VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

30.3.2012

Säästöistä ei puhuta? Valtimolaiset häviävät, myös kartalta.

Paikallislehti Ylä-Karjalan päätoimittaja Pertti Meriläinen kannattaa keskittämistä kuntaliitoksessa, mutta muissa asioissa vastustaa sitä

Pertti Meriläinen Ylä-Karjala 13.3.12: "Kunnan pienuus ei takaa kansanvallan toimivuutta". Näin Meriläinen mm. perustelee kuntaliitosta. Muissa asioissa hän vastustaa keskittämistä, kuten TE-keskuksen ja verotoimistopalvelujen keskittämistä Joensuuhun. Vaikka kuntaliitokset johtavat vääjäämättä palvelujen keskittämiseen ja heikentämiseen sekä työntekijöiden vähentämiseen. Mistään muualta ei säästöjä tehdä kuntaliitoksissakaan.

Viimeiseksi 29.3.12 päätoimittaja arvostelee myös äänestysalueuudistusta, että se voi alentaa äänestysaktiivisuutta entisestään. Vaikka äänetysaluejako on ollut selvästi epäoikeudenmukainen, kun esim. Pohjois-Karjalasta on pitänyt saada huomattavasti suurempi ääniosuus kuin muualla.

Keskittäminen on siis kahden köyhän kunnan kuntaliitosasiassa Meriläiselle hyvä asia, kun sitten Ylä-karjalan pääkirjoituksessa 6.3.12 arvostellaankin keskittämistä. Kirjoituksessa "Keskittäminen jatkuu aina vaan" otetaan kantaa Pielisen Karjalan TE-keskuksen lakkauttamiseen ja vain palvelupisteen säilymiseen. Mitäs muuta kuin palvelujen leikkaamista ja keskittämistä päätoimittaja Pertti Meriläinen luulee kuntaliitoksen seurauksena tapahtuvan?

Päätoimittaja puhuu itsensä näissä keskittämisjutuissaan itsensä pussiin, jos kerran  "kunnan pienuus ei takaa kansanvallan toimivuutta", kuten hän puolustaa kuntaliitosta. Tämä on kuntaliitoskeskustelussa hänen edustamansa alueellisen Khadam-vapaamuurariloosin ottaman kannan mukaan, jonka toi aikoinaan julki myös paikallinen rapparivaikuttaja, entinen laivuri Matti Turunen.

Toimittaja Anu Saarelainen (Y-K 17.3.12) kirjoittaakin, että "Niukkuuden jakamisesta tuskin kovin paljon kiitosta heruu... Päätöksenteko vaatii vaikeina aikoina järkeä, sydäntä, pitkänäköisyyttä ja vastuuntuntoa". Siis myös sydäntä, toisin kuin päätoimittaja korosti, että kuntaliitos pitää tehdä järki- eikä tunneasiana.

Samassa lehdessä uutisoitiin sitten, että "Kuntaliitos ei kaatunut", Nurmeksen ja Valtimon hallitukset löysivät yhdistymissopimuksesta sovun".

"Töitä tiedossa edelleen", (Y-K 17.3.12). Lehdessä väitetään, että "mahdollinen kuntaliitos ei nakerra terveys- eikä sivistyspalvelujen työllisyyttä" Nurmeksessa ja Valtimolla.

- Kutenkin jo jutussa todetaan irrallisena kommenttina Valtimon koulun rehtori Tiina Kärkkäiseltä, että "joukossa on surullisia ja myös vihaisia opettajia". Ja on itsestään selvää, että kun Valtimon lukio lakkautetaan 2013 syksyllä, niin Valtimon väki vähenee, eikä opettajat ja muu koulujen henkilökunta saa jatkoaikaa kuin viideksi vuodeksi.

Mistä säästöt?

Nurmeksen ja Valtimon mahdollinen kuntaliitosselvitys osoittaa selvästi, että kaikki "näyttää" hyvältä korkeintaan viisi vuotta. Eli sen siirtymäajan, jolloin kuntaliitos saisi valtion tukia muodossa jos toisessa.

Sen jälkeen alkaisi palvelujen ja henkilöstön leikkaukset. Mistä muusta yhdistynyt kunta muka hakisi niitä säästöjä, jotka ovat jokaisen kuntaliitoksen tavoitteet, kai?

Kuntaliitoksella eletään vain viisi vuotta eteenpäin. Ja nyt Valtimon ja Nurmeksenkin asukkaille syötetään paikallislehdessä ajatusta, että "työtä tiedossa jatkossakin". Todellisuudessa vain entistä pienemmälle porukalle.

Missään yhteydessä ei ole julkisuudessa ja varsinkaan paikallislehti Ylä-Karjalassa tai maakuntalehti Karjalaisessa puhuttu tehtävistä säästöistä viiden vuoden jälkeen, kun valtion tuet liitokseen loppuvat. Lisäksi kuntaliitossopimus sitoo vain 3 kolme vuotta, sen jälkeen alkaa palvelujen alasajosuunnittelu.

Valtimolaiset häviävät, kartaltakin

Valtimolaiset ovat suurimmat häviäjät. Kunnan alueen palvelut karsitaan, asukkaat vähenevät kuten muissakin kuolleissa sivukylissä.

Hyvä merkki siitä on se, että kuntaliitosvalmistelut ovat johtaneet jo siihen, että Valtimon lukioon haki ensi syksyksi vain kolme nuorta, koska suunnitelmissa on lukion lopettaminen vuoden 2013 ja oppilaiden siirto Nurmeksen lukioon.

Lisäksi valtimolaisten veroprosentti ja palvelumaksut nousevat ainakin Nurmeksen "kaupunginkamreeri Jari Lampisen perintätoimiston" tasolle. Ja korotuksia on niihinkin tiedossa.

Takinkääntäjä löytyy Valtimolta

Valtimolaisten tulisi vaatia lupauksien pitämisestä kiinnipitämistä. Y-K:ssa 28.10.08 nykyinen kunnanhallituksen pj. Erkki Valjus (kesk.) totesi, että "pitää kuntaliitosta kuntalaisten kannalta niin tärkeänä päätöksenä, että se on alistettava kansanäänestykseen, jos asia tulee ajankohtaiseksi". Nyt hän on asiassa hiljainen hissukka.

Valtimon kunta järjestää kunnanjohtaja Pentti Kemppisen ehdottamana vain mielipidekyselyn kirjeitse nyt kuukauden aikana. Se ei ole sitova kansanäänestys, kuten kunnanhallituksen pj. Erkki Valjus lupasi.

Nurmeksessa päätöksen teki kepulaisen vaikuttajan junailema valtuusto. Kaupunginvaltuusto pj. Matti Kämäräinen (kesk.) ilmoitti jo aikaisemmin, että kansanäänestystä ei järjestetä eikä asukkaiden mielipidettä kysytä.

Nurmeksessa Kämäisen johtama keskustaklaani ei arvosta kaupungin asukkaita edes sitä vertaa, että järjestäisi asiasta kansanäänestyksen, tai edes neuvoa-antavan kyselyn. Mitä muuta voi odottaa Keskustapuolueen umpikieron pj. Mari Kiviniemen puoluehallitukseen kuuluvalta Matti Kämäräiseltä, toimiessaan mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajana? Ja muilta kuntaliitosselvitysryhmään kuuluvilta, jotka kokevat varmasti olevansa kansan yläpuolella? Ei mitään muuta.