VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

12.9.2013

Verorahoilla rakennetun julkisen omaisuuden ryövääminen nähdään yhteiskuntavastuuna paikallislehti Ylä-Karjalassa

Paikallisläpyskä Ylä-Karjalan (10.8.13) pääkirjoituksen mukaan "Jukola on kantanut yhteiskuntavastuuta". Pääkirjoituksessa korostetaan, että "yksi tällainen ratkaisu oli Bomban ostaminen".

Käytännössä S-ketjun Jukolan Osuuskauppa sai kymmenien miljoonien eurojen Bomban kiinteistöomaisuuden ja 9 hehtaaria järvenrantaan rajoittuvan tontin pilkkahintaan reilulla 400 000 eurolla Nurmeksen kaupungilta velattomana. Kaupunki maksoi myös velat. Myöhemmin 2007 myös alueella olevan Sotkan kylpylän kaupunki möi pilkkahintaan Jukolan Osuuskaupalle, aikaisemmin tehnyt sopimuksen mukaan.

Kukapa ei kantaisi muka jotakin näin tekopyhää 'yhteiskuntavastuuta', jos lähes ilmaiseksi saisi noin kymmenen miljoonan omaisuuden.

Lisäksi paikallislehden suhteesta S-ketjun Jukolan Osuuskauppaan kertoo se,  että lehti on korostanut nyt pääkirjoitustaan myöten ainoana  'yhteiskuntavastuun kantajana' vain suurinta ilmoittajaansa, Jukolan Osuuskauppaa. Lehti ei ole kertaakaan korostanut, että paikkakunnan yritykset ja yrittäjät kantaisivat tätä yhteiskuntavastuuta. Jopa enemmän kuin julkisen omaisuuden itselleen kuppaajaana toiminut Jukolan Osuuskauppa.

Paikallislehden lisäksi kaikki muutkin hokivat elokuussa jostakin syystä Jukolan Osuuskaupan ns. 'yhteiskuntavastuuta'.

Jukolan Osuuskaupan historiikin kirjoitttaja Vilho Tikka toteaa (Ylä-Karjalassa jo 3.8.13), että muka "Jukolan investoinnit ja palvelut ovat monesti olleet enemmän yhteiskuntavastuun ottamista kuin varsinaista liiketoimintaa".

Vai ei muka liiketoimintaa? Tästäkö syystä Jukolan Osuuskauppa hinnoittelee vähittäiskauppatuotteensa kalliiksi ja myös Jukolan osuuskaupan ABC-asemilla bensan hinta on maan kalleinta.

Se on kaukana yhteiskuntavastuusta, kun paikkakunnan asukkaita riistetään tuotteiden hinnoilla, vaikka osuuskaupalla olisi vara laskea hintoja selvästi ja palvella niin alueen asukkaita ja myös vierailevia turisteja.

Eikä tuossa vielä kaikki. Myös Jukolan Osuuskaupna 100-vuotisjuhlassa jopa entinen nurmeslainen, MT-lehden päätoimittaja Lauri Kontro nosti esille puheessaan osuustoiminnan yhteiskuntavastuun sekä siihen liittyen oikein korosti, että Jukola on oikea tekijä rakentamassa matkailukaupunkia (Y-K 13.9.13).

Jukolan Osuuskaupasta yritetään tehdä kaikin keinoin jotain Pyhää Lehmää, joka pelastaa kaiken Nurmeksessa. Samalla kuitenkin alueen yritys- ja kauppatoiminta on keskittynyt entistä enemmän Jukolan Osuuskaupalle.

Ihmisille uskotellaan kaikin keinoin jopa lehden pääkirjoituksessa, että mitään kehitystä ei olisi tapahtunut jos ei olisi S-ketjua ja varsinkaan alueellista Jukolan Osuuskauppaa.

Todellisuus on paljon ankeampi. Kaupan alan yritystoiminta ja palvelut kuluttajille ovat kaventuneet erittäin paljon kaupan kesittymisen myötä, joka pyrkii nykyään hoitamaan ihmiset kehdosta hautaan. Kilpailijat on karsittu minimiin.

Lisäksi hinnat ovat nousseet kaupan keskittymisen takia huomattavasti nopeammin kuin muissa Euroopan maissa. Ja ihmisille tarjotaan sama tuotevalikoima Helsingistä Lappiin, ostitpa sitten esim. kahvit, ruoka-aineita tai vaatteita, kuten Pohjois-Koreassa.