VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

19.12.08

Kolin matkailupalveluja siirtyy Karelia Expert Oy:ltä Kolin Matkailuyhdistys ry:n hoidettavaksi

Karelia Expert Oy ostaa Kolin matkailuyhdistys ry:ltä Kolin alueen matkailupalvelujen markkinointiin, myyntiin ja neuvontaan liittyviä palveluja. Jatkossa Matkailuyhdistys ry koordinoi ja tuottaa kotimaan ja ulkomaiden matkailukuluttajien yhteismarkkinointipalveluja, jotka liittyvät Kolin imagon, tunnettavuuden ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Yhdistys ottaa hoitaakseen myös Kolin alueen matkailuneuvonnan.

Yhdistys saa Karelia Expert Oy:ltä em. palvelujen hoitamisesta 65 400 euroa vuodessa, 4700 euroa kuukaudessa. Yhdistys ylläpitää ja kehittää nettisivustoa 9000 euron vuosikorvauksella, hoitaa suoramarkkinointia sähköpostiyhteyksien kautta asiakkaisiin 2400 eurolla. Kolin sivujen tekemiseen maakunnan kesä- ja talviesitteisiin varataan yhteensä 21 600 euroa, matkailuesitteisiin ja -oppaisiin 9600 euroa, messuihin 3000 euroa sekä media- ja filmiryhmävierailuihin 3600 euroa.

Kolin em. matkailupalvelujen uudelleen järjestämisen taustalla on muutaman vuoden ajan hiertänyt erimielisyys Kolin matkailupalvelujen hoitamisessa. Erimielisyyttä on ollut mm. alueen kaikkien matkailuyrittäjien ja -toimijoiden tasapuolisesta kohtelusta matkailuneuvonnassa Karelia Expert Oy:n hoitaessa tehtäviä.

Kolin Matkailuyhdistys ry:n jäsenet katsovat, että he pystyvät paremmin järjestämään matkailuneuvonnan palvelut mieleisekseen, sellaisiksi kuin alueella olevat toimijat ja yrittäjät haluavat.

Sopimuksella pyritään selkeyttämään yhteistyötä Kolin alueella sekä tukemaan yrittäjälähtöistä yhteistyötä. Yhteistyö voi avata myös uusia matkailupalveluja Loma Kolin alueella. Sopimuksen myötä Karelia Expert keskittyy Kolilla pelkästään Kolin alueen loma-asuntojen ja matkailupalvelujen välitysliiketoimintaan.

Nurmeksen kaupunki maksaa 5200 euroa kuukaudessa kaupungin matkailuasioista Karelia Expert Oy:lle, Valtimo 1467 euroa. Ensi vuoden maksupotti Nurmekselle ja Valtimolle on tehdyn sopimuksen mukaan yhteensä 80 000 euroa, josta Nurmeksen osuus 62 400 euroa.

Karelia Expert Oy on joensuulainen yhtiö, toimitusjohtajana Jani Karjalainen. Yhtiö toimii matkailualalla mm. kuntien kanssa tehtävillä erillissopimuksilla, yhtiöön sulautuivat vuoden 2006 alusta myös Lieksan ja Ilomantsin matkailuyhtiöt.

Matkailualan yritykset Nurmeksessa ja Valtimolla markkinoivat myös aluetta ja palveluja aina oman palvelumarkkinoinnin yhteydessä. Silti kaupunki ohjaa alueen markkinointirahoja vain Karelia Expert -yhtiölle, vaikka yhtiön osuus tässä markkinoinnissa on vain murto-osa. Lisäksi tämän yhtiön kautta näkyvyyttä saavat yleensä vain harvat matkailualan yritykset tai toimijat, se johti erimielisyyksiin myös Kolin alueella. Lisäksi matkailualan yrittäjiä Karelia Expert Oy laskuttaa erikseen pienistäkin palveluista.