VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

12.10.2010

Maaseudulle muuttajien ja yrittäjien kannattaa kiertää Nurmes kaukaa

Nurmes kynii matkailuharrastelunsa kulut veroja ja palvelumaksuja korottamalla eniten tukea tarvitsevilta

Umpikierous ja kaupungin asukkaiden vedätys matkailuharrastelun maksajaksi on huipussaan Nurmeksessa. Tuloveroprosentti ollaan vuodenvaihteessa nostamassa 20 prosenttiin, tuolloin saadaan korkeintaan 450 000 euroa. Verotus kohdistuu eniten pienituloisten elintasoon.

Tuosta summasta on esimerkiksi tämän vuoden aikana käytetty puolet eri rahoituskanavia käyttäen S-ketjun Jukolan Osuuskaupan joululaulumainoksen tuottamiseen Bomban salissa, saman verran on ohjattu kaupungin rahoittamaan filmijuhlahankkeeseen. Verorahat vain kierrätetään milloin minkäkin hankkeen nimissä niin Pikes Oy:n, maakuntaliiton tai Leader ry kautta, joiden hankkeissa suurimpia rahoittajia ovat kunnat.

Nurmeksen itseluottamuksesta kärsivien virka- ja luottamushenkilöiden on selvästi mahdotonta tajuta sitä perusasiaa, että yrittämiseen liittyvä luovuus ja innovatiivisuus lähtee yrittäjistä, ei Nurmeksen kaupungin virkamiesten kahvipöytäkutsuista eikä hanke- ja projektikoordinaattoreiden tilastoista. Vain yritystoiminnan kautta eri hankkeet voidaan samalla testata ja muokata kysyntää vastaavaksi. 

Nurmeksessa luullaan, että kun kaupungin virka- ja luottamushenkilöjohto ja vapaamuurareiden kloossi vain päättää ja käyttää verorahoja johonkin, niin siitä syntyy tulosta. Tuloksena on korkeintaan nippu hankepapereita, ja kaupungin virka- ja luottamushenkilöjohdolle kahvitilaisuuksia.

 

Vainiopää nostamassa maksuja

Kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää junaili Jukolan Osuuskaupan joululaulumainokseen verorahoja, niin nyt hän haluaa rahat siihenkin kerätä kaupunkilaisten palveluista. Ylä-Karjalassa 12.10.2010 hän toteaa: "Meidän on elettävä seuraavat pari vuotta suu säkkiä myöten. Sen jälkeenkään ei ole aihetta riemunkiljahduksiin, sillä silloin on velanmaksun aika."

Lisäksi hän on todennut valtuutetuille, että uusia menoja taloustilanne ei salli. Samalla hän syöttää kuitenkin S- ketjua verorahoista ja hyväveli-kaveriaan Hannu Strömiä, tukemalla hänen päätöntä joulumainosideaa, jonka aikaisemmatkaan tuotokset eivät ole tuottaneet mitään tulosta. Vainionpää aikoo myös nostattaa luottamushenkilöillä kiinteistöveroa. Näköjään jo sillä perusteella, että talot ovat tyhjentyneet veronmaksajista. Nurmeksessa tyhjentyneitä kiinteistöjä riittää. 

Vainionpää haluaa maksattaa matkailuharrastelunsa ja S-ketjun kaikenlaisen tukemisen kaikista "heikompiosaisilla", jotka joutuvat turvautumaan paikkakunnan palveluihin. Hän toteaa em. lehdessä, että "erilaisten maksujen vuosittainen tarkistaminen olisi järkevää".

Vainionpää saisi katsoa peiliin ja tehdä arvion, kuinka kalliiksi hän itse on tullut toilailuillaan ja vedätyksillään kaupungin veronmaksajille? Ja tekisi tarvittavat johtopäätökset! Monet lapset, nuoret, vanhukset ja työntekijät ovat hänen vedätyksen ja rahakohteiden takia vaarantaneet jopa terveytensä esim. homehtuneissa päiväkodeissa, kouluissa, vanhusten palvelutalossa, vaikka ongelmat on tiedetty vuosikausia. Sen sijaan hänen työpaikkakiinteistöä on korjattu välittömästi, kun jotakin korjattavaa on ilmennyt. Ehkä hänen työhuoneensa pitäisi sijoittaa korjauskohteisiin, joiden korjaamista hän jarruttaa.

 

Matkailurahoja terveyspalveluja karsimalla

Lisäksi Vainionpää vaatii mm. terveydenhuollon kuntayhtymän osalta puolen miljoonan euron säästöjä, vaikka talousarvioesitys on laadittu paljolti entiselle pohjalle, kuten kuntayhtymän talouspäällikkö on todennut? Tässä tämä kierous näkyy, mistä pitää Vainionpään mukaan leikata hänen matkailuhairahduksiensa hyväksi: maksut ylös, sosiaali- ja terveyspalvelut alas.

Palkkaustannusten saamisessa kattoon Nurmes on ollutkin oikea tiennäyttäjä. Varsinkin johtavien virkamiesten ja lääkäreiden palkkoja on nostettu kaikenlaisilla ylimääräisillä palkanlisillä. Samalla muu henkilöstö on ajettu minimiin. Ja pitää myös muistaa, että prosenttikorotus on aivan eri loukkaa siivoojalle, hoitajalle ja opettajalle kuin johtaville virkamiehille ja lääkäreille. Nostaisivat kerrankin pöljyyksissään herrojen palkkoja niin paljon, että saisivat  laittaa lopetettu-lappu kuntarajalle ja samutettaisiin koko kunnan valot, pöljyyden tyyssijana. 

Nurmeksen potilasturvallisuudenkin takia terveyspalvelut tulisi siirtää sairaanhoitopiirin alaisuuteen, silloin palveluista olisi päättämässä muitakin kuin matkailuun ja turistien houkuttelulinnuiksi hurahtaneita virka- ja luottamushenkilöitä.

Edes ambulanssilla ei Nurmeksessa ole välitöntä lähtövalmiutta muulloin kuin arkena ja tuolloinkin vain päivävuoron aikana?

Nyt suunniteltu viikonloppupäivystys  Pohjois-Karjalan periferiassa Lieksan kanssa vuorottelemalla ei ole mikään ratkaisu, lieksalaisille se olisi vielä ylimääräinen yli 100 kilometrin lenkki ennen erikoissairaanhoitoon pääsyä. Myös nurmeslaisten kohdalla ratkaisu olisi mahdollisimman nopea erikoissairaanhoitoon pääsy, toimintaa voitaisiin parantaa myös lääkäri-ambulansseilla ja jatkuvalla välittömällä lähtövalmiudella.

 

Mustonen matkaa jokaisen näkemänsä "palmun" perässä?

Elo-syyskuussa käyty kädenvääntö joulumusiikkikonsertin tuottamisesta Bomban salissa kaupungin verorahoilla paljasti valtuustotontut.

Kaupunginjohtajan ja Hannu Strömin junaileman sopimuksen arvo on 83 700 euroa (lisäksi 23 arvonlisävero). Kaupunginvaltuusto hyväksyi koko summan, 83 700 euron maksamisen Hannu  Strömille.

Kaupungin minimiosuus on ainakin 20 000 euroa. Pikesin (30 000 euroa) ja maakuntaliiton (20 000 euroa) osuudet ovat täysin auki, joita nyt yritetään saada Jukolan Osuuskaupan omistaman Bomban mainosfilmin kustannuksiin. Jukolan kymppitonnin ja alueosuuspankin 4000 euron panosten lisäksi.

Hallinnollisesti asian junailu oli taas yksi esimerkki Nurmeksen kaupungin virkamiesjohdon toiminnasta. Neuvottelut käytiin salassa loppuun asti kesä-elokuussa. Vainionpää sopi kaiken, asiaa ei käsitelty ollenkaan sivistyslautakunnassa, vaan se tuotiin ylimääräiseen kaupunginhallituksen kokoukseen syyskuun alussa, kun kuvausryhmä oli jo paikalla. Kaupunginhallituksen päätöksellä piti maksaa heti noin kolmaosa budjetista Strömille, joka kauppasi ideaansa "joulun alkavan Nurmeksesta" ja lupaili ylihintaiseksi ja  alkeelliseksi todetun  joulumusiikkiesityksen leviämisen 50 maahan.

Valtuuston kokouksessa 30.9.2010 löytyi sentään yhdeksän selkärankaista, jotka eivät olisi hyväksyneet ennakkoon junailtua sopimusta, 24 valtuutettua uskoo edelleen kaikenlaiseen huu-haa-bisnekseen matkailualalla, kuin joulupukkiin.

Syyskuun valtuustovitsiksi Nurmeksessa on nimettävä keskustalaisen valtuutetun, kaupunginhallituksen jäsenen Lahja Mustosen perustelu, mitä ohjelmalla tavoitetaan: "Kun matkailijat näkevät ohjelman, he tulevat Nurmekseen" (Y-K 2.10.2010). Tällä lapsellisella perusteella kaikkien tv:ssä esitettyjen hienojen palmurantojenkin luulisi jo olevan pullollaan turisteja.

Lahja Mustonen toimii myös Jukolan Osuuskaupan piikkiin, asiakasomistajatoiminnan vetäjänä, niin sen tietää "kenen lauluja hän laulaa", kun kaupunki tukee näin omilla ja maakunnan verorahoilla Jukolan Osuuskaupan mainosfilmiä.

 

Uusia maksuja jopa vanhusten lääkehuollosta ja pitovaatteista

Samaan aikaan, kun Nurmeksen kaupungin valtuusto päätti jakaa mainosfilmipätkään kymmeniä tuhansia euroja ja sitoutui enempäänkin, mikäli Pikes ja maakuntaliitto katsovat hankeen yritystueksi S-ketjun Jukolan Osuuskaupalle, niin samaan aikaan kiristetään muissa kaupungin palveluissa.

Esimerkiksi Nurmeksen kaupungin sosiaalilautakunta päätti 28.9. 2010, että kaupunki ei maksa lasten kotihoidon kuntalisää. Perusteluksi todetaan, että "kuntalisän käyttöönottoa ei pidetä kaupungin tiukentuvassa taloudellisessa tilanteessa perusteltuna" (Y-K 30.9.2010). Ja samaan aikaan turistien houkutteluun käytetään kaikki mahdolliset rahat, kun joku vain kaupungille niitä kohteita esittää, kaupunginjohtajan kaverina.

Sosiaalilautakunta päätti samassa kokouksessa myös erilaisten hoitomaksujen korottamisesta ja uusista maksuista. Maksut kohdistuvat erityisesti vanhuksiin, sairaisiin ja kehitysvammaisiin, eli juuri niihin, joiden on vaikea puolustaa etujaan Nurmeksessa.

Esimerkiksi kotipalvelun maksuja nostetaan törkeästi, ajattelematta pienituloisia eläkeläisiä ja sairaita. Lääkehoidostakin kaupunki ryhtyy rahastamaan ja periin tarvittaessa lääkehoidon palvelumaksuna 10 euroa kuukautta kohti, jotta vanhus tai sairas palvelua tarvitseva saisi oikeat lääkkeet. Tällaisesta perusturvallisuuteen liittyvästä asiasta ryhdytään perimään maksu joka kuukausi? Järki on todella kaukana sosiaalitoimiston valmistelijoilla ja kaupungin johdolla.

Lisäksi esimerkiksi palveluasunnossa asuvilta ryhdytään perimään 40 euron liina- ja pitovaatemaksua kuukausittain, muiden perusmaksujen lisäksi. Muita maksuja ovat mm. palvelutalomaksu 100-110 euroa, kuntouttava päivätoiminta 14 euroa kerralta, vesimaksu 10 euroa/kk/hlö, tilapäinen potipalvelu maksaa 11 e/tunti ja 44 euroa päivä, turvapalvelumaksu 25 euroa kuukaudessa. Lisäksi tulevat palveluasuntojen vuokrat, jotka ovat palveluasuntoyksiköstä riippuen 7,50- 8,80 euroa neliöltä kuukaudessa. Ja hoivapalvelusta maksetaan vielä erikseen maksuasetuksen mukainen maksu.

Eipä siis ihme, että kaupungin kerätessä matkailuun  satsattavia euroja, laitoshoitopaikat on muutettu palveluasuntopaikoiksi, jotta asukkailta voidaan Nurmeksessa kerätä kaikki mahdolliset rahat erilaisilla maksuilla.

Lisäksi omaishoidettavalta kaupunki tietysti perii ympärivuorokautisesta hoidosta omaishoitajan vapaapäivän ajalta asiakasmaksulain mukaisen enimmäismaksun, 10,60 euroa vuorokaudelta.

 

Nurmes kannattaisi jo aidata

Kun tavoitteena on näin luoda Nurmeksesta kaupunki turisteille, niin silloin kannattaa kaupunki todella jo aidata. Ja avata portit vain turistien sesonkiaikoina ja odottaa sitä satunnaista matkaajaa S-bonuskortti taskussa.

Vahinko vain, että samalla veronmaksajat vähenevät ja paikkakunta kuihtuu muutenkin. Ne merkit on nähty nykyisen kaupunginjohdon aikana, väki vähenee ja kaupunginkamreeri Jari Lampisen välitavoite 8000 asukkaan kylästä on jo lähes toteutunut. Väki on vähentynyt useilla tuhansilla vuosien saatossa.

 

Kalikka kalahti koirien kinttuihin

Nurmeksen päättäjien huonoa itsetuntoa kuvaa hyvin myös keskustelu, jonka sai aikaan se, että paikallislehti kerrankin arvosteli nyt mm. joulumusiikkikonsertin tuottamista verorahoilla, samaan aikaan kun esim. kaupungin Maariankadun ryhmäperhepäiväkodin lapsia ja työntekijöitä on pidetty kolme vuotta kosteusvauriotalossa kaupunginjohtaja Pertti Vainionpään ohjeiden mukaan.

Kun kerrottiin kerrankin asioista asiakkaille niin kuin ne on, niin kyllä heti Nurmeksen kaupunginjohtaja ja Valtimon kunnanjohtaja Pentti Kemppinen vetivät herneen nenäänsä ja olivat näreissään lehdellekin, kun paikallislehti julkaisi heidän toimintaa arvostelevia kommentteja ja arvosteli heitä.

Vainionpää ja Kemppinen olivat jopa väittäneet, että paikallinen aviisi olisi ryhtynyt ajamaan joidenkin pienryhmien asiaa tai lehden uutisointiin olisivat vaikuttaneet lehden omat, julkituomattomat motiivit (Y-K, 5.10.2010). Voi sentään, minkä kohtelun ovat saaneet.

Tämä heti, kun kerrankin paikallislehti ei ole toiminut muutamassa asiassa vain paikallisten virkamiesten postitoimistona ja heidän tekosiaan ylistämässä. Niinhän se on, että "koirat älähtää, kun kalikka kinttuihin kilahtaa".