VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

1.11.2012

Miksi Nurmeksen postipalveluista päättäminen on ollut "kahden kauppa"?

Asiamiespostipalveluista paikkakunnittain neuvottelevat aina Itella ja yrittäjä kahdestaan. Neuvotteluissa on aina kaksi osapuolta, niin myös Porokylän S-marketin kuin keskustan asiamiespostinkin kohdalla. Itella ei yksin päätä asiamiesposteista, aina tarvitaan toinen osapuoli jonka kanssa se sopii asioista.

Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttisen on siis aivan turha yrittää kusettaa Nurmeksen asukkaita myös kommentillaan Y-K 1.11.12, että "tieto ratkaisusta tuli Itellalta vasta lokakuussa". Kun samaan aikaan Itella olisi keskittämässä koko kaupungin postipalvelut Porokylän S-markettiin. Myös palvelujen keskittämisestä S-markettiin on siis neuvoteltu.

Jukolan Osuuskaupan ja Matti Konttisen on aivan turha yrittää heittäytyä ulkopuoliseksi, että yksin Itella päättäisi, miten se käyttäisi Jukolan Osuuskaupan S-marketin liiketiloja. Konttisen väite on vale? Tottakai niistä ehdoista on neuvoteltu ja sovittu Itellan kanssa.

Itella on jo ennen lokakuuta, Jukolan ostettua keskustan torinlaitakiinteistön, neuvotellut ja solminut sopimuksen Jukolan Osuuskaupan kanssa siitä, että kaikki postipalvelut keskitetään Porokylän S-markettiin.

Asiamiespostipalveluista sovitaan yhdessä aina Itellan ja yrittäjän/ toimijan kanssa. Ei Itella vain ilmoitta, että nyt hoidamme teidän kautta nämä ja nämä palvelut ja laajennamme toimintaamme, esimerkiksi S-marketin tiloissa.

Asiasta ovat päättäneet Jukolan toimitusjohtaja Matti Konttinen ja näköjään hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Timonen (kesk.) "kaikessa hiljaisuudessa" Itellan kanssa, kuten netti-Karjalaisessakin 31.10.12. todettiin.

Konttinen toteaa lisäksi Y-K 1.11.12, että "me olemme odottavana osapuolena neuvotteluissa". Odottaako Konttinen vain Itellalta saatavia suurempia korvauksia, jos keskustan Saleenkin tulisi asiamiesposti? Siitäkö tässä on kyse, mitä lisäkorvauksia Jukola saisi keskustan asiamiespostipalveluista? Vielä enemmän kuin nykysopimuksilla Itellan kanssa, esimerkiksi mitä Siwan kanssa on sovittu? Luulisi Jukolan Osuuskaupan ahneille tulevan Nurmeksen pitäjässäkin paskanen loppu.

Siwa hoiti asiamiespostipalvelut ilman mitään tällaista kiristyssuunnitelmaa, se varmasti lisäsi myös muuta asiointia Siwassa. Eikö S-ketjulle enää riitäkään samat korvaukset asiamiespostipalveluista kuin mitä Siwalla on ollut? Itella olisi varmasti jatkanut postitoimintaa Salessa aikaisemmilla ehdoilla. 

Kun Konttinen nyt Y-K 1.11.12 muka väittää, että "Porokylän S-marketin laajennuksessa ei ole varauduttu koko pitäjän postipalvelujen hoitamiseen", niin miksi Jukola oli asiasta hiljaa tähän viikkoon asti? Ei Jukolan Osuuskaupan olisi tarvinnut hyväksyä Itellan suunnitelmia, jos näin kerta olisi?

Ja miksi Konttinen ei ole puhunut asiasta edes kaupunginjohtaja Asko Saatsille, vaikka on sopinut asiasta jo aikaisemmin syksyllä Itellan kanssa? Tarkoitus oli viedä asia vain "kaikessa hiljaisuudessa" kuten Itellan ja Jukolan Osuuskaupan kanssa on varmasti sovittu aikaisemmin. Reaktio ihmisiltä taisi vain yllättää, kun salaisesti valmisteltu suunnitelma paljastui. Myös Asko Saatsi (30.10.12) "oli hämmästynyt asioiden saamasta käänteestä". Miksi kaupungin rooli ei ole ollut aktiivisempi aikaisemmin kuntapalvelusta päätettäessä?

Lisäksi nyt tehdyn laajennuksen myötä S-marketin asiamiespostille on helppo osoittaa tarvittavat lisätilat. Konttinenkin toteaa, että "kassalinjaston toimistohuoneeksi suunniteltu huone otetaan lisätilaksi paketeille". Näin helppo on lisätilat osoittaa postille laajennuksen jälkeen, heti se ratkaistiin ja tyydyttää Konttista ja Jukolan hallintoneuvostoa.

Miksi muita Nurmeksen keskustan yrittäjiä, jotka mahdollisesti voisivat hoitaa asiamiespostin, ei kutsuta neuvottelemaan asiasta. Miksi tämän tärkeän postipalvelun järjestämistä pidetään vain "kahden kauppana"? Neuvottelupöytään marraskuun lopulla on Asko Saatsin johdolla kutsuttu vain Itellan edustajat ja Jukolan Osuuskaupan edustajat.

Saatsin mukaan "tarkoitus on neuvotella postin paikasta Nurmeksessa, keskustan posti on ollut täällä tärkein posti ja Porokylän posti sivukonttori".  Lisäksi Saatsi "on vaatimassa totuudenmukaisen selvityksen postin kohtaloa koskevien tapahtumien kulusta Itellalta ja Jukolan Osuuskaupalta".

Taitaa vain käydä niin kuin Nurmeksen Alkolle, se siirtyi hyvistä keskustan tiloista S-marketin kupeeseen. S-marketin alueesta on jo nyt tullut myös kaupungin kaavasuunnittelijoiden toimesta Nurmeksen pahin liikennesumppu tie- ja kiinteistörakentamisen myötäellessä vain Jukolan Osuuskaupan tarpeita.

Olisiko Nurmeksen keskustassa entisen Alkon tiloissa tilaa postitoimistolle? Siinähän toimii myös postijakelukeskus, luulisi siitä olevan synergiaetujakin postitoiminnalle. Samalla S-marketin postipisteen voisi varmaan lakkauttaa, sillähän Jukolan Osuuskauppa taitaa jo kiristää Itellaa, kun on neuvoteltu ainoaksi asiamiespostiksi?

Koko asian hoitaminen ihmetyttää siinäkin mielessä, että vasta tällä viikolla Siwan henkilökunta sai kuulla postitoiminnan lopettamisesta jo 14.11.12. Asia on todella valmisteltu salassa kahden kauppana Itellan ja Jukolan Osuuskaupan välillä.

LUE LISÄÄ