä vie meidät ojasta allikkoon."
- Tämä ei oikea kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdon oikea tapa toimia veronmaksajien rahoilla, se on vastoin myös Kuntalakia.
"Räsänen suomi myös muun muassa konsulttiselvitystä siitä, että konsultti teki töitä vain kaksi päivää ja että yhteydenotot yrityksiin jäivät hänen mukaansa pinnallisiksi.
Myös Pertti Oila piti tehtyjä selvityksiä ja valmistelua täysin puutteellisina: "Minä sanoisin asian valmistelusta, että hävetkää."
Jukolan tarjouksen hyväksyminen on kustannusvaikutuksiltaan Nurmekselle niin suuri, että "valtuutettu Taisto Hakkarainen (sd.) oli esittänyt matkailuratkaisun rahoittamista lainalla, jotta ratkaisu ei vaarantaisi investointeja ja peruspalveluja". (Ylä-Karjala 28.2.04).
Myös kaupunginjohtaja Pertti Vainionpään kommentti kertoo, että päätöksen teossa ei ole ajateltu kuntalaisten etua: "Jukolan ja Bomba-Lomien tarjouksia ja niiden seurauksia ei voi vertailla, koska ne eivät ole samalla lähtöviivalla velkataakan ja vuokratason suhteen." (em. Ylä-Karjala)
Jukolan Osuuskaupan tarjousta perusteltiin valtuuston kokouksessa mm. valtuutetun käymillä "kahvipöytäkeskusteluilla, joissa oli toivottu Jukolaa" (Jorma Kotivuori).
- Tähän kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää totesi päätöksen vaikutuksista: "Kahvipöytäkeskustelujen aiheeksi voi nyt ottaa pelastuisipa kaupunki". (em. Ylä-Karjala)
Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että Nurmeksen matkailuomaisuuden myyntiä ja järjestelyä koskevat päätökset on tehty näissä kahvipöytäkeskusteluissa sopimalla asiat etukäteen niin, että Nurmeksen kaupunki, veronmaksajat, maksaa koko "kattauksen":
- Bomba-Lomat Oy:n taustayhtiöt (Matkailunkehitys Nordia Oy ja Yyterin Kylpylähotellit Oy) saavat sijoittamansa omaisuuden ja liiketoiminnalliset tappiot takaisin rahana, omaisuuden myydään halvalla Jukolan Osuuskaupalle ja jatkossa matkailutukia haetaan Jukolan Osuuskaupan toiminnan tukemiseen.
- Viime kädessä kaiken maksaa Nurmeksen veronmaksajat, siihen Jukolalle on annettu jo ns. 'avoin valtakirja'.
15. luku: Asian valmistelusta esitetyt kommentit valtuustossa 26.2.04 todistavat asian puutteellisen ja yksipuolisen valmistelun
Ylä-Karjala 28.2.04: "Myös valtuutettu Pertti Oilan (kok.) mukaan neuvotteluja pitäisi jatkaa kaupungin kannalta paremman tuloksen saamiseksi: Kallis ja lopullisilta kustannusvaikutuksilta avoin ratkaisu romuttaisi kaupungin talouden onnistuneen sopeuttamisen." Hän totesi myös, että "kaupungin kukkarolle tullaan taas muutaman vuoden päästä Sotkan alijäämäkirjauksen vuoksi".
"Pertti Oila kritisoi myös sitä, ettei Jukolan kanssa neuvoteltu ratkaisu irrota kaupunkia matkailusta niin kuin valtuuston tahto oli", (em. Ylä-Karjala).
Edullisemmaksi katsomansa Bomba-Lomien tarjouksen taakse asettunut Ilpo Koskikallio (vihr.) totesi mm., että "jos hinta on näin kova, niin eikö olisi parempi toppuutella ja odotella parempia aikoja". (Ylä-Karjala 28.2.04)
"Jukolan tarjouksen heikkoutena Koskikallio piti vuokrakaton lisäksi myös muun muassa avointa valtakirjaa. Kaupungin pitää rakentaa hotellilaajennus ja liikuntasali, mutta tietoa ei ole, saadaanko avustuksia. Jos ei, kaupunki joutuu maksamaan kaiken itse."
- "Hotellilaajennus, 30-40 huonetta, ja 200 neliön liikuntasalin rakentamisen on arvioitu tulevan maksamaan 2-3 miljoonaa euroa".
"Varavaltuutettu Jukka Juntunen (kok.) arvioi, että kaupungin neuvottelijat (valtuuston pj. Jouni Pirinen (sd.), varapj. Matti Timonen (kesk.), kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää ja kamreeri Jari Lampinen) ovat alistuneet tarjoajien ehtoihin. Sudet olleet lammaskatraassa. Onko kaupungilla todella varaa sijoittaa tähän ratkaisuun. Tuntuu ihan mahdottomalta." (em. Ylä-Karjala)
"Myös Yrjö Räsänen (sd.) kritisoi Jukolan tarjousta: "Me annamme avoimen valtakirjan Jukolalle: mitä tahansa tulee, me maksamme. Tuntuu, että valtuustolle tehty esitys on tehty paniikissa ikään kuin muuta vaihtoehtoa ei olisi. Tämä vie meidät ojasta allikkoon." (em. Ylä-Karjala)
- "Tämä ei kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdon oikea tapa toimia veronmaksajien rahoilla, se on vastoin myös Kuntalakia", Räsänen toteaa.
"Räsänen suomi myös muun muassa konsulttiselvitystä siitä, että konsultti teki töitä vain kaksi päivää ja että yhteydenotot yrityksiin jäivät hänen mukaansa pinnallisiksi."
Myös Pertti Oila piti tehtyjä selvityksiä ja valmistelua täysin puutteellisina: "Minä sanoisin asian valmistelusta, että hävetkää." (em. Ylä-Karjala)
LUE LISÄÄ