VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

4.10.2012

Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen puhuu rahasta, vaikka Jukka Kuhasen mukaan siitä ei ole kysymys

Mitä Nurmeksen kaupungin elokuvatapahtuman kustannuksissa salataan tai junaillaan?

Nurmeksen kaupungin turistirysän Hyvärilän toiminnanjohtaja, tapahtuman nykyinen tuottaja Jukka Kuhanen toteaa Karjalaisessa 2.10.12, että "juhlien taloudellisesta onnistumisesta ei ole vielä tarkkaa tietoa". Vuosi sitten 14.9.11 uutisoitiin välittömästi, että "kävijätavoitteesta jäätiin kauas, tämän vuoden budjetti oli 112 000 euroa, myyntitulot jäivät budjetoidusta".

Viime vuonna julkistettujen tietojen mukaan "elokuvajuhlat tuottivat 42 000 euroa tappiota". Samalla kerrottiin, että  "Loma-Nurmeksen pääoma on syöty, Loma-Nurmes Oy:n tappio oli 64 000 euroa, kaupunki lisännyt tukeaan yhtiön liikevaihtoon 70 000 - 100 000 euroa liikuntahallin rakentamisen myötä, Hyvärilän pelkät toimitilakulut 2010 olivat jo 313 000 euroa" (Y-K 22.3.2011). Mitäs ne ovat nyt uuden hallin myötä?

Nyt tänä syksynä on kerrottu, että "ensi vuonna ei juhlia". Jukka Kuhanen toteaa nyt jopa , että "tapahtumaa pitää järjestää nykyistä ammattimaisemmin" (Y-K 4.10.12). Vuonna 2010 paikallislehdessä oikein hehkutettiin, että "elokuvajuhlien tuotanto ammattilaisen käsissä" (10.8.10), kun kerrottiin elokuvajuhlien tuottaja Jarmo Korhosesta ja Koda Production -yhtiöstä. Taisi siis olla ammattitaito kaukana?

Viime vuonna budjetiksi ilmoitettiin 112 000 euroa, josta takkiin tuli 42 000 euron tappiot kaupungille. Tämän vuoden budjetiksi on ilmoitettu 75 000 euroa, tappiota ei ole vielä edes kerrottu.

Elokuvatapahtuman kustannukset takaa täysimääräisesti viime kädessä Nurmeksen kaupunki verorahoillaan. Viime vuoden tappioiden jälkeen tämän himmelin, Loma-Nurmes Oy/ Hyvärilän, rahoitusta muutettiin niin, että kaupunki myöntää vuosittain lisärahoitusta ja kattaa kaikki tapahtuman kulut. Tapahtumaan käytetään vuosittain yli 100 000 euroa verorahoja. Lisäksi Hyvärilän palkolliset käyttävät vuodessa runsaasti aikaa tapahtuman järjestelyihin, se on pois muusta "nuorisokeskukseksi" naamioidusta toiminnasta. Elokuvaviikonlopun valmistelu on alkanut vuosittain aina jo edellisen vuoden lokakuussa, senkin on Kuhanen todennut.

Rahasta ei ole kiinni

Nurmeksen kaupungin lompakko on täysin auki tapahtumalle, sen toteaa myös Kuhanen (Karjalainen 2.10.2012) "syyt jatkon puntarointiin tulevat eurojen sijaan järjestelyissä kapeiksi käyneistä hartioista".

Vuonna 2010 tätäkin kaunisteltiin. Y-K 14.8.10 Kuhanen toteaa, että tapahtumalla "on alan toimijoiden mielestä tilausta", Y-K 14.9.10 Kuhasen suusta perustellaan kusetusta, että "kokonaisuus osottautui toimivaksi".

Nyt Kuhasen mukaan kysymys on "vähintään välivuodesta" ja "juhlat nykymuodossaan on nyt nähty".

Naurettavaksi tämän "yrityksen" vääntää jotain tekee jo Kuhasen kommentti, että jatkossa "yksi mahdollisuus on etsiä jälleen hankerahoitusta" (Y-K 4.10.12). Näin tämä hankerahoituskusetus toimii, kun korruptio rehottaa EU-rahoituksissa. Uutta hanketta hankkeen perään. Ja kuitenkin Suomi on nettomaksaja, eli maksamme enemmän EU:lle kuin mitä sieltä vuosittain saamme. Ja Nurmeksessa jokaiseen hankkeeseen maksaa myös kaupunki oman suuren osuuteensa.

Yhtä hankehimmeliä pyörittävä Jukka Kuhanen puhuu näin; "ei rahapulaa, mutta hartiat liian kapeat". Mutta kuitenkin kyse on rahasta, vai onko? Nurmeksen kaupungilta rahaa löytyisi jopa nyt jo ennakkoon tapahtumalle. Nurmeksen Loma-Nurmes Oy:n yleisrahoituksen lisäksi esimerkiksi sivistyslautakunta on varannut myös ensi vuoden elokuvatapahtumalle 15 000 euroa, vaikka tapatuman kustannukset tältäkään vuodelta eivät ole vielä tiedossa ja "jatkot" ovat  ainakin katkolla ensi vuonna.

Kaiken huipuksi Kuhanen toteaa, että "taloudellinen riski on liian suuri" (Y-K 4.10.12). Mikä taloudellinen riski? Ei taida ymmärtää edes sanaa, kun tapahtuman taloudellisena takaajana on täysimääräisesti Nurmeksen kaupunki verorahoilla. Näin järki varmasti sumenee, ja luulee jo käyttävänä ehkä jopa omia rahojaan, ehkä jo "yrittäjänä"?

Mitä Kuhanen ajaa takaa todetessaan, että on "todella pettynyt siihen, että tapahtuma ei ole onnistunut löytämään riittävästi tukijoita". Mitä tukijoita Kuhanen tarkoittaa, kun rahasta ei muka ole kyse, kun kaupunki takaa ja maksaa kaikki kulut? Tapahtumaa suunniteltaessa Jarma Korhosen/ Koda Productions -yhtiön palkkalistoilla olevan tapahtuman taiteellisen johtajan Kai Lehtisen suulla oltiin valloittamassa tapahtumalla mm. Venäjän Karjala. Se tyrehtyi parin kontaktin jälkeen kokonaan jo vuosia sitten.

Kenelle tukijoita haetaan, Nurmeksen kaupungin pyörittämälle Hyvärilälle, Korhosen vetämälle yhtiölle vai muille tapahtuman tukijoille; Jukolan Osuuskaupalle, OP-Pohjolalle?

Maakuntajohtaja puhuu rahasta, vaikka rahasta ei ole puute?

Apuun on jo rientänyt hankerahoituksia ja hallintohimmeleiden tukimies, maakuntajohtaja Pentti Hyttinen. Hänen mukaansa "maakuntaliitto kääntää kaikki kivet elokuvajuhlien tarvitseman taloudellisen tuen löytämiseksi" (Y-K 4.1012), kun Jukka Kuhasenkin mukaan tapahtuma ei ole rahasta kiinni.

Tämäkin osoittaa, kuinka maakuntajohtaja Pentti Hyttinenkin on hurahtanut, kuten paraskin huruveikko, vain rahoitushanoihin. Hankkeisiin ja EU-projekteihin, jotka viimekädessä aina maksaa suomalaiset veronmaksajat EU:n nettorahoittajina ja viime kädessä kuntien asukkaat.

Mitään muuta ei nähdä, kun ollaan sokeita sille tosiasialle, että Nurmeksen elokuvatapahtuma ei kiinnosta yrittäjiä eikä alan toimijoita, eikä varsinkaan yleisöä. 

Täysin juosten kustu hanke, yksi muiden joukossa kun EU:n myötä hankekorruptiota halutaan ylläpitää maakuntatasolla ja matkailuun hurahtaneissa kunnissa, kuten Nurmeksessa. Maakuntahallitus on osoittautunut jo aikaisemmin täysin korruptoituneeksi hallintohimmeliksi jakamassa sulle-mulle -tukirahoja, ilman minkäänlaista kontaktia  kysyntään. Saati elinkeinopoliiittissa hankkeissa lähtökohtaan, joka korostaisi yrittäjiä ja yrittäjien tarpeita. Maakuntajohtaja Pentti Hyttisen tarve on pyörittää vain byrokratiaa ja erilaisia julkisia hallintohimmeleitä, verorahoilla, ja taustalla jauhaa poliittisesti valitti maakuntahallitus pj. Matti Kämäräisen (kesk.) johdolla. 

Julkisella rahoituksella, verorahoilla, pyöritettyjen hallintohimmeleiden sokeaa tukemista osoittavat myös Pentti Hyttisen kannanotot Pikesin toiminnan jatkumisen puolesta (Y-K 4.10.12). Tavoite on hallintohimmelin pyörittäminen, koska siten maakuntaliitto voi vaikuttaa, kuka saa tukia kuka ei, eli kaikki ruskeakieliset. Hyttisen tavoite ei ole elinkeinorakenteen ja yrittäjyyden tukeminen yrittäjälähtökohtaisesti. Valitettavasti. Luovuutta ja ideoita ei löydy Hyttisen hallintohimmeleistä, se löytyy vain ihmisistä, jotka toteuttavat haaveensa yrittäjyyden kautta.

100 000 euron kuvauskalusto

Tähän yhtälöön, kun Nurmeksen elokuvatapahtumalla on jo paskat housussa, jotenkin epätoivoisena hankintana voi pitää myös 100 000 euron kuvausvarustuksen hankkimista verorahoilla Hyvärilän nuorisokeskuksen nimissä.

Laitteita hankkimassa olleen Jarma Korhosen mukaan laitteistolla "pystytään tekemään yleisradiokelpoista tuotantoa" (Y-K 2.10.12). Onko se noin isona hankintana enää tätä päivää edes ammattilaisille, saati harrastelijoille, varsinkaan Hyvärilän nuorisokeskuksen  toimintaan liittyvänä laitteistona? Elokuvia filmataan jo hyvillä tavallisilla kameroilla, HD-tasoista filmiä voi tehdä jo kännykkäkameroillakin.

Esimerkiksi koulutuksen suhteen varsinkin nuorisokeskuksessa olisi varmasti paljon tärkeämpää ja mielenkiintoisempaa opettaa nuoria ja aikuisiakin käyttämään huipputason kännykkäkameroita ammattitaitoisesti, myös materiaalin käsittelyn ja viimeistelyn osalta. Firmat ja yrittäjät ovat erikseen, joiden kanssa Hyvärilän nuorisokeskus aikoo nyt ryhtyä kilpailemaan,  Nurmeksen kaupungin ja opetus- ja kulttuurimininisteriön tukemana, tarjoamalla esim. tietoiskuja Yleisradiolle, vaikka niitä toteutetaan yrittäjien toimesta.

Vai onko ammattilaislaitteisto hankittu verorahoilla Jarmo Korhosen leikkikaluksi. Hänethän on myös näköjään palkattu: olen "sitoutunut olemaan mukana laitteiston käyttöönottovaiheessa pari vuotta" (Y-K 2.10.12).

Uutta laitteistoa käytetään muka audiovisuaalisten tietoiskujen tekemiseksi nuorille. Jo ennen ensimmäisen tietoiskun julkaisemista ("kehottaa tulemaan nuoria tietokoneiden ja muiden teknisten vempeleiden takaa ihmisten ilmoille") se taisi toteutua Nurmeksessa  29.-30.9.12 välisenä yönä: "Hieman ennen puoltayötä riehunut porukka hajotti Kaarlonkadulla puuaitaa noin kuusi metriä maantasalle... Raatihuoneenkadulla 20-vuotiaat miehet heittelevät polkupyörää pitkin katua. Samalla kadulla miehet kaatoivat puurakenteisen kukkalaatikon ja rikkoivat istutukset... talon katolta he repivät irti maadoituskaapeleita, lisäksi miehet repivät liikennemerkin juurimultineen irti" (esim. Y-K 2.10.12). - Nuoret tulivat siis "teknisten vempeleiden takaa ihmisten ilmoille".

Siinänsä tietoisku nuorille on jo ristiriidassa medialaitehankinnan ja -kurssien kanssa, saati opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeen kanssa, kun niillähän pyritään houkuttelemaan nuoria nuorisokeskuksessa nimenomaan teknisten laitteiden taakse.