VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

12.1.2012

Nurmes ohjaa verorahoja vain Hyvärilän kulisseihin opetusministeriön tuella

Lieksa irtisanoi potilasturvallisuutta vaarantavan päivystysyhteistyön Nurmeksen kanssa

Lieksa on irtisanonut viikonloppupäivystysyhteistyön Nurmeksen kanssa kesäkuun jälkeen. Päätös kertoo, että Lieksassa osataan ajatella asukkaiden etua ja ensiapupalvelujen saatavuutta omalta paikkakunnalta ympäri vuorokauden.

Nurmes on pyrkinyt keinolla millä hyvänsä päivystysyhteistyöhön Lieksan kanssa. Vaivaisen 30 000 euron säästön toivossa Nurmeksessa teveyskeskuksen johto ylilääkäri Jyri Ilenin johdolla, keskustapuoleen vetämä kuntayhtymän hallitus ja Nurmeksen virka- ja luottamushenkilöjohto ovat vaarantaneet potilasturvallisuuden tietoisesti ja tavoitehakuisesti. Rahapulasta ei ole ollut kysymys. Nurmeksen terveyskeskuksen lääkäripäivystyksen vähentämisen haittavaikutukset potilasturvallisuudelle ovat olleet tiedossa jo etukäteen.

Viikonloppupäivystyksen vuorottelu ei ole tuonut myöskään mitään säästöjä. Eniten yhteistyökuviosta ovat hyötyneet Karjalaisen lehtikonserniin kuuluvat Lieksan Lehti ja Ylä-Karjala Nurmeksessa. Molemmat terveyskeskuksen ovat joutuneet ilmoittelemaan lehtien sivuilla kymmenillä tuhansilla euroilla.

Ei siis ihme, että Ylä-Karjala -läpyskä on vuosien varrella oikein hehkuttanut kuntien yhteistyökuvioita, pelkästään kasvavien ilmoitustulojen toivossa. Näin kieroa on paikallislehdissä, kun raha ratkaisee myös journalismissa.

Nurmeksen ja Lieksan päivystysyhteistyö on tehtyjen selvitystenkin perusteella heikentänyt terveyspalvelujen saatavuutta kuntien asukkaiden ja muiden asiakkaiden keskuudessa. Asukkaiden lisäksi myös laitoksissa ja Nurmeksen terveyskeskuksen vuodeosastoille sijoitettujen vuodepotilaiden potilasturvallisuus on vaarantunut, kun päivystävää lääkäriä ei ole ollut saatavilla terveyskeskuksen tiloissa ympäri vuorokauden jokaisena päivänä esimerkiksi sairauskohtauksissa.

Lisäksi moni kroonista sairautta, kuten astmaa, sairastavat ovat joutuneet jopa hengenvaarallisiin tilanteisiin, kun heidän on pitänyt turvautua Lieksassa asti oleviin ensiapupalveluihin Nurmeksen ja Valtimon syrjäkyliltä asti. Ja päinvastoin lieksalaisten matkatessa jopa yli 70 kilometrin matkoja Nurmekseen.

Lieksan ja Nurmeksen päättäjien toiminta ja päätökset kuntapalvelujen osalta osoittavat kuin välinpitämättömiä johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt ovat Nurmeksessa ja Valtimolla asukkaidensa ja asiakkaittensa hyvinvoinnista ja terveydestä.

Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta tulisi asettaa tiukkaan valvontaan. Näissä kunnissa ei välitetä pätkääkään ihmisten peruspalveluista ja ensiavun saatavuudesta kohtuullisen läheltä.

Aivan varmasti jokin toinen kunta, vaikka Lieksa, hoitaisi paremmin myös nurmekselaisten lähipalvelut, kun Nurmes kerää verorahoja vain opetusministerön tukemaan matkailuharrasteluunsa Hyvärilässä nuorisokeskuksen kulisseilla.

Uusin esimerkki tästä on jo toisen kiipelyseinän rahoittaminen Nurmeksen verorahoista Hyvärilään. Tekstiviesti 20.12.11 osoitti Nurmeksen kermakerhon toiminnan hyvin: "Hyvärilän jo toisen kiipeilyseinää löytyi 75 000 euroa, mutta kaiken kansan ulkoliikuntareitit ovat hävettävällä tasolla. Kummillakohan on enemmän käyttöä?"