VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

6.4.2010

 

Maakuntalehti Karjalainen ja Ylä-Karjala -lehtinen vaikenevat valituksista

MYÖS LOMA-NURMES OY:N SOTKUT TUTKITTAVANA VALTIONTALOUDEN TARKASTUSVIRASTOSSA, EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIEHELLÄ JA EUROOPAN KOMISSIOSSA 

"BOMBAN PUHALLUS - SUOMESSA MAAILMAN KORRUPTUNEIN VIRKAKONEISTO"

Suomen Itsenäisyyspuolueen lehti ja verkkolehti käsittelevät laajasti Bomban puhallusta. Myös Uuden Suomen blogissa asiaa käsitellään otsikolla "Bomban puhallus - Suomessa maailman korruptunein virkakoneisto". Puhallukseen liittyvät asiat ovat tutkittavana mm. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja Euroopan komissiossa. 

Hupaisaa on, että maakuntalehti Karjalainen ja paikallislehti Ylä-Karjala vaikenevat tehdyistä valituksista. Näiden lehtien toimitustyön kohdalla ei voida enää puhua missään määrin journalismista, kysymys on pelkästään alueen virkamiesten ja hyväveli-verkostojen postitoimistoista. Korruptoituneen median edustajina nämä lehdet pyrkivät samalla salaamaan ihmisiltä kunnalliseen päätöksentekoon ja taloudenhoitoon liittyviä oleellisia tietoja ja väärinkäytöksiä. 

Toki se on esimerkiksi Nurmeksessa itsestään selvää mm. Bomban kauppojen osalta, kun mm. Ylä-Karjalan päätoimittaja Pertti Meriläinen ja lehden suurimman ilmoittaja-asiakkaan, S-ketjun Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen toimivat vapaamuurareina samassa Khadam-loosissa.

Myös Uuden Suomen blogi-kirjoittaja, historioitsija ja taloustieteilijä Arto Heikinaro julkaisi 6.4.2010 Risto Boxbergin selvityksen otsikolla "Bomban puhallus - Suomessa maailman korruptunein virkakoneisto". Lue lisää www.uusisuomi.fi/blogit/kunniatohtori.

Uuden Suomen sivuilla Helena Eronen Lieksasta kommentoi välittömästi Heikinaron blogikirjoitusta todella heikoin eväin. Hänen tökeröitä perusteita ovat muut kommentoijat jo kumonneet.

Bomban puhalluksessa Bomban ja Sotkan kiinteistöjen sekä  Ritoniemen rakentamattomista tonteista tuli kaupungille vain 68 000 euroa. Omaisuus myytiin S-ketjun Jukolan Osuuskaupalle velattomana, kaupunki maksoi verovaroilla kaikki Bomban ja Sotkan velat ja tappiot.

Helena Erosen mielestä Bomballe ei käynyt huonosti, mutta miten kävi kaupungin veronmaksajien rahoille? Veronmaksajien rahoille taisi käydä yhtä huonosti kuin niille verovaroille, joita jatkuvasti on hävitetty kaupungin omistaman Loma-Nurmes Oy:n Kartannohotellin tappioihin.

Tämänkin kaupungin yhtiön varainhankinta ja tilinpito on tutkittavana, kun hotellin ja Hyvärilän Nuorisokeskuksen varoja hoidetaan yhteisestä kassasta. On ehkä myös syytä mainita, että saatujen tietojen mukaan em. Helena Eronen on Loma-Nurmes Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kuhasen puoliso.

 

Eronen yritti esiintyä ulkopuolisena

Kaiken huippu on, että tämä Helena Eronen yritti blogivastauksessa esiintyä ensin täysin ulkopuolisena kommentoijana, toedeten heti ensimmäisen kommentinsa alussa, että "kun asiaa ulkopuolisena tarkastelee". Sitten kun hän kärähti Jukka Kuhasen puolisoksi, niin sitten Eroselta alkaa selittelyt muodossa jos toisessa. Lisäksi hän syöttää lukijoille paskaa todeten mm., että "jokainen S-bonusta keräilevä mummokin hyötyy Bomban hämäräkaupoista".

Todellisuudessa Bomban tulos on ollut heikko koko S-ketjun aikana, onko se ollut johtajien osaamisesta kiinni? Nytkin pääsiäisen alla maaliskuun lopussa Karjalaisessa todettiin Jukolan Osuuskaupan viime vuoden tuloksen tulkistamisen yhteydessä, että ongelmana on Bomba. Ylä-Karjalan Pertti Meriläinen uutisoi 1.4.2010 tietysti tämän saman asian myynnin kasvun osalta kaunistellen, että "suurimmat haasteet ovat Bomban alueella".

Lisäksi Erosellekin tiedoksi, että Nurmeksen "mummot" eivät hyödy mitenkään Bomban hämäräkaupoista. Päinvastoin "mummot" maksavat ylihintaa ruokaostoksistakin paikatakseen mm. Jukolan Osuuskaupan matkailuharrastelua Bomban alueella. Lähes kaikki päivittäistavaratuotteet ovat aina halvempia esimerkiksi Joensuun ja Kuopion S-kaupoissa. Siinä "mummot" ovat äkkiä hävinneet Nurmeksen S-kaupoista tehtyjen ostosten bonushyödyn, kun tuotteet ovat muualla selvästi halvempia.

 

Arto Heikinaro Uudessa Suomessa (7.4.2010 8.55):

Helena Eronen

Kuulepa nyt. Olet itse tai miehesi sekaantunut tähän soppaan. Tutkivan journalismin Yhdistyksen jäsenenä aloitin eilen projektin ”Tapaus Hyvärilä Kartanohotelli ja muut kummajaiset”. Olet Helena kaupungin vastoin toimialaansa ylläpitämän ja vahvasti julkisista varoista tuetun Hyvärilän Kartanohotellin johtajan vaimo. Palkat yrityksessä ovat yhtä suuret kuin liikevaihto.

Myös tämä virkamiesten harrastus on selvitettävänä Valtiontalouden tarkastusvirastossa, Eduskunnan oikeusasiamiehellä ja Eu:n komissiossa, joka myös selvittää sitä, miksi ministeriö jakaa verovaroja yritykselle kysymättä mihin niitä käytetään.

Ystäväni on itse ollut toteamassa, että tilinpäätösasiakirjoja ei ole ollut käytettävissä silloin, kun rahoja on jaettu.

 

Risto Boxbergin teksti "Bomban puhallus": 

Tiedotusvälineille 6.4.2010

Bomban puhallus

Minkä hintainen on kiinteistökohde, joka käsittää 12,5 ha:n kaavoitetun ranta-alueen 2,5 km:n päässä Nurmeksen keskustasta ja joka käsittää kaikki Bomban hotelliravintolan rakennukset ja Sotkan kylpylähotellin? Käyttämätöntä rakennusoikeutta kohteessa on yli 16 000 kerrosala-neliömetriä. Voisiko omaisuuden arvo olla jotain muuta kuin 68 000 euroa? Tämä on summa, joka kilahti kaupungin kassaan kyseisen omaisuuden kaupoista.

Nurmeksen kaupunki oli hankkinut omistukseensa lähes kaikki ns. matkailukaupungin kiinteistöt ja kohteen liiketoiminnat. Tuottamattomasta, kunnan toimialaan kuulumattomasta harrastuksesta tuli jatkuvaa tappiota, mikä toistuvasti katettiin verovaroilla. Vuoden 2003 aikana kaupunki ryhtyi valmistelemaan bisneksestään irtautumista. Julkisuudessa esitettiin vaatimuksia avoimesta myynnistä tarjouskilpailujen pohjalta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Myynnin valmistelu annettiin Bomban ja Sotkan vuokralaisena toimineen Bomba-Lomat Oy:n ja sen aikaisemman omistajan, Matkailunkehitys Nordia Oy:n konsultille. Tämä ei tehnyt näkyviä ponnisteluja ostajien etsimiseksi.

Nurmeksen kaupunginvaltuusto käsitteli helmikuussa 2004 tätä ns. matkailujärjestelyasiaa kahden vaihtoehdon pohjalta. Muodollisesti vastakkain olivat Jukolan Osuuskaupan ja Bomba-Lomat Oy:n omistajan esitykset. Tilaisuus oli näytelmä, jonka käsikirjoituksen olivat laatineet kyseisten tarjousten tekijät yhdessä kaupunginjohdon kanssa. Porukkahengessä, kuten omaisuuden siirron valmisteluun Bomba-Lomat Oy:n hallituksen jäsenenä osallistunut, kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja, Matti Kämäräinen, asian ilmaisi.

Valtuusto päätti ensi töikseen pelastaa kaupungin verovaroilla toisen tarjouksen tehneiden yhtiön konkurssilta ostamalla sen arvottomia osakkeita ja siltä olevia tasesaatavia yhteensä 1 194 000 eurolla. Tätä edellytti myös toinen tarjoaja, Jukolan Osuuskauppa, jolle Bomba rakennuksineen ja yli 8 ha:n tontteineen myytiin 420 000 euron velattomalla kauppahinnalla.

Sotkan kylpylähotelli annettiin käytännössä ilmaiseksi Jukolan Osuuskaupan käyttöön. Tämä peri siitä kaikki tulot yli kolmen vuoden ajalta, myös kaupungin kuntalaiskäytöstä maksamat tuet. Kaupunki piti laitoksensa pystyssä myöntämällään 800 000 euron korottomalla lainalla ja maksamillaan yhtiövastikkeilla. Jukolan ilmoittamat tulot käyttöönsä saamistaan kohteista olivat moninkertaisesti kauppahintoja suuremmat.

Esimerkkinä Jukolan Osuuskauppaa suosivasta kunnan omaisuuden hinnoittelusta voi mainita Bomban kesätorin rakennuksen. Sen hinnaksi ilmoitettiin siinä toimiville pienyrittäjille noin 85 000 euroa. Jukolalle rakennus myytiin sähköliittymän arvosta, 3 464,67 eurolla.

Vuonna 2007 myös kylpylähotelli siirtyi Jukolan omistukseen. Kaupungin saamat, Bomban, Sotkan kylpylän ja niiden vieressä olevien, rakentamattomien tonttien velattomat kauppahinnat olivat yhteensä 1 262 000 euroa. Siitä Matkailunkehitys Nordia Oy kuittasi 1 194 000 euroa. Mitään kyseisten kohteiden lainoja ei kauppoihin sisällytetty ostajan maksettavaksi.

Nurmeksen kaupunki sai omaisuudestaan 68 000 euroa. Avoimesti myytynä siitä olisi hyvinkin voitu saada yli kymmenen miljoonaa euroa. Kaupoista on valitettu hallinto-oikeuteen, missä prosessi on kestänyt kuusi vuotta.

Risto Boxberg      

p.040-758 4255

Ks. myös: http://www.ipu.fi/pub/news?articleId=8oidlhm97jeniuhg&month=