VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

19.9.2011

Ylä-Karjalan mukaan verorahojen tuhlaamista ei saisi arvostella, kun joku vain "järjestää" jotain?

Ylä-Karjalan (13.9.11) pääkirjoitus osoittaa, kuinka heikko itsetunto paikallislehdessä on. Otsikko "Kannustusta arvostelun sijasta" kertoo kaiken, mitään kritiikkiä ei haluttaisi eikä sitä näköjään kestetä, ainakaan paikallislehdessä.

Hupaisaa on lukea lehdestä, kun elokuvaviikonloppu ei saanut kuin muutaman sadan hengen yleisön, opiskelijoiden ja kutsuvierasjoukon kera kulkemaan tapahtuman tilaisuuksia läpi. Lehti oikein leimaa pääkirjoituksessa, että "paikallinen väki loistaa poissaolollaan, ja järjestäjät saavat kiitosten sijasta moitteita epäonnistumisista". 

Mitä Ylä-Karjalan toimitus oikein inisee. Eikö se ole jokaisen oma asia haluaako tulla tilaisuuksiin, ja varsinkaan katsoa vanhojen pierujen vanhoja rainoja. Varsinkaan kun näköjään tekstiviestienkin perusteella yleisötilaisuuden kutsuvieraat ovat juopuneena ja äänentoisto ei pelaa edes toritapahtumassa?

Pitäisikö Ylä-Karjalan päätoimittaja Pertti Meriläisen mielestä jo paikkakuntalaiset pakottaa näihin keinotekoisesti luotuihin ja verorahoilla maksettuhin "vanhojen pierujen" näytöksiin. Tälläinen paikkakuntalaisten leimaaminen, jos eivät halua paskaa katsoa ja vielä maksaa siitä, on tyypillistä Ylä-Karjalalle. Lehdelle, joka elää Karjalaisen konvernin kainalossa ja oikien ruokkii verorahojen käyttämistä erilaisiin keinotekoisiin huvituksiin, jotka eivät saa edes paikkakuntalaisten kannatusta. Samaan aikaan peruspalveluja karsitaan.

Sitä pakko-osallistumista taisi aikoinaan olla mm. natsi-Saksassa ja Neuvostoliitossa, sitäkö tämä paikallislehti janoaa? Vai ovatko he toimituksessa näin kiitollisuudenvelassa heti, kun toimitus sai kutsuvierasnäytökseen lipun? Vai onko paikallislehti jo huolissaan yhteistyökumppaneidensa tuloista, kun eurot eivät virtaakaan Nurmeksen kaupungin ja Jukolan Osuuskaupan yhteiseen matkailuharrasteluun? Vai vaikuttaako tähän ruskeakielisyyteen vain näiden tahojen johtajien rapparikytkennät?

Tapahtumaan osallistuneet eri yhteistyökumppanit ovat myös arvostelleet tapahtuman järjestelyjä, sekin kritiikki pitäisi Ylä-Karjalan pääkirjoituksen mukaan näköjään vaientaa. Kiitellä vain kaikesta paskasta, kun se verorahoilla järjestetty?

Ylä-Karjala huipensi Pertti Meriläisen erillisessä jutussa elokuvatapahtuman uutisoinnin. Ei sanaakaan tapahtuman 120 000 euron vuosibudjetista (13.9.11). Mainittiin vain, että "vuosi sitten tappiota tuli lisäksi 42 000 euroa", eli yhteensä yli 160 000 euron kulut. Lisäksi myös kulut, jotka tapahtuman yhteydessä lasketaan Hyvärilän muihin toimintakuluihin toimitusjohtaja Jukka Kuhasen johdolla.

On huvittavaa, että Ylä-Karjalan pääkirjoituksen mukaan elokuvaviikonloppu nousisi samaan asemaan kuin Kuhmon kamarimusiikkijuhlat tai Lieksan vaskiviikot. Näitä ajatuksia on helppo ruokkia "vintti pimeänä", kun mistään ei ole taloudellisessa vastuussa?

Entäpä jos Ylä-Karjala lehti kirjoittaisi samalla asenteella Nurmeksen peruspalvelujen heikosta tasosta, eri palvelujen parantamisesta verorahoilla, kunta- ja palvelumaksujen nostamisesta jne. Mutta ei, lehden päätoimittajalle rittää, että kun joku vain "järjestää jotakin", niin nurmeslaisten pitäisi ostaa lippuja sokeana, kuin "sika säkissä", vaikka ei edes kuulisi tapahtumassa mitään. Ja päätoimittajan mielestä kutsuvieraiden humalatiilan seuraamisesta viikonlopun aikana olisi pitänyt vielä varmaan maksaa pääsymaksukin.

Jos tapahtumien järjestäminen pyörii tällä tasolla, niin siihen on vain kaksi vaihtoehtoa: järjestäjät ja vastuuhenkilöt eivät osaa järjestää mitään tai heillä ei ole mitään vastuuta mistään, varsinkaan taloudellista vastuuta?

Tekstiviestit tiivistivät tämän tapahtuman tason välittömästi viikonlopun jälkeen 6.9.2011: "Ikävä, kun aliarvioivat yleisön toritapahtumassa. Äänentoisto nolla, päävieraista pari silminnähden juovuksissa. Eipähän tarvitse enää tulla filmijuhliin."/ "Yllättävän hiljaista oli Nurmeksessa viikonloppuna, vaikka piti olla väkeä tuhansittain."/ "Olipa yllättävä veto! Elokuvajuhlien avajaisissa toritapahtumahan muuttui yleisön juhlasta esiintyjien juhlinnan katsomiseksi..."/ "Hyi häpeä. Elokuvajuhlien toritahtuman äänentoisto arvosana 4-. Harrastajat eivät ole ammattilaisia äänentoistossakaan."