VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

8.12.2011

Valtimolle liittyminen Nurmekseen olisi "viimeinen naula" reuna-alueen paikallispalveluille

Kuntaliitosvalmisteluissa Nurmeksen ja Valtimon kepun salaseurat vauhdissa

Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitokseen liittyvät selvitykset on tarkoitus käsitellä mahdollisimman salaisesti, tietysti kepulaisten johdolla. Asiasta on ollut Ylä-Karjalassa pitkin syksyä teräviä tekstiviestejä ihmisiltä, mutta lehden toimitus vaikenee omissa jutuissaan asiasta päätoimittaja Pertti Meriläisen johdolla. 

Tekstiviesteissä arvostellaan mm. Valtimon Lamminpään vanhusten palvelutalon rakentamisen hyllyttämistä ja 200 000 euron suunnittelimäärärahan tuhlaamista, Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitosselvitelyn salaamista, kansanäänestyksen hyllyttämistä, sekä Valtimon kunnanhallituksen toimintaa, jolla se ei anna edes valtuuston tutustua säätiömahdollisuuteen Valtimon varallisuuden turvaamiseksi omaan palvelutuotantoon kuntaliitosvalmistelujen yhteydessä.

Esimerkiksi 3.12.11:

- "Mitä vaihtoehdoksi säätiölle, kepulaiset? Säätiö on toimiva, kunhan vain säännöt sorvataan oikeiksi ja säätiön hallitus myös noudattaa niitä".

- "Miksi kunnanhallitus on niin itsepäinen, ettei anna valtuuston edes tutustua säätiöön? Jyräävä hallitus ei ole oikein." Valtimon kunnanhallitusta vetää kepulainen Erkki Valjus.

Sama salailu Nurmeksessa

Valtimon lisäksi sama salaamisen tahti on myös Nurmeksessa, varsinkin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Kämäräisen (kepu) toimesta. Suomen Keskustapuolueen hallituksessa ja maakuntahallituksen puheenjohtajana istuva Matti Kämäräinen toteaa kuntaliitosvalmistelusta, että kuntaliitosvalmisteluista "muut valtuutetut pääsevät osallistumaan prosessiin esimerkiksi ylimääräisen valtuustoseminaarin kautta" (Y-K 3.12.11).

Mikähän hinku tällä Kämäräisellä on jälleen lähteä verorahoilla salaiseen valtuustoseminaariin. Nyt jopa kuntaliitosasiassa, jonka valmistelu ja käsittely tulisi olla kaikilta osin mahdollisimman avointa myös kuntalaisille. Kysymys on kuntien asukkaiden lähipalveluista, ei vain Kämäräisestä ja hänen kepuryhmästä. 

Kämäräisen menettely sulkee samalla tiedotusvälineiltä ja muilta kiinnostuneilta mahdollisuuden osallistua kuntaliitosvalmisteluun, tiedotukseen ja käsittelyyn kaikille avoimien vastuustokokouksien kautta.

Kokeeko hammaslääkäri Matti Kämäräinen olevansa niin viisas ja tärkeä, että tavallisten kuntalaisten ei tarvitse tietää, eikä ole edes tiedotusvälineiden kautta oikeutta tietää kuntaliitoksen vaikutuksista valtuustokokouksessa? Eikä oikeutta kuulla asiasta käytävää keskustelua jo valmisteluvaiheessa? Aivan samanlaista salailua kuin aikoinaan pääministerinä luikkineen Matti Vanhasen (kepu) aikana. Valmistelun alaisista asioista ei kerrota, vaikka se on jopa uuden kuntalain ja perustuslain vastaista, asukkailla ja kuntalaisilla on oikeus tietää jo valmistelussa olevien asioiden käsittelystä kunnallisissa luottamuselimissä. Onko valtuusto Kämäräiselle alueellisen rapparikerhon jatkokokouspaikka?

Keskustan puoluehallituksen "umpikierous" näkyy ja tuntuu

Keskustalaisille poliitikoille tämä asioiden salainen käsittely on tietysti enemmänkin sääntö kuin poikkeus, myös valtakunnan politiikassa. Keskustapuolueen puheenjohtaja Mari Kiviniemellä tämä kierous on huipussaan, kunta- ja päämisterinä hän oli ajamassa kuntia 20 000 asukkaan pakkoliitoksiin sosiaali- ja terveyspalveluissa, jotta kepulaiset poliitikot pääsivät mahdollisimman vaikutusvaltaisiin "himmeleihin", kuten kuntayhtymiin, vaikuttamaan kunnallisten luottamuselinten yläpuolelle.

Nyt eduskunnan kyselytunnilla 8.12.2011 Kiviniemi oli vaatimassa kuntauudistuksen osalta avoimuutta ja korosti kuntalaisten roolia lähidemokratian suhteen. Samaan aikaan Keskustapuolueen nurmekselainen hallituksen jäsen Matti Kämäräinen vetäisi Nurmes-Valtimo -akselilla kuntaliitosvalmistelun mahdollisimman salaisesti valtuustoseminaarien kautta. Kuten on vetänyt muutkin asiat, esimerkiksi Nurmeksen kuntataloudelle täysin ylisuurta investointiohjelmaa, jota ovat arvostelleen jopa hänen puolueensa eräät edustajat valtuustokokouksissakin.

Tätä julkista keskustelua ja mahdollista arvostelua tämä Matti Kämäräinen ei siis kestä, mitään muuta selitystä ei ole useille salaisille valtuustoseminaareille.

Nurmeksessa kepulaisten vetämä "kehitys" on ollut taantumaa tupailtoihin, tai paremminkin pimeisiin tupanurkkiin. Keskustalaisten toiminta on viime vuosikymmeninä näivettänyt koko kylän muutaman ohikiitävän turistin ruokintalaudaksi, vaikka ne eivät kuitenkaan rahoita ja pyöritä Nurmesta ympäri vuoden. Vaikka Matti Kämäräinen on niin kuvitellut Nurmeksen pitkäaikaisena kaupunginhallituksen entisenä puheenjohtajana ja nykyisenä valtuuston puheenjohtajana, kuvittellut siis "viisaudessaan".

Valtuustojen pienryhmien tulisi tajuta tämä kepupelin juoni. Työryhmiin ja valmisteluun mukaan ottaminen ja niihin kuuluminen ei tulisi olla niin "paskantärkeää", että kuntalaisten oikeudet avoimeen tiedottamiseen jo valmisteluvaiheessa unohdetaan näiden Nurmesta ja Valtimoa pyörittävien kepuryhmien ja muiden virkamieskusettajien toimesta.

Valtimolle "viimeinen kuolinisku"

Valtimolaisille kuntaliitos Nurmeksen kanssa tulee suoraan tarkoittamaan Valtimon alueen palvelujen alasajoa ja häviämistä, kuntien laita-alueet ovat aina kärsineen kuntaliitoksissa. Palvelut ja ihmiset keskittyvät kuntaliitosten kuntakeskukseen, joka tulisi olemaan Nurmes.

Valtimo on vauras kunta, ei velkaa ja jopa sijoitussäästöjä useita miljoonia. Valtimo pystyisi järjestämään palvelujaan huomattavasti paremmin kuin Nurmes, jopa parantamaan nykyisiäkin palvelujaan kuntalaisilta ottamillaan säästöillä. Nurmes on taantumassa vain turistien hoitopaikaksi, matkailuharrasteluun hurahtaneiden päättäjien takia.

Nurmes alasajaa peruspalvelujaan

Nurmes ajaa parhaillaan alas mm. omia terveyspalvelujaan, vuodenvaihteen jälkeen viikonloppupäivystys on vuoroviikonlopuin Lieksan kanssa. Myös arkiöiden lääkäripäivystys tullaan lähiaikoina jakamaan Lieksan kanssa, siitä on jo suunnitelmat terveydenhuollon kuntayhtymässä Nurmeksen kaupunginkamreeri Jari Lampisen ohjauksella (hallituksen pj. Matti Timonen Y-K 3.12.2011). 

Yhteistyökuviot ja keinotekoisten "himmeleiden" rakentaminen myös sosiaali- ja sivistyspalvelujen osalta on samalla päätösvallan siirtämistä erilaisille kuntayhtymille, joka tulee pitemmässä juoksussa johtamaan palvelujen ulkoistamiseen ja niiden ostamiseen yksityisiltä tahoilta. Niin on jo käynyt Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon kuntayhtymän lääkäripäivystyksen kohdalla. Yhteistyökuvio Lieksan kanssa vetää myös Lieksan suohon, kun perusterveyspalveluja ei paikkakunnalta aina löydy. On itsestään selvää, että sellaiset kunnat, joissa ei ole lääkäripäivystystä jatkuvasti, eivät kiinnosta varsinkaan lapsiperheitä.

Nurmes-Valtimo -akselilla samaa himmelimallia on ajettu tänä vuonna sosiaalipalveluihin, kuntaliitoksen vaihtoehtona.

Nurmes hoitaa verorahoilla vain "köyhiä" turisteja

Kuntien perustehtäviä olisivat nimen omaan terveys- sekä sosiaali- ja sivistyspalvelujen turvaaminen peruskunnissa ja niiden kehittäminen. Nurmeksessa ja Valtimolla kehityssuunta on aivan toinen. Nurmeksessa tärkeimpiä ovat turistipalvelut verorahoilla. Niitä palveluja kyllä hoidetaan asukkaiden veroja ja maksuja korottamalla, ja asukkaiden peruspalveluja heikentämällä.

Säästöjä hakiessa Nurmeksessa esimerkiksi teknisen viraston kaikki suunnittelu- ja valvontapalvelut voisi ulkoistaa vaikka maakunnan ulkopuolelle. Näin Nurmeksessakin säästettäisiin paikallisten virkamiesten pyörittämistä korruptoituneista palveluista, jotka asukkaat joutuvat maksamaan.

Nurmeksen maankäyttösuunnittelu, kaavoitus-, kiinteistö-, tie- ja vesihuoltosuunnittelu ja valvonta voitaisiin huoletta tehdä vaikka muualta käsin, paikkakunnilla tarvittaisiin vain tekijöitä. Tässäkin suunta on ollut toinen, teknisen viraston palveluksessa on entistä vähemmän työntekijöitä, niiden työtä ostetaan ulkopuolelta. Suuripalkkaisia johtajia kyllä istuu lähes jokaisen ikkunaruudun takana kahdessa kerroksessa, eivätkä he osaa näköjään valvoa edes remonttikohteiden loppusiivousta. Nurmeksessa ei tarvittaisi ollenkaan tätä teknisen viraston sulle-mulle -hyväveliverkostoa jakamassa keskenään kaveripiirissään etuja ja verorahoja.

Tähän Nurmeksen kerman pyörittämään kelkkaan Valtimon ja valtimolaisten ei kannattaisi mistään hinnasta hypätä, siitä lentää lopulta kuin jääkelkasta, kovalle jäälle, ilman mitään lähipalveluja.

LUE MYÖS