VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

01.10.08  

Rahaa heitetään nyt Jurttivaaralle ja Hyvärilään

Vesimaksut ja sosiaalitoimen palvelumaksut nousevat Nurmeksessa

Tekninen lautakunta päätti 30.9.08, että kuntatekniikan piiriin kuuluvia taksoja korotetaan jo vuoden 2009 alusta. Erityisesti tämä tarkoittaa vesilaitoksen maksujen korottamista.

Nurmeksen kaupungin veronmaksajille suunnitellaan uutta matkailurysäkohdetta Bomba-Sotka -harrastelun jälkeen. Jurttivaaran kaavoitus hiihto- ja tavimatkailualueeksi on lisännyt jo nyt teknisen toimen menoja 50 000 euroa. Käytännössä Jurttivaaran kaavoitus- yms. kulut tullaan maksattamaan veronmaksajilla mm. korotettuina maksuina.

Hyvärilän liikuntahalliin upotetaan ainakin 2 miljoonaa euroa

Ylä-Karjala kertoi 30.9.2008 (Jukka Räsänen), kuinka kaupunki on investoimassa tulevina vuosina. Vuoden 2009 investoinneiksi arvioidaan 6,4 miljoonaa euroa ja vuoden 2010 kohdalla 5,8 milj. euroa. Suurimpina kohteina Kirkkokadun koulu ja Kyrölän palvelukeskus.

Jutussa mainitaan suurena investointikohteena myös vuosille 2011-2012 merkitty liikuntahallin rakentaminen Hyvärilän matkailukeskuksen yhteyteen. Sen hinta-arvio jätetään kuitenkin jutussa mainitsematta, vaikka jo vuonna 2007 hyväksytyssä investointiohjelmassa vuosille 2008-2012 on tehty 1,6 miljoonan euron varaus hallille, vuodelle 2008. Eli kustannusten nousun myötä halli tulisi maksamaan ainakin 2 miljoonaa euroa 2011-2012 toteutettuna.

Hyvärilän liikuntahalli palvelee erittäin huonosti kuntalaisia ja koululaisryhmiä, jo sen sijainnin takia. Lisäksi mm. pieneneville koululaisryhmille ja vieraileville turisteille voitaisiin tarvittaessa vuokrata esim. Mikonniemen liikuntatilaa urheiluseura Sepoilta. Uusi liikuntahalli aiheuttaisi myös suuria vuosittaisia ylläpitokuluja kaupungille.

Golf-kentän laajennuksesta veronmaksajille parin miljoonan piikki

Vuonna 2007 hyväksytyssä kaupungin investointiohjelmassa Hyvärilän golf-kentän laajennukseen on varauduttu 1,6 miljoonalla euron potilla verorahoista. Muualla vastaavia hankkeita tehdään vain yritysrahoituksella tai osakemaksuilla, koska matkailuhankkeet eivät kuulu kuntien perustehtäviin.

Tämäkin kustannuserä nousee tulevien vuosien kohdalla. Koko hanke ja siitä käyty kädenvääntö osoittaa, että kaupunki on kaulojaan myöten rahastuksen kohteena Jukolan Osuuskaupan ja Hyvärilän matkailubisneksien takia. On turha puhua kaupungin irtaantumisesta matkailusta, kuten paikallinen aviisi yritti todistella Sotka-kylpylän myymistä Jukolan Osuuskaupalle. Uutena rahanreikänä synnytetään jo Jurttivaaran aluetta, Hyvärilän lisäksi.

Sosiaalilautakunta nosti palvelumaksuja

Samalla kun kaupungin verorahoja ohjataan kaupungin ylläpitämään Hyvärilän turistirysään ja Jurttivaaraan Jukolan Osuuskaupan ohjauksessa, niin samalla korotetaan mm. kaupunkilaisten sosiaalitoimen maksuja.

Sosiaalilautakunta päätti 30.9.2008 korotuksista seuraaviin maksuihin: viittomakielen tulkin palveluista perittävät maksut, kehitysvammahuollon asiakasmaksut ja muilta kunnilta perittävät maksut, kotipalveluun liittyvät maksut ja vanhusten palveluasumiseen liittyvät maksut.

Lisäksi uutena maksuna päätettiin vanhusten palveluasumiseen liittyvästä palvelutalomaksusta, jolla saadaan korotus niillekin jotka ovat tarvinneet tukipalveluja vain valikoidusti. Uuteen palvelutalomaksuun sisältyvät: sauna ja suihku, siivous kerran viikossa, turvapalvelu, wc- ym. paperit, laudeliinat ja päivittäiset hygieniatuotteet (peruspesutuotteet, pesuvoide, käsineet, ei vaipat).

Palvelutalomaksun johdosta poistui palveluasumisesta erilliset saunan käyttö, turvapalvelu- ja siivouspalvelumaksut. Nyt joutuu maksamaan mm. saunasta, vaikka ei pystyisi sitä terveydellistä syistä käyttämään.

Tällä tavalla Nurmeksessa kaupungin kassaan kerätään rahaa niiltä, jotka eivät pysty niistä kieltäytymään eli tarvitsevat niitä palveluasunnossa pärjätäkseen, kuten kehitysvammaiset ja ikäihmiset.

Palvelumaksujen korotuksista päätivät sos.johtaja Ritva Tikan esityksestä: Jorma Pikkarainen (pj., sd.), Timo Pelkonen (vpj., kesk.), Marja Eskelinen (kesk.), Anssi Leinonen (kok.), Ritva Rautiainen (sd.), Leena Ruokolainen (kesk.), kaupunginhallituksen edustajana Seija Puoskari (kesk.). 

Tämä noudattaa kaupunginhallituksen pj. Matti Kämäräisen (kesk.) ohjelmapuheita viime eduskuntavaalien alla, kun hän Karjalaisessa totesi, että eläke on erilaisten palvelujen ostamista varten.