VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

AJAAKO NURMEKSEN KAUPUNKI PIELIS-GOLF OY:SSÄ VAIN JUKOLAN OSUUSKAUPAN ETUA?

Nurmeksen kaupungin virka- ja luottamusmiesjohto osoittaa kärhämässään Pielis-Golf Oy:n hallituksen kanssa, että kaupunki ei pyri tekemään yhteistyötä ja kunnioittamaan muiden tekemiä päätöksiä.

Nurmeksen kaupungille yhteistyötä on vain se, että muiden tulisi toimia vain niin kuin kaupungin johto ja S-ketjun Jukolan Osuuskaupan edustajat haluavat. Jos ei toimita halutulla tavalla, kaupunki painostaa ja uhkailee, kuten Pielis-Golf Oy:tä.

Asioiden käsittelystä paikallislehti Ylä-Karjalasta kertoo hyvin se, että päätoimittaja Pertti Meriläinen ei julkaissut tekstiviestiä: "Sekö on kaup.joht. Vainionpää yhteistyötä, että muiden pitäisi toimia niin kuin kaupungin johto ja Jukola haluaa? Tai muuten uhkaillaan ja painostetaan." - Tätä ei päätoimittaja halunnut kertoa golfkentän laajennuskeskustelussa lukijoille, vaikka myös Ylä-Karjalassa 17.5.2007 Jukolan hallintoneuvoston puheenjohtaja Heikki Ikonen on ilmaissut Jukolan tahtona golfkentän laajentamisen.

Painostaminen ja uhkailu kaupungin johdon tapana 

Syys-lokakuun vaihteessa 2007 järjestetyssä jäsenkyselyssä Pielis-Golf Oy:n osakkaista vain 43,5 prosenttia olisi valmis sitoutumaan ja siten myös maksamaan kentän laajentamisesta 18 reikäiseksi. Vuosi sitten järjestetyssä kyselyssä suurin osa vastusti laajennusta. Jäsenkysely jouduttiin järjestämään nyt uudestaan Nurmeksen kaupungin johdon painostuksesta. Kaupunki todennäköisesti jatkaa painostamista niin kauan kuin saa tahtonsa läpi myös Pielis-Golf Oy:ssä. Laajennusasiaa puidaan seuraavaksi loka-marraskuun vaihteessa järjestettävässä ylimääräisessä yhtiökokouksessa, kun kaupungin johto on vaatinut koko golf-yhtiön hallituksen vaihtamista mieleisekseen.

Nurmeksen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Matti Timonen korosti (Karjalainen 7.5.2003), että "yhtiöiden (Bomba ja Sotka) ostajaksi haetaan tahoa, joka on valmis panostamaan matkailun kehittämishankkeisiin, muun muassa golf-kentän laajentamiseen". Mikä on siis Jukolan Osuuskaupan panostus, kustannusosuus, mahdollisessa golf-kentän laajennuksessa?

Uusi hallitus kaupungin ja Jukolan painostuksesta

Pielis-Golf Oy:n ylimääräisessä yhtiökokouksessa kaupungin vaatimaan uuteen hallitukseen valittiin kaupungin esittäminä Seija Puoskari ja Antti Ollikainen (varalla Terttu Siira ja Matti Pellikka). Hallitukseen valittiin uusina myös Mika Karjalainen ja Ritva Kuosmanen (varalla Matti Alatalo ja Marjo Arstila). Hallitukseen valittiin myös Bomban ravintolapäällikkö Tiina Toivanen (varalla hotellijohtaja Markku Litja).

Nurmeksen kaupunki ja Jukolan Osuuskauppa saivat haluamansa hallituksen. Hallituksen jäsenistä lähes kaikilla varsinaisilla jäsenillä on suora yhteys Nurmeksen kaupunkiin, matkailutoimintaan, Jukolan Osuuskauppaa ja sitä kautta Bombaan.

Pielis-Golf Oy:n hallituksen erottamista ajoivat kaupungin lisäksi Jukolan Osuuskauppa ja Nurmeksen Lämpö (Ylä-Karjala 3.11.2007). Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen ja Nurmeksen Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Matti Pikkarainen kuuluvat molemmat vapaamuurareiden samaan alueelliseen Khadam-loosiin. Kaupungin edustajana valittu Seija Puoskari on Nurmeksen Lämpö Oy:n toimistonhoitaja.

Nurmeksen kaupungin toiminnan osalta Pertti Oila totesi Ylä-Karjalan 3.11.2007 mukaan, että “suuri pelaajien joukko katsoo, että heitä sorretaan”. Puheenjohtajan paikalta eronnut Jarmo Törhönen "luonnehti Vainionpään toimintaa käskyttämiseksi”.

Ylä-Karjalan pääkirjoitus 3.11.2007 hehkutti kaikkia matkailuinvestointeja ja Pielis-Golf Oy:n uutta hallitusta. Onneksi joku lehden toimitukselle tarpeeksi arvovaltainen henkilö sai mielipidekirjoituksensa läpi Ylä-Karjalaan. Tekstiviestissä luki 6.11.2007: “Höpö höpö, vai Pielis-Golf Oy:n uusi hallitus täyttää kaupungin odotukset. Ainoastaan kaupunginjohtajan odotukset. Tyhmempikin näkee sen hallituksen kokoonpanosta.”

Lisäksi em. pääkirjoituksessa vihjattiin, että kaupungilla olisi nyt suurempi vastuu golfkentän laajennushankkeesta ja muusta kehittämisestä. Kyllä näin varmasti tapahtuukin, eiköhän se ole todella helppoa käyttää verorahoja golfkenttään ja muuhun matkailuharrasteluun jatkossakin.