VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

16.10.08

Asia ei tietenkään kuulu Ylä-Karjala -lehteen?

Nurmeksessa maksetaan Pielisen Karjalan korkeinta kiinteistöveroa 

Karjalainen (toim. Jouko Kempas) kertoi 1.10.20008 Suomen Omakotiliiton tekemästä kuntien kiinteistöverovertailusta. Nurmeksen ja Valtimon ”levikkialueella” tietoja pimittävä paikallislehti Ylä-Karjala vaikenee asiasta, vaikka Nurmeksessa maksetaan huomattavasti korkeampaa kiinteistöveroa kuin maassa keskimäärin.

Omakotitaloista maksettu kiinteistövero on koko maassa keskimäärin 235, euroa vuodessa. Nurmeksessa se on 259 euroa. Pielisen Karjalan alueella Valtimolla kiinteistöveroa maksetaan tämän vertailun mukaan keskimäärin 222 euroa, Lieksassa 216,7 euroa ja Juuassa 170,6 euroa vuodessa. Juuassa on maakunnan alhaisin kiinteistöveroprosentti.

Nurmeksen kaupungissa vakituisen asunnon veroprosentti on ensi vuonnakin 0,35, kun se muualla Suomessa on ollut keskimäärin 0,29 prosenttia.

Kiinteistöverosta päättävät valtuutetut. Nurmeksessa kiinteistövero ja muut maksut ovat korkealla mm. sen takia, että kaupunki ei ole keskittynyt vain perustehtäviensä hoitoon, vaan rahaa ohjataan myös kaupungin harjoittamaan matkailuharrasteluun.

Uusia matkailutiloja rakennetaan verorahoilla turisteille, samalla kun koulut ja kaupungin muut kiinteistöt vanhusten palvelutaloa myöten ovat olleet pitkään homeen kyllästämiä. Oppilaat, vanhukset ja kiinteistöjen henkilökuntaa on sairastunut.

Ylä-Karjala -lehden levikkialueen uutisiin kiinteistöveron suuruudesta kertominen ei kuulu. Kuntalaisille tärkeiden, varsinkin kielteisien asioiden uutisoimisesta vaietaan milloin milläkin perusteella.