VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

10.12.08

S-ketjun asiakasomistajat ovat eriarvoisessa asemassa

Suurien osuuskauppojen jäsenyydellä saa selvästi paremmat jäsenedut

S-ketjun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO ilmoitti keväällä 2007 toukokuun jäsenkirjeessään jäsenilleen palkitsevansa asiakasomistajansa kolmiportaisesti ja reilusti.

Kuukausibonuksen lisäksi PKO maksoi kesäkuussa 2007 vuoden 2006 osalta ylijäämän palautusta jälleen 2 prosenttia jäsenilleen PKO:n omista toimipaikoista tehdyistä ostoksista. Ylijäämän palautusta kertyi yhteensä 3,3 miljoonaa euroa ja se maksettiin tileille 10.6.2007. Myös aikaisempina vuosina PKO maksoi 2 prosenttia jäsenilleen ylijäämän palautusta.

Lisäksi PKO on maksanut useana vuonna 12 prosentin koron edellisten vuosien loppuun mennessä täyteen maksetuille 100 euron osuusmaksuille. Eli 12 euroa on tullut siitäkin vuosittain takaisin PKO:n jäsenille, ja käytännössä osuusmaksun on saanut vuosien varrella takaisin moninkertaisesti.

Tällaista vastaavaa 2 prosentin ylijäämän palautusta tai 12 prosentin korkoa osuusmaksulle ei ole maksettu kaikissa S-ketjun osuuskaupoissa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan alueella toimiva toinen osuuskauppa, Jukolan Osuuskauppa Nurmeksen, Juuan, Valtimon ja Rautavaaran alueella ei ole maksanut em. palautusta tai osuusmaksun korkoa omistajilleen. S-ketjun asiakkaat ovat siis olleet hyvin eriarvoisessa asemassa.

Esimerkiksi Lieksan alueella toimii PKO ja lieksalaiset S-ketjun asiakasomistajat ovat saaneet tuon kahden prosentin ylijäämäpalautuksen siis myös muissa PKO:n toimipaikoissa, kuten esim. Joensuun seudulla Prismassa tehdyistä ostoksista. Jukolan Osuuskaupan asiakasomistajat (Nurmes, Juuka, Valtimo, Rautavaara) eivät ole saaneet S-bonukseen oikeuttavista ostoksista mitään 2 prosentin ylijäämän palautusta esim. Joensuun Prismassa tai muissa S-ryhmän omissa toimipaikoissa asioidessa.

S-ketjuun liittyessä kannattaa siis miettiä, mistä hankkii osuuskauppajäsenyyden. Edut vaihtelevat eri osuuskaupoissa, ja ovat selvästi paremmat jos liittyy suurempaan osuuskauppaan, esimerkiksi PKO:hon tai Savon Osuuskauppaan Kuopiossa. Esimerkiksi Joensuun Prismasta tehdyt ostokset kartuttavat 2 prosentin ylijäämäpalautusta vain, jos on PKO:n jäsen.

Ostosten kuukausittaiset bonusedut saa Jukolan Osuuskaupan toimialueen myymälöistäkin, vaikka kortti ja jäsenyys olisi hankittu mistä muualta tahansa. Myös Nurmeksessa on PKO:n ja Savon Osuuskaupan asiakasomistajia, ja bonusedun lisäksi he saavat myös omien isompien osuuskauppojen muut lisäedut.