VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

26.10.2011

Nurmeksen Porokylän ja Kirkkokadun remontoiduissa kouluissa pahat sisäilmaongelmat

Nurmeksen työterveyshuolto vähättelee tutkimista, asia siirtyy aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisille

Nurmeksen Raatihuoneenkatu 22:n ryhmäperhepäiväkodissa on paljastunut paha kosteus- ja sisäilmaongelma. Lattiassa on todettu ihmisille vaarallista mikrobikasvustua. Ylä-Karjalan (25.10.11) mukaan väliaikaisia tiloja etsitään, mutta todennäköisesti lapset ja henkilökunta joutuvat altistumaan hengitystiesairauksia aiheuttaville mikrobeille jopa pitkälti ensi vuoteen. Ongelmaa vain vähäteltiin lehdessä, että muka sisätuuletin on poistanut pahimman ongelman, jutussa puhutaan vain hajusta. Kysymys on kuitenkin paljon vakavammasta terveyshaitasta kuin hajusta.

Kaupungin johto voisi kiirehtiä asiaa vuokraamalla parakkitilat päiväkodille vaikka keskustan urheilukentälle, kuten monissa muissa kunnissa reagoidaan vastaaviin ongelmiin nopeasti. Lapset ovat erittäin alttiita homeitiöiden aiheuttamille hengitystiesairauksille, jotka vaikuttavat yleensä loppuelämän ajan. Myös lasten vanhempien tulisi tajuta ongelman vakavuus ja vaatia muita tiloja, hehän pitävät Nurmeksen talouttakin pystyssä verorahoilla. Muualla asian vakavuuden tajunneet vanhemmat ottavat lapsensa pois homepaikoista, niin päiväkodeista kuin kouluistakin.

Raatihuoneenkatu 22:n rakennus peruskorjattiin 2008-09. Tuon remontin yhteydessä vanhan rakennuksen sokkelitila alipaineistettiin ja kivijalan kaikki tuuletusaukot tukittiin. Näin Nurmeksessa korjataan vanhoja hirsirakenteisia rakennuksia, jotka on aikoinaan tehty tuulettuvalla alapohjalla. Nyt lattiarakenteissa on mikrobikasvustoa ja hometta jo muutaman vuoden jälkeen remontista. Kaupungin vastaavien teknisen viraston päälliköt työnvalvojina pitäisi laittaa vastuuseen, kysymys on selvästä rakennus- ja valvontavirheestä.

On myös herännyt kysymys, että oliko tuolloin tavoitteena vain saada tyhjilleen jäävä Raatihuoneenkadun puurakennus homehtumaan ja purettavaksi kaupungin valmisteleman ja tilaaman slummikorttelisuunnitelman tieltä, joka tehtiin radan ja Raatihuoneenkadun kapeaan väliin. Tätä slummikortelia kannatti myös mm. Vanhan Kauppalan yhdistyksen puheenjohtaja Matti Turunen, vaikka hänkin tietänee, että entisen kauppalan alueella on paljon tyhjiä asuinrakennustontteja paljon paremmilla paikoilla.

Samaan aikaan Nurmeksen kaupunki rakentaa opetusministeriön suosiollisella tuella noin neljän miljoonan liikuntahallia matkailualueelleen Hyvärilän peltojen taakse. Halli ei tule edes koululaiskäyttöön, päivisin se on Nurmekseen eksyneiden turistien käytössä ja muulloin se on hinnoiteltu kalliiksi mm. seuroille ja järjestöille.

Kouluissa pahat sisäilmaongelmat

Lasten ryhmäperhepäiväkoti ei ole Nurmeksessa ainut remontoitu kohde, missä on heti vakavat sisäilma- ja kosteusongelmat. Myös 2000-luvun puolivälissä peruskorjatussa Porokylän koulussa on sisäilmaongelmia ja nyt 2009-2010 remontoidussa Kirkkokadun koulussa tilanne on jo erittäin huono. 

Koulujen sisäilmaongelmista ollaan ottamassa yhteyttä aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisiin, kun Nurmeksen kaupungin sisällä mm. työterveyshuolto ei suhtaudu esiintyviin oireisiin ja ongelmaan riittävän vakavasti.

Kirkkokadun koulun peruskorjausta pidetään jo täysin fiaskona. Saatujen tietojen mukaan: "Siellä haisee home ja muut epäpuhtaudet ja sekä oppilaat että henkilökunta oireilevat - osalla on jo todella vakavia oireita. Henkilökunnasta kolmasosa oireilee; kaksi on sijoitettuna jo muualle ja muutamalla on niin vakavia oireita, että heille pitäisi löytää tilat muualta."

Työterveyslääkäri suhtautuu vähätellen

Kirkkokadun koulusta on oltu jo yhteydessä työterveyslääkäriin. Henkilökunta on pyytänyt oirekyselyn järjestämistä oppilaille ja henkilökunnalle, mutta asiaa hyssytellään. Työterveyslääkäri on sanonut, ettei asialle mahda mitään ja että ei pidä lietsoa hysteriaa ja ei pidä uskoa huhupuheita. Tälläinen suhtautuminen lasten, nuorten ja henkilökunnan terveyteen on erittäin loukkaavaa, kun vaihtoehtona olisi ongelmien selvittäminen oireiden perusteella.

Myös Nurmeksen kouluverkkolinjausta pidetään laajasti huonona ja se on lisännyt myös sisäilmaongelmia. Nurmeksen kaikki perusopetusikäiset lapset ja nuoret joutuvat oleskelemaan ahtaudessa ja huonossa sisäilmassa kahdessa suuressa koulussa. Porokylän koululla on sisäilmaongelmaa ja Kirkkokadun koulun molempia rakennuksia pidetään oikeina myrkkypommeina.

Kirkkokadun koulun opettajia on jo siirretty muihin tiloihin pahimmista paikoista. Opettajat ovat huolissaan myös lasten ja nuorten terveydestä Nurmeksen kouluissa, koska esimerkiksi keuhkot kehittyvät 20 ikävuoteen saakka ja ovat erittäin herkkiä homeille ja niiden erittämille toksiineille. 

Aikaisempi talonrakennusmestari savustettiin pois

Aikoinaan kouluverkkolinjausta suunniteltaessa silloinen talonrakennusmestari asiantuntijana oli sitä mieltä, ettei kumpaakaan em. koulua kannata peruskorjata pahojen kosteusvaurioiden vuoksi. Hänet savustettiin ulos kaupungin tehtävistä.

Nyt Nurmeksen  teknisessä virastossa taitaa olla johtotroikka, joka ei tiedä tai ei välitä mistään mitään teknisen johtajan ja talonrakennusmestarin johdolla. Urakoitsijoilta he ovat kyllä vaatimassa vaikka minkälaisia referenssejä sulle-mulle -kaveripiirissä, jotta edes kaikki ammattipätevät urakoitsijat eivät saisi edes osalistua urakkalaskentaan. Mutta sitten heidän oma rakennusvalvonta on tätä luokkaa, että vuosi sitten peruskorjattu Kirkkokadun koulu vuotaa jopa sateella, tihkuttaa vettä alakerran sisäseinissä.

Nämä valvovat ja johtavat Nurmeksen teknisen viraston virkamiehet pitäisi laittaa vastuuseen lasten, nuorten ja henkilökunnan terveyshaitoista ja samantien heidät pitäisi potkia pellolle työstään. Ihmisten terveys ei ole leikinasia. Nurmeksessa päättäjät näköjään leikkivät sillä, kun homeongelma ei koske kaupungintaloa ja siellä istuvia rahakirstun ylimpiä valvojia.

Vai pyöritetäänkö Nurmeksessa kaupungin johtavien virkamiesten toimesta jo urakoitsijarengasta, jotta näille valituille kartellikerholaisille Nurmeksen kaupungin teknisen viraston käyttämällä rajoitetulla urakkalaskentamenettelyllä löytyisi aina sopivasti työurakoita. Ilman kaikille urakoitsijoille avointa osallistumista urakkalaskentaan ja ilman todellista kilpailua, kun on mahdollisuus käyttää mahdollisimman paljon verorahoja?