VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

7.12.08  

Ylä-Karjalan Jukka Räsänen kaunistelee kokouspalkkioiden 10 prosentin korotuksia

Jukka Räsäsen (Y-K 6.12.08) mukaan ”luottamushenkilöiden palkkioilla ei kukaan vaurastu”. Räsäsen mukaan näin ajatellessa luottamushenkilöt ja viranhaltijat varmasti köyhtyvät lisätuloillaan?

Räsänen voisi tarttua laskimeen. Tämän vuoden aikana pelkästään netissä olevien kokouslistatietojen mukaan esimerkiksi kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää on ollut ollut läsnä yli 40 kokouksessa. Lisäksi on muita kokouksia, esim. kuntayhteistyöneuvotteluja ja paljon muita kokouksia. Kasassa on ainakin 50 kokousta. Jos tahti jatkuu samana, niin ensi vuonna keskimäärin 62 euron korvauksella summa pelkistä kokouskorvauksista on 3100 euroa (jos 50 kokousta). Lisäksi kaikilla esim. lautakunnan kokouksissa istuvilla ei ole edes osallistumisoikeutta päätöksentekoon, kokouspalkkion nosto-oikeus heillä kyllä on.

Vertailutietona Jukka Räsäsellekin, että esim. täysimääräisen kansaneläkkeen saaja saa reilut 500 euroa kuussa. Eli esim. Vainionpään saamat kokouspalkkiot ovat noin puolen vuoden eläketulot osalle ihmisistä. Ei tietenkään Jukka Räsäsen kohdalla, kun hän kirjoittaa varmasti vain omasta näkökulmastaan, että kokouspalkkioilla ei vaurastu.

Lisäksi Jukka Räsänen perustelee, että kokouspalkkioista osa menee puolueille. Eli Nurmeksessa maksetaan verorahoista siis piilopuoluetukea, kokouspalkkioiden kautta. Nyt silläkin siis perustellaan ns. henkilökohtaisten kokouspalkkioiden nostamista? Ja mille puolueelle muka kaupungin viranhaltijat maksavat kokouspalkkioista puoluetukea? Lisäksi Räsäsen tulisi muistaa, että veroja maksetaan tulojen määrän mukaan ja on myös vähennyksiä henkilökohtaisen tilanteen mukaan.

Räsäsen mukaan on näköjään myös oikeudenmukaista se, että kaupunki nostaa asukkailta perittäviä maksuja Kuntaliiton keskiarvotilastoihin vedoten, mutta luottamusmiesten ja viranhaltijoiden henkilökohtaisten etujen kohdalla ei tarvitse välittää pätkääkään Kuntaliiton selvityksistä. Luottamushenkilöt ja viranhaltijat maksavat reilusti jo parilla kokouspalkkioilla vesihuollon tuplatut perusmaksut ensi vuoden ajalta, mutta Ylä-Karjalan Räsäselle kokouspalkkioilla ei ole mitään merkitystä.

Ja jos kokouspalkkioilla ei ole mitään merkitystä Räsäsen ajatuksenjuoksua mukaillen, niin miksi 120 000 euron kokous- ja edustuskuluja ei laiteta suoraan esim. omaishoidon tukeen jota leikataan ensi vuonna, siellä sillä summalla olisi merkitystä. 


12.12.08

Nurmeksen kaupunginvaltuusto hyväksyi eniten kokouspalkkiokorotuksista hyötyvän kaupunginjohtaja Pertti Vainionpään esityksen 9.12.08 äänin 27-7. Korotusta vastustivat hylkäämisesityksen tehneen Eetu Karjalaisen (sit.) lisäksi Pauli Kuosmanen (vas.), Ritva Anttilainen (sd.), Liisa Honkanen (sit.), Veikko Malk (kd.), Piia Määttä (sd.) ja Wilma Klippel (vihr.). Tyhjää äänesti Pertti Oila (kok.).

Ylä-Karjala 11.12.08 (Jukka Räsänen) veisteli palstoilleen taas pöljiä perusteluja kaupunginvaltuuston päätökselle: “ Korotuksen suuruus perustuu edellisen, vuoden 2006 alussa tehdyn korotuksen jälkeen toteutuneeseen inflaatioon.”

Tämäkin palkkioiden korotusperustelu ja sen korostaminen lehdessä on tökerö, koska palkkion eivät ole mitenkään inflaatiosidonnaisia. Ja Räsänen jättää tarkoituksella tuomatta julki hylkäämisesityksen perusteluja. Tämä on tätä kaupungin virkamiesjohdon postitoimistona toimivan Ylä-Karjalan tiedottamislinjaa lukijoille.

Lisäksi kokouspalkkioiden pitäisi perustua edes jollakin tavalla luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden työpanokseen kunnissa ja kokouksissa. Nurmeksessa se työmäärä on mitättömän pieni, suurin osa ei edes avaa suutaan kokouksissa. Eikä myöskään pelkästä lukutaidosta pitäisi enää kokouspalkkioissa maksaa, vaikka asioiden esittelytiedot olisivat kuinka sekavia tahansa, kuten valtuutetutkin kiinnittivät huomiota marraskuun 2008 valtuustokokouksessa virkamiesesittelyihin ja -selvittelyihin.

LUE LISÄÄ