VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

7.9.2010

Elokuvajuhlat ja joulukonsertin tuottaminen suuren luokan kusetuksia Nurmes-sarjassa

- Vanha Kauppala -hanke kolmas samassa sarjassa.

 

Nurmeksen 3 päivän elokuvajuhlille on tehty 112 500 euron budjetti, kaupungintakauksineen. Hyvärilän matkailukeskuksen alla pyöritettävälle sisäsiittoiselle bisnekselle riitti toimitusjohtaja Juka Kuhasen ja Koda Productions-tuottajaksi nimetyn Jarmo Korhosen ajatus 2008 elokuvajuhlista.

Alkukesästä hehkutettiin paikallisessa aviisissa, että näyttelijä Kai Lehtinen ylisti Nurmesta elokuvajuhlien pitopaikkana ja lehti korosti, että tapahtumalle pitää antaa kaikki mahdollinen tuki.

Tämä "bisneskuvio" rakennettiin hyvin valmistellen. Ensin jokin tunnettu näyttelijä ylistämään paikkaa, paikallislehti siihen mukaan rapparikavereineen. Ja nyt tuotantoyhtiöpaljastus, joka paljastaa kuitenkin, että Kai Lehtinen on kyseisen tuotantoyhtiön palveluksessa, markkinointi- ja mainosguru. 

Toimitusjohtaja Jarmo Korhonen (Nurmeksesta lähtöisin) oikein korostaa, että emme ole elokuvajuhlilla rahan perässä (Ylä-Karjala 10.8.2010). Minkähän muun perässä tuotantoyhtiö oikein juoksee Kai Lehtinen markkinointiguruna???

Elokuvajuhlien talousarvio paljastaa, että juhlan esiintyjät nielevät kaikkiaan 33 000 euroa. Matka- ja majoituskulut  korvataan vielä erikseen, myös heidän ravitsemiskuluihin on varattu erikseen  6000 euroa.

Henkilöstökulut on 21 000 euroa muutamalta päivältä, niistä suuri osa tuotantoyhtiön henkilöille. Samoin myös suunnittelu- ja erilliset matkakulut valuvat suurelta osin tuotantoyhtiölle, 9000 euroa. (Huom., niistä vain 2000 euroa esim. Venäjä-tiedottamiseen, vaikka sitä on korostettu lehtijutuissa.)

Markkinointikuluiksi on budjetoitu 19 000 euroa, joista osa ohjautui mm. Jukka Kuhasen puolisolle ja PunaMustalle/ Karjalaisen konsernille. Sitten ne esitellään muka yhteistyökumppaneina, PunaMusta ja Karjalainen saivat osansa näistä rahoista. Hallintokuluihin on kirjattu 50 kutsuvieraalle 2500 euroa ja tuotantoyhtiön henkilöiden kautta 4000 euroa.

Tuloiksi arvioidaan Leader-rahoitusta 22 000, Nurmes, Jukola ja Osuuspankki 25 000 ja mm. lipunmyynnistä arvioidaan saatavan 59 500 euroa, eli yli 20 euron lippuhinnalla ostoja pitäisi olla yli 2500 kappaletta.

 

83 700 euroa joulukonserttiin?

Nurmeksen kaupungista tuli pikavauhtia joulukonserttituottaja, kuuluu varmaan tämän kaupungin perustehtäviin?

Ylä-Karjalan (4.9.2010) mukaan kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää kertoi saaneensa yhteydenottotarjouksen kesäkuussa, vaikka yhtiö on perustettu 2500 euron yrityspääomalla vasta heinäkuussa. Kuka Vainionpäähän otti yhteyttä ja mikä yhteistyötarjous tuo on, kun kaupunki maksaa kaikki kulut eli 83 700 euroa. Yhteistyösopimuksessa tuottajaksi ja ohjaajaksi on merkitty Hannu Ström. 

Jos joku taiteilija tai muu taho haluaisi tehdä joulukonsertin jossakin, niin yleensä se myös maksaa kulut. Mutta Nurmeksessa kaupunki maksaa ja suurin osa taitaa mennä Jukolalle tilavuokrana. Bomba oli kuvausten takia kiinni yhden kokonaisen lauantaipäivän 4.9.2010, sinne eivät päässeet edes muutama alueelle majoittunut turisti.

Kaupunginhallitus päätti torstaina 2.9.2010 myöntää rahat, 83 700 euroa heinäkuussa polkaistulle yhtiölle, Karelia Film and Music Produktions Ltd. Oy:lle. Kaupunki toivoo tulopuolelle savansa Pikesiltä (eli Nurmeksen, Lieksan ja Valtimon verorahoista) 30 000, maakuntaliitolta verorahoja 20 000, Jukolalta sinne vuokrana moninkertaisesti maksetuista rahoista 10 000 euroa takaisin ja Osuuspankilta 4000 euroa. Yhteensä siis 64 000 euroa, eikä kaikki tulorahoitus ole edes varmaa. Lisäksi Nurmeksen kaupungille jäi jo tässä vaiheessa 20 000 euron oma lasku.

 

"Maailman joulu" alkaa - Suojärveltä

Nurmeksen kaupungin ja heinäkuussa perustetun yhtiön yhteistyösopimuksessa lukee huvittavasti, että "tämän ohjelman puitteissa ollaan luomassa käsitettä, että MAAILMAN JOULU alkaa Suomesta, Pohjois-Karjalasta ja Nurmeksesta". - Kyllä tällä lauseella on ostettu heti kaikki suuruudenhullut nurmeslaiset päättäjät tukemaan kuvausta 83 700 eurolla ja 23 prosentin arvonlisäverot päälle.

Kaikki konsertin kuvaukset tehtiin Bomban seinien sisällä syyskuun loskakelissä 4.9.2010, niin eiköhän silloin pitäisi jo tunnustaa ja markkinoida, että MAAILMAN JOULU alkaa Venäjän Suojärveltä. Sieltähän tämä Bomban hirsikasan kulissit on osittain kopioitu maatilasta kaupalliseen käyttöön.

Toinen huvittava kohta yhteistyösopimuksessa on se, että "tuotannossa huomioidaan yhteistyö Moderni Maaseutukoti -hankkeen kanssa siten, että tuotettavalla materiaalilla voidaan tukea Pohjois-Karjalan maaseutuasumisen ja paluumuuttajamarkkinoinnin tarpeita". - Eli siis "paska samalla reissulla", kuten eräs totesi ajaessaan Joensuusta Sotkamoon, Nurmeksen ABC-asemalle pysähtyessään.

 

Pikesin Vanha Kauppala -hanke pyörittää rahaa Matti Turuselle

Vanha Kauppa -yhdistyksen pj. Matti Turunen ajoi läpi hankkeen keskustan alueelle, 130 000 euroa. Laivuritoiminnan lopettamisen jälkeen hänen toimistotilansa oli vuosikausia julkisesti myytävänä.

Vanha Kauppala- hankkeen myötä Turuselle ohjataan nyt hankkeen projektirahoja maksamalla toimistotilasta reilua vuokraa. Näin Nurmeksessa hankkeet ja projektit, varsinkin matkailualalla, pyöritetään. Hankkeiden hallintokulut ovat aina ylisuuret ja hankerahoja ohjataan kaveripiirissä hyvien tuttujen taskuihin.