15.8.2012
Toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen ammattitaidoton rakennusvalvonnassa?
Nurmeksen Kirkkokadun koulussa eläviä mikrobeja ja itiöitä, rakennusvirheet ja -vauriot vaativat korjaustoimia
Kirkkokadun koulun sisäilma- ja kosteustutkimuksissa on kesän aikana löydetty runsaasti elinkykyisiä mikrobeja, jotka leviävät itiöinä helposti. Silti koulun remontin valvonnasta vastaava Nurmeksen ja Lieksan yhteinen toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen pakoilee vastuutaan.
Virka-asemansa perusteella Pasi Parkkinen vastaa teknisessä virastossa rakennuskohteiden ja remonttien valvonnasta ja valvonnan järjestämisestä. Silti Parkkinen syyttää Y-K 9.8.12 vain "kiirettä" ja rakennusurakoitsija NCC Rakennus Oy:tä, kuten aikaisemmin nimeämällä syyllisiksi jopa rakennusmiehet.
Mikä on toimitilapäällikkö Pasi Parkkisen vastuu? Toimitilapäällikkönä hän nimenomaan vastaa erityisesti kaupungin rakennus- ja remonttikohteiden töiden valvonnasta ja valvonnan järjestämisestä.
Lisäksi esimerkiksi remonttikohteiden väliaika- ja lopputarkastuksissa voidaan hyväksyä tai hylätä tehtyjä töitä, ja vaatia korjaustoimia tehtäväksi ennen uutta tarkastusta ja hyväksyntää. Mutta Nurmeksen toimitilapäällkkö ei ole näköjään siis tarkistanut eikä vaatinut mitään korjauksia, ennen lopputarkastuksen hyväksyntää?
Rakennuskohteiden osalta Pasi Parkkisen ja hänen alaistensa ei tarvitse jatkuvasti kohteissa "istua", kuten hän kiireellä selittelee. Riittää, että hän alaisineen seuraa rakennuskohteiden töiden etenemistä rakennus- ja korjaustöiden osalta, hyväksyttyjen suunnitelmien pohjalta työmaaesimiehien kanssa. Eikö Pasi Parkkiseltä löydy siis edes tätä osaamista ja rakennusvalvonnan järjestämiskykyä tehtävässään? Vai onko kahvin juonti se pääasia työmaakierroksilla?
Sen sijaan yksittäisten ihmisten rakennuskohteissa Parkkisen porukka kyllä joutaa juoksemaan, mökkitonteille valvomaan vaikka tuntikausiksi. Jopa paskahuussin rakentamista valvomaan.
Nyt tämä, muka "pätevä", toimitilapäällikkö syyttää vain "kiirettä" ja rakentajia, kuten Y-K:ssa 9.8.12: "Kun koulua peruskorjattiin, rakenteita avattiin ja puhdistettiin... siinä meni odotettua enemmän aikaa... kiireessä saattoi mennä kiinni jo sellaisia rakenteita, joita valvojat eivät ehtineet nähdä". Voi hyvä jysäys tätä selittelyä ja oman aseman ja vastuun pakoilua.
Aikaisemmin Pasi Parkkinen puhui keväällä Kirkkokadun koulun osalta vain siivouspölyn aiheuttamista ongelmista ja kuinka harva rakennus on näin tarkkaan tutkittu. Ja sitä vähättelyä hän jatkaa vielä Y-K:ssa 9.8.12, nyt jälkikäteen, pakoillessaan vastuutaan rakennusvalvonnan vastuuhenkilönä.
Kiire ei ole mikään syy sisäilmaongelmiin, vaan huono rakentaminen ja täysin puutteellinen viranomaisvalvonta, ja siihen lainsäädäntö velvoittaa nimenomaan Nurmeksen kaupungin teknistä virastoa ja toimitilapäällikkö Pasi Parkkista.
Miksi tällaisen toiminnan jälkeen Nurmeksen kaupunki ei käynnistä tutkintaa ja nosta korvauskannetta virkavastuullaan toimivaa virkamiestä vastaan. Kaupungille on tulossa satojen tuhansien eurojen lisämaksut korjaustöistä ja koululaiset ja henkilökunta ovat menettämässä terveytensä jo kaksi vuotta kestäneen sisäilma- ja kosteusongelman vähättelyn ja kiertelyn takia. Onko valtion ja kunnan verorahoilla rakennetuissa kohteissa vain helppo harrastaa osaamattomana ja rellestää, kuin siat pellossa?
Koulussa runsaasti eläviä kosteusmikrobeja
Suomen Sisäilmakeskuksen tutkimusten mukaan Nurmeksen Kirkkokadun koulun materiaalinäytteistä on löydetty kesän aikana kosteusvaurioon viittaavia elinkykyisiä mikrobeja runsaasti.
Mikrobeja on erityisesti kivikkoulun toisen kerroksen aulatilan sisäkatossa sekä ikkunarakenteissa.
Kosteusvaurioihin liittyviä eläviä mikrobeja on löydetty sekä kivikoulusta, että samaan aikaan 2009-10 remontoidusta puukoulusta sekä myös ammattikoulusta. Mikrobeja on muun muuassa hormirakenteissa ja läpivienneissä. Tutkimustulosten mukaan itiöt voivat kulkeutua ilman mukana kauas rakennuksissa.
Tästä syystä on myös todella törkeää ongelman vähättelyä, että tutkimustiedot eivät vaikuttaisi koulutyöhön. Rehtori Leea Kolehmainen toteaa Y-K:ssa 9.8.12, että "koulutyö alkaa normaalisti". Vaikka koulujen sisäilma voi olla täynnä eläviä mikrobeja ja levinneitä itiöitä.
Koulu otettiin käyttöön, vaikka se ei kunnossa
Keväällä 2012 Nurmeksen sivistyslautakunta on tehnyt päätöksen, että "koulua ei avata syksyllä, ellei se ole varmasti kunnossa".
Tätä sivistyslautakunnan päätöstä korostivat mm. oppilaiden vanhemmat tiedotustilaisuudessa (Y-K 26.5.12). Nyt lautakunnan päätöstä ei noudateta, ja oppilaat ja henkilökunta altistuu päivittäin kosteusvauriomikrobeille ja -itiöille.
Rakennusteknisissä tutkimuksissa on lisäksi todettu vaurioita ja rakenteellisiä puutteita. Näytteet ovat osoittaneet selviä materiaalivaurioita, jotka vaativat korjaustoimia.
Kolehmaisen mukaan riskejä poistetaan syksyllä remontoimalla luokkahuone kerrallaan. Vaikka sellainen toiminta toistaa 2010 syksyn ja lukuvuoden 2011-12 tilanteen, likaisia remontteja ja siivouksia tehdään koulun toimiessa oppilaiden ja henkilökunnan läsnäollessa. |