VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

AJAAKO NURMEKSEN KAUPUNKI PIELIS-GOLF OY:SSÄ VAIN JUKOLAN OSUUSKAUPAN ETUA?

jukola-golf2008.jpgNurmeksen kaupungin virka- ja luottamusmiesjohto osoittaa kärhämässään Pielis-Golf Oy:n hallituksen kanssa, että kaupunki ei pyri tekemään yhteistyötä ja kunnioittamaan muiden tekemiä päätöksiä.

Nurmeksen kaupungille yhteistyötä on vain se, että muiden tulisi toimia vain niin kuin kaupungin johto ja S-ketjun Jukolan Osuuskaupan edustajat haluavat. Jos ei toimita halutulla tavalla, kaupunki painostaa ja uhkailee, kuten Pielis-Golf Oy:tä.

Asioiden käsittelystä paikallislehti Ylä-Karjalasta kertoo hyvin se, että päätoimittaja Pertti Meriläinen ei julkaissut tekstiviestiä: "Sekö on kaup.joht. Vainionpää yhteistyötä, että muiden pitäisi toimia niin kuin kaupungin johto ja Jukola haluaa? Tai muuten uhkaillaan ja painostetaan." - Tätä ei päätoimittaja halunnut kertoa golfkentän laajennuskeskustelussa lukijoille, vaikka myös Ylä-Karjalassa 17.5.2007 Jukolan hallintoneuvoston puheenjohtaja Heikki Ikonen on ilmaissut Jukolan tahtona golfkentän laajentamisen.

Painostaminen ja uhkailu kaupungin johdon tapana 

Syys-lokakuun vaihteessa 2007 järjestetyssä jäsenkyselyssä Pielis-Golf Oy:n osakkaista vain 43,5 prosenttia olisi valmis sitoutumaan ja siten myös maksamaan kentän laajentamisesta 18 reikäiseksi. Vuosi sitten järjestetyssä kyselyssä suurin osa vastusti laajennusta. Jäsenkysely jouduttiin järjestämään nyt uudestaan Nurmeksen kaupungin johdon painostuksesta. Kaupunki todennäköisesti jatkaa painostamista niin kauan kuin saa tahtonsa läpi myös Pielis-Golf Oy:ssä. Laajennusasiaa puidaan seuraavaksi loka-marraskuun vaihteessa järjestettävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, kun kaupungin johto on vaatinut koko golf-yhtiön hallituksen vaihtamista mieleisekseen.

Nurmeksen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Matti Timonen korosti (Karjalainen 7.5.2003), että "yhtiöiden (Bomba ja Sotka) ostajaksi haetaan tahoa, joka on valmis panostamaan matkailun kehittämishankkeisiin, muun muassa golf-kentän laajentamiseen". Mikä on siis Jukolan Osuuskaupan panostus, kustannusosuus, mahdollisessa golf-kentän laajennuksessa?

Uusi hallitus kaupungin ja Jukolan painostuksesta

Pielis-Golf Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa kaupungin vaatimaan uuteen hallitukseen valittiin kaupungin esittäminä Seija Puoskari ja Antti Ollikainen (varalla Terttu Siira ja Matti Pellikka). Hallitukseen valittiin uusina myös Mika Karjalainen ja Ritva Kuosmanen (varalla Matti Alatalo ja Marjo Arstila). Hallitukseen valittiin myös Bomban ravintolapäällikkö Tiina Toivanen (varalla hotellijohtaja Markku Litja).

Nurmeksen kaupunki ja Jukolan Osuuskauppa saivat haluamansa hallituksen. Hallituksen jäsenistä lähes kaikilla varsinaisilla jäsenillä on suora yhteys Nurmeksen kaupunkiin, matkailutoimintaan, Jukolan Osuuskauppaa ja sitä kautta Bombaan.

Pielis-Golf Oy:n hallituksen erottamista ajoivat kaupungin lisäksi Jukolan Osuuskauppa ja Nurmeksen Lämpö (Ylä-Karjala 3.11.2007). Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen ja Nurmeksen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Matti Pikkarainen kuuluvat molemmat vapaamuurareiden samaan alueelliseen Khadam-loosiin. Kaupungin edustajana valittu Seija Puoskari on Nurmeksen Lämpö Oy:n toimistonhoitaja.

Nurmeksen kaupungin toiminnan osalta Pertti Oila totesi Ylä-Karjalan 3.11.2007 mukaan, että “suuri pelaajien joukko katsoo, että heitä sorretaan”. Puheenjohtajan paikalta eronnut Jarmo Törhönen "luonnehti Vainionpään toimintaa käskyttämiseksi”.

Ylä-Karjalan pääkirjoitus 3.11.2007 hehkutti kaikkia matkailuinvestointeja ja Pielis-Golf Oy:n uutta hallitusta. Onneksi joku lehden toimitukselle tarpeeksi arvovaltainen henkilö sai mielipidekirjoituksensa läpi Ylä-Karjalaan. Tekstiviestissä luki 6.11.2007: “Höpö höpö, vai Pielis-Golf Oy:n uusi hallitus täyttää kaupungin odotukset. Ainoastaan kaupunginjohtajan odotukset. Tyhmempikin näkee sen hallituksen kokoonpanosta.”

Lisäksi em. pääkirjoituksessa vihjattiin, että kaupungilla olisi nyt suurempi vastuu golfkentän laajennushankkeesta ja muusta kehittämisestä. Kyllä näin varmasti tapahtuukin, eiköhän se ole todella helppoa käyttää verorahoja golfkenttään ja muuhun matkailuharrasteluun jatkossakin.

Onko painostaminen yleinen käytäntö Nurmeksessa?  

Nurmeksen kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdon pelimerkit tulevat aina näkyviin, kun muut eivät kunnan alueella toimi niin kuin he haluavat. Kohteena ovat ne tahot, jotka eivät ole mm. kuppaamassa veromarkkoja kaupungin harjoittamiin matkailubisneksiin.

Nyt tapetilla on Pielis-Golf Oy. Paikallislehti Ylä-Karjala uutisoi 22.9.2007 (toim. Jukka Räsänen), että Nurmeksen kaupunki vaatii Pielis-Golf Oy:n hallituksen eroa, koska yhtiön hallitus on ottanut kielteisen kannan golfkentän laajennukseen. Pielis-Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Törhönen on ilmoittanut eroavansa tehtävästään.

Ylä-Karjalassa todetaan: “Tiedotusvälineille lähettämässään, kaupunginjohtaja Pertti Vainionpäälle suunnatussa avoimessa kirjeessä Törhönen ilmoittaa, että yhtiön hallituksen ottama kielteinen kanta kentän laajennukseen perustuu jäsenkyselyyn, jossa 75 prosenttia vastaajista vastusti laajennusta. Lisäksi hän muistuttaa, että kaupunki halusi itse kahdeksan vuotta sitten luopua Pielis-Golf Oy:tä koskevasta päätösvallasta.”

“Vainionpään mukaan kaupunki otti Pielis-Golf ry:lle luovuttamansa äänivallan takaisin, kun kentän laajennushanke ei edennyt kaupungin toivomalla tavalla.” Vainionpää toteaa, että “koska hallitus ei osoittanut yhteistyöhalua, eikä laajennushanke ole edennyt toivotulla tavalla, kaupungille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vaatia hallituksen eroa”.

Tämä osoittaa, että kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdolla ‘yhteistyöhalu’ on vain sitä, että kaikkien muiden pitäisi noudattaa heidän tahtoaan.

Törhöseltä ja Oilalta kommentit

Toimituksen tekemä juttu johti em. Pielis-Golf ry:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Törhösen ja golffari Pertti Oilan erinomaisiin mielipidekirjoituksiin 27.9.2007 Ylä-Karjalassa.

Jarmo Törhönen kirjoitti otsikolla Avoin kirje Pertti Vainionpäälle: “Viime syksynä vastoin kaikkea hyvää hallintotapaa tulit Pielis-Golf Oy:n hallituksen kokoukseen meitä käskyttämään. Menettelysi herätti kummastusta, koska Pielis-Golf Oy ei enää lähes kymmeneen vuoteen ole ollut kaupungin konserniyhtiö. Kaupunki nykyisellä 19 prosentin osuudellaan on toki suurin yksittäinen omistaja, mikä kuitenkaan ei kesken tilikauden anna oikeutusta käskynjakoon yhtiön toimivalle johdolle. Yhtiökokous on se paikka, jossa osakkaat käyttävät ääni- ja puheoikeuttaan.”

“Lienee syytä palauttaa mieleen, että kaupunki vuonna 1999 tekemällään päätöksellä nimenomaan halusi luopua kaikesta Pielis-Golf Oy:tä koskevasta päätöksenteosta, mikä käytännössä tarkoitti muun muassa hallituspaikoista luopumista.”

“Olet ajanut kentän laajennushanketta täysin sokeana yhtiön omistajien enemmistön näkemyksille. Kun yhtiö kesällä 2006 kysyi omistajiltaan heidän halukkuuttaan rahoittaa laajennushanke, niin vastauksista noin 75 prosenttia oli kielteisiä. Tämä oli selkeä viesti yhtiön hallitukselle, ja tämän tahdonilmaisun mukaisesti se on myös toiminut.”

“On sääli, että sinunkin kohdallasi näyttää pätevän totuus liian pitkäaikaisen vallan turmelevasta vaikutuksesta. On myös sääli, että kaupunginhallituksellakaan ei näytä olevan halua viheltää tätä peliä poikki.”

“Henkilökohtaisesti en ole ollut enkä edelleenkään ole kenttälaajennushanketta vastaan. Päinvastoin olen erittäin iloinen, jos tuo hanke saadaan käyntiin. Mutta vastoin omistajien enemmistön kantaa sitä ei pidä lähteä runnomaan.”

“Kaupungillehan tämä asia on ns. “helppo nakki”, koska sen osalta riittää pelkkä osakepääoman korotukseen osallistuminen. Yksityiset osakkaat joutuisivat sen lisäksi jatkossa yksin vastaamaan kaikista kentän ylläpitokuluista. Kaupungin osakkeisiin kun ei liity hoitovastiketta.”

“Olet todennut, että Pielis-Golf Oy:n asiat eivät kaupungin hallinnossa etene niin kauan kuin nykyinen hallitus jatkaa. Tätä voinee luonnehtia lähinnä kiristykseksi. Kun nyt olen jättänyt paikkani yhtiön hallituksen puheenjohtajana, toivon, että tämän jälkeen yhtiön asiat etenevät pelkästään asiapohjalta tehtäviin ratkaisuihin. Erotessani ajattelin tämän asian niin, että yhtiön etu menee kaiken muun edelle. Ystävällisesti Jarmo Törhönen”

 

Pertti Oila kirjoittaa samassa lehdessä otsikolla Välikysymys golfasioista:

“Onko kaupunginhallitus (kh) tietoinen, että

- kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää (PV) tuppautui syksyllä 2006 Pielis-Golf Oy:n hallituksen kokoukseen olematta sen jäsen käskyttämään hallitusta?

- PV on antanut jopa erään työntekijän ymmärtää, että hänet irtisanotaan, jos hän ei ole “ruodussa”?

- keväällä ry:lle lähetetty kaupungin ja ry:n välisen sopimuksen peruutusilmoitus tehtiin kaupungin nimissä? Toimiiko PV omin päin vai tapahtuuko se kh:n määräyksestä?

- kuitenkin kh:n puheenjohtaja Matti Kämäräinen vähän myöhemmin ilmoitti peruuttavansa tuon PV:n ilmoituksen? Taisi olla sanahelinää, koska mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Nykyinen hallintotapa?

- PV (kaupungin edustajana?) on tilannut kentän laajennussuunnitelmat? Maksaako kaupunki vai PV? Yritetäänkö ne maksattaa jopa Oy:llä?

- kaupungilla kerrotaan PV:n todenneen, että Oy:n nykyinen hallitus ei nauti Jukolan eikä OP:n luottamusta? Tarkoitushakuisuuttako?”

“Mitä kaupunginhallitus aikoo tehdä, jotta tulehtunut tilanne kaupungin ja Pielis-Golf Oy:n välillä ei jatkuisi eikä aiheuttaisi osakkeenomistajien joukkopakoa? Auttaisiko osakeyhtiölain ja kuntalain lukeminen? Pertti Oila, golffari"

Asian taustaa:

Ylä-Karjala uutisoi Sotkan myyntiä S-ryhmän Jukolan Osuuskaupalle 17.5.2007 koskevan uutisen (päätoimittaja Pertti Meriläinen) yhteydessä mm. seuraavaa: “Kaupungin ja Jukolan yhteisenä tavoitteena on muun muassa golfkentän laajennus. Golfin pelaajat ovat Jukolan hallintoneuvoston puheenjohtaja Heikki Ikosen mukaan merkittävä asiakasryhmä Bomballe. - Kentän laajennus jatkaisi matkailukautta heinäkuuta pidemmäksi, Ikonen sanoo.”

- Taitaa jopa Bomban matkailukauden jatkuminen olla muusta kiinni kuin golfkentän laajuudesta, jos asiaa yhtään ajatellaan. 

Sotkan siirtymisestä Jukolan Osuuskaupan omistukseen kertoivat Nurmeksen kaupunginhallituksen pj. Matti Kämäräinen (kesk.), Jukolan Osuuskaupan toim. johtaja Matti Konttinen, kaupunginvaltuuston pj. Jouni Pirinen (sd.), Bomban hotellijohtaja Markku Litja, kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää ja Jukolan hallintoneuvoston pj. Heikki Ikonen.

Pielis-Golf Oy:n asioista Ylä-Karjala uutisoi 19.6.2007 (päätoimittaja Pertti Meriläinen), että kaupunki on tilannut kenttäsuunnitelmat. Jutussa paljastuu, että kaupunki toimi ohi yhtiön hallituksen päätösvallan ja vastoin yhtiön hallituksen kantaa: “Pertti Vainionpää toteaa, että arkkitehti Kosti Kuroselta tilatun suunnitelman maksaa kaupunki. Jos kentän laajennus toteutuu, lasku siirtyy golfyhtiölle.” Pielis-Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarmo Törhönen totesi tuolloin em. Ylä-Karjalassa “ettei yhtiöllä ole tarvetta hankkia uusia suunnitelmia”.

Nurmeksen kaupungin toiminta matkailutoiminnassa ja nyt Pielis-Golf Oy:n osalta kertoo, että he eivät hyväksy muita mielipiteitä kuin omansa.

Rahaa löytyy matkailuun

Lisäksi Pertti Vainionpää totesi 17.5.2007 Ylä-Karjalassa golfiin liittyen, että “kaupunki kehittää jatkossa Hyvärilän nuorisokeskusta, joka pysyy kaupungin hallussa jo sen vuoksi, että opetusministeriö sitä edellyttää”.

- Tämäkään ei pidä paikkaansa, nuorisokeskukset voivat olla myös muiden tahojen omistuksessa.

- Lisäksi Nurmeksen kaupunki harjoittaa Hyvärilässä sekä nuorisotoimintaa että alueen yritysten kanssa kilpailevaa majoitus- ja ravintolatoimintaa, julkisen verorahoituksen avulla. Nytkin kaupunki on rakentamassa Hyvärilän alueelle kuutta “omatoimiseen lomailuun soveltuvaa majoitushuoneistoa” (Ylä-Karjala 11.9.2007). Ja nimenomaan julkisella tuella, vaikka näillä ole mitään tekemistä nuorisomatkailuun liittyvien majoitustilojen kanssa, kuten huoneistoja ja julkista rahoitusta on perusteltu.

Lomahuoneistoja rakennetaan pää- ja rakennusurakkasopimuksen korjauksen jälkeen 1 321 100 eurolla, lisäksi suunnittelurahaa osoitettiin aikoinaan 150 000 euroa. Eli julkista verorahaa laitetaan ainakin 1 471 100 euroa alueen yritystoiminnan kanssa kilpailevaan majoitustoimintaan. Hyvärilän 6 majoitushuoneiston hinnaksi tulee enemmän kuin, millä hinnalla kaupunki myi julkisilla tuilla ja verorahoilla rakennetun Bomban alueen rakennukset ja Sotka-kylpylähotellin sekä yli 14 hehtaarin maa-alueet rakennusoikeuksineen S-ketjun Jukolan Osuuskaupalle.

Kaupunginjohdon kaksinaamaisesta taloudenhoidosta kertoo sekin, että samassa Ylä-Karjalassa 22.9.2007 kaupunginjohtaja Vainionpää pitää kunta-alan reilujen palkankorotusten takia myös kunnallisveroprosentin korottamista selvänä: “ettei laskusta selvitä normaalissa menokehyksessä, näin käytännössä ainoaksi vaihtoehdoksi jäisi kunnallisveron nosto”. Samalla kun rahaa laitetaan kuntaosuuksinakin Hyvärilän matkailurakentamiseen. Samassa haastattelussa Valtimon kunnanjohtaja Pentti Kemppinen toteaa, että kunta-alan palkankorotukset “ei voi olla lähtökohta veronkorotukselle“.

Yksi hyvä esimerkki Nurmeksen virka- ja luottamusmiesjohdon kielteisestä suhtautumisesta yrittäjien ja yleensä muiden kanssa tehtävään yhteistyöhön on myös se, että kaupunginkamreeri Jari Lampinen on todennut kaupunginhallituksen pöytäkirjassa20.8.2007 Hyvärilän toimintaa pyörittävän Loma-Nurmes Oy:n kahden yhden osakkeen omistavan yrittäjätaustaisen vähemmistöosakkaan takia, että “yhtiö on hankintalain katsannossa saastunut yhtiö“.

Onko tämä tavoitteena Pielis-Golf Oy:ssäkin, että kaupunki saisi ehdottoman päätösvallan yhtiön asioissa jotenkin takaisin? Onko yhtiön päätösvalta nyt liian kaukana kaupungin virka- ja luottamusmiesjohdolta sekä S-ketjun Jukolan Osuuskaupalta?