VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

4.5.2008 

Ylä-Karjala -lehti on sananvapauden irvikuva

Sananvapaudenpäivänä 3.5.08 Ylä-Karjalan päätoimittaja Pertti Meriläinen puolusti lehtensä sananvapautta. Jo tilanne, että päätoimittaja itse puolustaa muka sananvapauden toteutumista lehdessään, kuvastaa sananvapauden todellista tilaa, oikea irvikuva. On kuin Putinin annettaisiin arvioida vain tekemisiään Venäjällä.

Meriläinen kirjoittaa, että Ylä-Karjalaan yritettiin muka saada kokonainen sivu mielipidekirjoituksille 2004 lehtiuudistuksen yhteydessä. Meriläinen kieltää, että sensuuri ei olisi sitä estänyt. Vaikka nimenomaan sensuuri on siihen suurimpia syitä. Tavallisen ihmisen pitää todistaa mielipidekirjoituksiin jokainen sana, olen sen henkilökohtaisesti kokenut nimenomaan Ylä-Karjalan osalta. Meriläinen on halunnut käydä pitkiä keskusteluja jopa yksittäisistä sanoista ja jopa pisteen paikasta. Halunnut lyhentää keskimittaisia kirjoituksia, kun samaan aikaan esim. kaupungin virkamiehet ovat saaneet kirjoittaa ilman merkkimäärärajoituksia ja niille on heti löytynyt palstatilaa.

Hyvä esimerkki valikoivasta sensuurista tässä lehdessä on myös se, että Nurmeksen kaupungin virkamiehet saavat syöttää juttujaan virheitä täynnä, kuten kaupunginkamreeri Jari Lampisen syötökset. Ne menevät kaikkine virheineen tämän lehden palstoille.

Meriläinen toteaa myös, että ”ei ole törmännyt suurten ilmoittajien painostukseen”. Ei tietysti tarvitse törmätä, kun on nuollut niitä kaiken aikaa. Esimerkiksi Bomban ja Sotkan myyntiä koskevien valitusten osalta tämä paikallislehti ei ole uutisoinut yhtään valittajien vastinetta tai lausuntoa hallinto-oikeudelle sellaisenaan, vaan aina joko Jukolan Osuuskaupan tai Nurmeksen kaupungin lausuntojen ja vastausten kautta. Eikä ole tehnyt yhtään heitä koskevaa haastattelua valitusasian osalta, mutta toimitus on juossut jatkuvasti asiassa Jukolan Osuuskaupassa ja kaupungintalolla. Siinä on suuri ero, kun pitäisi asioita esitellä samanarvoisesti ja tasapuolisesti lehdessä.

Pisteenä i:n päälle on todettava Karjalaisen sananvapauskäsitteen ymmärtämisen olevan myös lastenkengissä. Karjalaisessa todettiin 3.5.2008, että ”sananvapaus on myös sitä, että jokaisella on mahdollisuus perustaa oma lehti, jossa voi julkaista oman mielipiteensä”. Voi hyvä tavaton, mitä paskaa tämäkin maakuntalehti syöttää ihmisille sananvapaudesta. Julkaisujen perustaminen kuuluu julkaisuoikeuden piiriin, ei sananvapauteen. Karjalaisessakin taidetaan ymmärtää sananvapaus siis vain eräiden harvojen julkaisuoikeutena, kuten Ylä-Karjalassakin.