VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

13.4.2011

Opetusministeriön tuki liikuntahallille alle puolet suunnitellusta!?

Pertti Vainionpään ja Jari Lampisen alkeellinen kustannussuunnitelma asukkaiden kusetusta

Nurmeksen Hyvärilän alueelle suunniteltu liikuntahalli tulee maksamaan Nurmeksen asukkaille huomattavasti enemmän kuin kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää ja kaupunginkamreeri Jari Lampinen ovat rakennuskustannuksia esitellessään todenneet.

Opetusministeriö on päättänyt tukea Hyvärilän liikuntahallia kaikkiaan 750 000 eurolla kahden vuoden aikana. Tämä tukipotti on alle puolet siitä, mitä kaupungin virkamiesjohto on kertonut tukiosuudesta mm. kaupunginvaltuutetuille asian valmistelun yhteydessä.

Kustannuksien kaupungiosuutta vähätellyt ja asiaa luottamushenkilöille esitellyt kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää toteaa mm. Karjalaisessa 2.2.2011, että "kaupunki saa ministeriön liikunta- ja nuorisopuolelta avustusta 1,8 miljoonaa euroa".

Nyt tuo tukipäätös on vain siis 750 000 euroa. Hallin kokonaiskustannuksiksi on arvioitu aikoinaan 4,85 miljoonaa euroa. Todellisuudessa rakennuskustannukset nousevat siitäkin mm. raaka-ainekustannusten kallistumisen vaikutuksesta.

Nurmeksen kaupungin veronmaksajien maksettavaksi on siis jäämässä reilusti yli 4,1 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuutetut tietysti nuolevat tämän virkamiesesityksen ja maksavat jälleen tämän huonon virkamiesvalmstelun aiheuttamat kustannukset. Veronmaksajien kukkarosta heidän on helppo ottaa, ilman mitään vastuuta.

Samaan aikaan esimerkiksi keskustalainen kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Hannu Mikkilä ei ole valmis mm. pienentämään lasten päivähoidon ryhmäkokoja, kun "se aiheuttaisi lisäkustannuksia kaupungille". Tätä samaa ajattelua häneltä ei löydy kaupungin turistirysien kuluihin. Se kertoo hänen arvoistaan.

Näin pöljää on kuntapolitiikka Nurmeksessa, puoluekentällä laidasta laitaan. Rahaa kyllä tuhlataan, kun verorahojen kohteena on turistirysän rakenteet, eivät kuntalaisten peruspalvelut. Siitä kertoo myös hallin suunniteltu sijoittaminen kaupungin omistaman alkeellisen matkailukohteen yhteyteen. Ei kaupungin keskustaajamiin, lähelle kaikenikäisiä ja -kuntoisia käyttäjiä, joita liikuntahalli mm. Valtimolla palvelee paljon paremmin kunnan keskustassa.

Lisäksi liikuntahallista on tulossa Nurmeksen kaupungille Vainionpäänkin mukaan noin 150 000 euron käyttökustannukset (em. lehti). Ne kustannukset kasvavat vuosittain, ja niitä euroja kaupunki tulee joka vuosi keräämaan kasaan karsimalla esitisestään palveluja ja työntekijöitä sekä kunnallisia maksuja nostamalla.

Paikallinen Nurmeksen kaupungin virkamiesten postitoimistona toimiva Ylä-Karjala -lehti uutisoi Opetusministeriön tukieurot vain lyhyesti 12.4.2011. Hallin kustannuksista ja varsinkaan aikaisemmin kaupungin virkamiesjohdon korostamasta, 1,8 miljoonan euron Vainionpään varmaksi esittelemistä, tukisaatavista tämä aviisi ei todennut mitään. Lehti salaa näin oleellisia tausta-asioita kaupunkilaisilta.