VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

9.12.08

Tällaisiakin asioita käsitellään Nurmeksessa salassa? 

Nurmes valmisteli ja päätti salassa kaupunkineuvoksen arvonimen hakemisesta Pertti Vainionpäälle

Nurmes jatkaa asioiden salaista valmistelua ja käsittelyä. Nurmeksen kaupunginhallitus ei ole käsitellyt yhdessäkään vuoden 2008 kokouksessa arvonimen hakemista kaupunginjohtaja Pertti Vainionpäälle, vaikka verorahoilla maksettavien arvonimien hakemisen tulisi olla julkisia asioita.

Esimerkkinä tästä on mm. Porvoon kaupunginhallituksen pöytäkirja 17.3.2008. Pöytäkirjan 136 pykälässä on käsitelty avoimesti kaupunkineuvoksen arvonimen hakemista entiselle pitkäaikaiselle kansanedustajalle ja eduskunnan useiden valiokuntien jäsenelle Klaus Hellbergille.

Nurmeksen kaupunginhallituksen esityslistalla on vuoden aikana ollut yksi ei-julkinen asia käsiteltävänä, 18.2.2008. Mikäli arvonimen hakemisesta on päätetty tuossa kokouksessa, niin sattuman kauppaa lienee se, että tuossa samassa kokouksessa käsiteltiin Jarmo Törhönen ja 4 muun allekirjoittamaa selvityspyyntöä kaupunginjohtaja Vainionpään toimien selvittämiseksi kaupungin ja Pielis-Golf ry:n vuonna 1999 tehdyn sopimuksen noudattamisesta. Sopimuksen tulkintaerimielisyys on golfyhtiön toimesta menossa käräjäoikeuden käsittelyyn.

Mikäli kaupunginhallitus ei ole käsitellyt arvonimen hakemista kokouksessaan, niin toinen mahdollisuus on kaupungin mahdollinen arvonimi- ja kunniamerkkitoimikunta. Silti kysymys on julkisesta asiasta myös tämän toimikunnan osalta. Toimikunnan asioista tietänevät eniten kaupunginhallituksen pj. Matti Kämäräinen (kesk.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, opetusneuvos Jouni Pirinen (sd.). Toisaalta kaupungin organisaatiokaaviossa ei myöskään ole mitään mainintaa tällaisesta arvonimi- ja kunniamerkkitoimikunnasta. 

Loppukommenttina ei voi kuin ihmetellä, miksi jopa tällaisia asioita valmistellaan ja käsitellään Nurmeksessa salassa? Olisi varmasti ollut kaupungin puolesta hyvä yrittää vaikuttaa myös Tasavallan Presidentin Kansliaan, että mahdollisesta arvonimestä Vainionpäälle ei oltaisi kerrottu mitään julkisuuteen? Tiedä vaikka on yritettykin.

Kaupunkineuvoksen arvonimen hinta kaupungin työntekijälle on 4 800 euroa, sen maksavat arvonimen hakijat. Onko maksajat Nurmeksessa henkilöitä vai kaupunki kirstustaan, siitä ei ole ainakaan varmaa pöytäkirjatietoa julkiseksi saatettu.