VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

19.4.2012

Valtimolaisilta myös 310 henkilön nimilista kuntaliitosta vastaan

Valtimolaiset tekisivät järkipäätöksen, kuntaliitosta vastustettiin reilusti kyselyssä

Valtimon kuntaliitoskysely osoitti, että kunnan asukkaat osaisivat tehdä järkipäätöksen. Ylä-karjala -paikallislehti on pyrkinyt kaikissa jutuissa vetoamaan järkisyihin vain kuntaliitoksen puolesta. Nyt järkisyyt ovat puhuneet, valtimolaiset vastustavat kuntaliitosta Nurmeksen kanssa selvin numeroin.

Kuntaliitoskyselyssä 509 valtimolaista vastusti kuntaliitosta Nurmeksen kanssa. Vain 91 kannatti kaikkiaan 626 vastanneesta. Vastanneista 19 ei osanut sanoa kantaansa ja seitsemän oli laittanut rastin sekä puolesta että vastaan.

Tulos oli erittäin vastenmielinen paikallislehti Ylä-Karjalalle. Lehti kertoi kyselyn tuloksen vain jutun kahdessa viimeisessä kappaleessa (17.4.12). Jos kyselyn tulos olisi ollut toinen, se olisi revitelty etusivulle. Nyt etusivulle oli pika-pikaa haalittu Valtimon väistyvän kunnanjohtaja Pentti Kemppisen taloushuolet. Siinäkään ei todeta sitä tosiasiaa, että täysin velaton Valtimon kunta on laittamassa itsensä tiukille vain ylisuuren investointiohjelman takia. Ja sitä on junaillut paikallisen urakoitsijayhtiön puuhapete ja Valtimon kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Valjus (kesk.). Sillä verukkeella, että Valtimon pitäisi investoida rakennuskohteisiin mahdollisimman paljon, ennen kuntaliitosta velkaantuneen Nurmeksen kanssa.

Perusturvalautakunnassa tajuttu kupletin juoni 

Lisäksi Valtimon ja Nurmeksen liitossopimusluonnokseen on jätetty 12 muistutusta. Esimerkiksi Valtimon perusturvalautakunta vastusti hanketta kahta kepulaista jäsentä (Arto Siira ja Jarmo Turpeinen) lukuunottamatta.

Valtimon perusturvalautakunnan muistutuksessa todetaan hyvin, että kunnan suurentuessa sosiaalitoimen ihmisläheinen työtapa vaarantuu, eivätkä hyvinvointipalvelut enää riittävästi ulottuisi Valtimolle. Lisäksi valtimolaisten veroprosentti nousisi. Lisäksi Valtimon lasten kotihoidontuen kuntalisä, vauvaraha ja ensiasunnon hankinta-avustus loppuisivat. Niitä Nurmeksessa ei ole, eikä paljon muutakaan. Sivukyliltä jopa vanhusten vuokrataloyhtiöt halutaan Nurmeksessa alasajaa.

Tämä osoittaa myös selvästi, että ongelmakunta on Nurmeksen kaupunki. Nurmeksessa asukkaiden palvelut ovat todella huonommat.

Nurmes vaikka Venäjän Karjalaan

Miksi Nurmesta ei liitetä ehdoitta jonnekin, vaikka Lieksaan tai Valtimoon. Ja joutaisipa se vaikka Venäjän Karjalan osaksi, samaa tasoa, ainakin päätöksenteossa.

Valtimo olisi pienempi paha. Valtimo on hoitanut paremmin kuntalaisten asiat kuin Nurmes. Valtimolla ei myöskään ole yhtään velkaa. Nurmeksella velkaa on jo reilusti yli 12 miljoonaa euroa. Lisäksi Valtimon veroäyriprosentti on vain 18,25, kun Nurmes pyyhkii matkailuharrasteluvelkojaan kynimällä asukkailtaan mm. 20 prosentin veroäyriä.

Kuntaliitosasiassa Valtimolla on toimittu hyvin myös keräämällä virallisten muistutusten ja kyselyjen lisäksi kuntaliitosta vastustavaan adressiin allekirjoitus 310 ihmiseltä otsikolla Itsenäisen Valtimon puolesta. Nimilistakampanjan on käynnistänyt perussuomalaiset, ja sitä on pidettävä erittäin hyvänä tekona itsenäisen kunnan puolesta.

Ylä-Karjala -lehti vaikeni tästäkin nimilistakampanjasta, jotta hanke ei saisi julkisuutta ja sen kannatus olisi mahdollisimman pieni. Tätäkö on paikallisen aviisin toiminta kunnan asukkaiden paikallislehtenä. Onko tämä sitä avoimuutta ja asioiden oikeudenmukaisesta tiedottamisesta alueen asukkaille, jota jopa paikallislehtiliiton lehdiltä tulisi edellyttää? Lehti ei kertonut ennakkoon sanallakaan nimilistakampanjasta Valtimon itsenäisyyden puolesta. Ja nytkin vain jutun loppuun kätkettynä.

Valtimo saanut negatiivisen julkisuuskuvan

Suurin virhe Valtimon kohdalla koko kuntaliitossuunnitelmien osalta on ollut se, että Valtimo on lähtenyt koko neuvotteluun ja Nurmeksen suunnitelmiin mukaan. Jo kuntaliitosprosessin ja neuvottelujen käynnistäminen vaikuttaa ja syö Valtimon tulevaisuutta.

Kuntaliitossuunnitelmat vaikuttavat myös elinkeinotoimintaan ja kunnan kiinnostavuuteen myös perheiden ja asukkaiden kohdalla. Se on näkynyt mm. siinä, että vain kolme valtimolaista nuorta haki Valtimon lukioon ensi syksyksi, kun lukion lakkauttamissuunnitelmat ja oppilaiden siirto Nurmekseen syksyllä 2013 tuotiin julki kuntaliitosvalmisteluissa. Nuorista moni on hakeutumassa jopa maakunnan ulkopuolelle. Väki lähtee aina uppoavasta laivasta.

Tämä lukiolaisten päätös äänestää kuntaliitosasiassa jaloillaan kertoo erittäin hyvin, että kun kunnan johdolla ei ole muuta kuin kaiken paikkallisen toiminnan lopettamis- ja lakkauttamissuunnitelmia, niin ihmiset ja varsinkin nuoret suuntautuvat muualle. Vaikutus on aivan sama kuin pörssikursseihin, kaikki pienikin vihjaus huonosta kehityksestä vaikuttaa. Nurmes on säästynyt tältä negatiiviselta julkisuuskuvalta kuntaliitosvalmisteluissa, kun Valtimon päättäjät ovat ilmaisseet halukkuutensa kuntaliitoksesta Nurmekseen.


Erikoistumisella opiskelijoita muualtakin

Valtimon lukiolla, aivan samalla tavalla kuin Nurmeksella, olisi ollut mahdollisuus erikoistumisen kautta. Erikoistumalla ja tarjoamalla porkkanoita lukiot olisivat varmasti saaneet opiskelijoita myös muualta.

Mutta ei. Nurmeksessa juteltiin muutama vuosi sitten jopa kannettavien tietokoneiden antamisesta lukion ekaluokkalaisille. Kuinkas kävi, lukiolaiset eivät niitä saaneet, vaan niitä on ostettu kaikille kaupungin luottamushenkilöille ja virkamiesjohdolla. Lisäksi kustannetaan laitteiden käyttöopetus ja huolto verorahoista. Syksyllä eräs firma saa lisätilauksen uusille valtuutetuille ja ilman hankintojen kilpailuttamista.

Nurmes on todella toinen "hyvä" tässä kuntaliitossuunnittelussa. Siellä jo vuosikymmenien ajan ei ole ajateltu kuin turistien hoitamista. Asukkaiden peruspalvelut ovat retuperällä, jopa laitospotilaiden vaatetus. Nämä ovat niitä paikallisten luottammushenkilöiden ja virkamiesjohtajien arvovalintoja.

Lisäksi kaupunki on ylivelkaantunut, kun turistien ruokintalautoja pidetään yllä joko suoraan tai välillisesti. Kuten Hyvärilän turistirysää ja S-ketjun hotelli- ja kylpylätoimintaa. Jopa hiihtoladut hoidetaan tälle S-ketjulle Nurmeksen verorahoista, kaupungin ylläpitämät ladut alkavat heidän piha-alueiltaan Pielisen jäille. Muualla saa lähteä hiihtämään umpihankeen, kuten jopa kaupungin matkailurysästä Hyvärilästä.

Käytännössä S-ketjun Jukolan Osuuskauppaa tuetaan välillisesti verorahoilla siis hiihtolatuja myöten. Lisäksi verorahoista maksetaan kuntalaisosuuksia mm. kaupungin asukkaiden kylpyläkäynneistä tämän köyhän S-ketjun paikallisessa kylpylässä.

Hyvä, että valtimolaiset eivät halua osallistua tähän verorahojen välilliseen ryöstämiseen. Ryöstäminen tapahtuu S-ketjun kautta jo muuten, mm. ABC-asemien bensahinnat ovat tutkitusti maan korkeimmat bonuskertymistä huolimatta.

Takinkääntäjät luupin alle

Valtimon ihmiset osoittivat vastauksissaan kuntaliitoskyselyyn ja kuntaliitosta vastustavassa adressissa, että heistä ei pitäisi tehdä Nurmeksen törkeän taloudenhoidon ja velkojen maksajia.

Valtimon kunnanjohtaja Pentti Kemppinen on todennut (Y-K 14.4.12), että "tottakai kyselyn tulos vaikuttaa päättäjien kannanottoihin". Toivottavasti myös valtimolaiset kuntapäättäjät tajuavat tämän kusetuksen, joka on junailtu Valtimon alueen ja palvelujen alasajamiseksi, jos siitä tehdään Nurmeksen sivukylä ja Nurmeksen taloussotkujen ja kaupungin matkailuharrastelun pelastaja.

Nurmeksen matkailuharrastelun ylistäjänä on toiminut erityisesti nykyinen Numeksen kaupunginvaltuuston pj. Matti Kämäräinen (kesk.). Kaupungin matkailuharrasteluun on käytetty vuosien varrella miljoonia veroeuroja, ja ne kaikki on pois kuntapalveluista ja asukkaiden hyvinvoinnista. Samalla elinkeinorakenneon vääristynyt niin, että kaupunki kilpailee verorahoilla yrittäjien kanssa. Kämäräinen junailee matkailutukipäätöksiä myös maakuntahallituksen puheenjohtajana ja yrittää "loistaa" kepupuolueen Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajana ja kepun puoluehallituksen jäsenenä. Eipä ihme, että maakunnassa menee todella huonosti mm. elinkeinorakenteen ja palvelutason osalta.

Y-K:ssa 28.10.2008 Valtimon kunnanhallituksen nykyinen puheenjohtaja Erkki Valjus toteaa, että "pitää kuntaliitosta kuntalaisten kannalta niin tärkeänä päätöksenä, että se on alistettava kansanäänestykseen, jos asia tulee ajankohtaiseksi". Nyt hän on asiassa hiljainen hissukka, ja varsinainen takinkääntäjä.

Saa nähdä kuinka monta omahyväistä erkkiä ja takinkääntäjää Valtimon valtuustosta löytyy, kun joutuvat päätöstä tehdessään ottamaan huomioon kuntaliitoskyselyn ja nimilistan Itsenäisen Valtimon puolesta?