VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Markku Puhakan asiakaslähtöisyyttä on turha korostaa,

se oli Nurmeksessa kaukana siitä

Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon kuntayhtymän uusi puheenjohtaja Matti Timonen (kesk.) totesi (Y-K 25.2.2010, pt. Pertti Meriläinen) eläkkeelle jääneestä, entisestä ylilääkäri Markku Puhakasta, että "perustana hänen työssään oli asiakaslähtöisyys".

Matti Timosen olisi kannattanut muistella kotiläksyjään, että ei nyt ihan mitä tahansa päästäisi suustaan Markku Puhakan toiminnan osalta.

Entinen ylilääkäri Markku Puhakka oli  työssään kaikkea muuta kuin asiakaslähtöinen. Esimerkiksi 1990-luvun puolivälissä Nurmeksen lähetekäytännöstä järjestetyissä keskustelutilaisuuksissa tuli selvästi esille, että ihmisiltä evättiin mm. lähetteitä keskussairaalan jatkotutkimuksiin nimenomaan Markku Puhakan toimesta.

Myös maakuntalehti Karjalaisessa 26.4.1996 (Veijo Honkanen) kirjoitettiin yleisötilaisuudesta Osuuspankin kerhohuoneessa, että "kaikki terveyskeskuksen toiminnassa ilmenneet ongelmat kulminoituivat nimenomaan Puhakkaan". 

Paikallislehti Ylä-Karjalassa ja Karjalaisessa oli tuolloin lyhyellä ajalla paljon myös yleisönosastokirjoituksia Nurmeksen epäasiallisesta lähetekäytännöstä ja potilaskohtelusta. Paikkakunnalle oltiin perustamassa erillistä terveydenhoidon oikeusturvayhdistystä.

Myös syöpäyhdistys oli jo aikaisemmin 7.3.1994 tehnyt huomautuksen viime hetken lähetekäytännöstä kuntayhtymän hallituksellle. Huomautus ei ollut johtanut mihinkään, vaikka siinä oli todettu, että potilaita kuolee sen takia, kun he eivät pääse Nurmeksesta ajoissa hoitoon.

Eräät potilaat olivat saaneet Nurmeksesta lähetteen keskussairaalaan liian myöhään. Vanhoista Nurmeksen terveyskeskuksessa otetuista röntgenkuvista oli mm. todettu keuhkosyöpä, ja mitään ei ollut enää keskussairaalassa tehtävissä. Ei siinä potilasvahinkolautakunnan korvaukset leskelle korosta mitenkään Puhakan asiakaslähtöisyyttä.

Lisäksi Puhakka oli 1994 vaatimassa mm. keskussairaalaan aivoinfraktipotilaana vietyä isääni parin päivän päästä verenvuodosta Nurmeksen terveyskeskuksen vuodeosastolle makaamaan kustannussyistä, vaikka hoitosuositus niin vakaan lääkityksen määrittämisen kuin kuntouttamisenkin osalta oli aivan toinen.  Myös isäni kuntoutusjaksoista saimme tapella tämän tapauksen ollessa ylilääkärinä, vaikka Kontioniemen kuntoutuslaitoksen lääkäritkin suosittelivat lausunnoissaan kuntoutuksen jatkamista syksyn 1994 aikana.

Ylilääkäri Puhakan aikana tuli  myös selväksi, että Markku ja hieroja Riikka Puhakan sekä lääkäreiden Tapio ja Pirjo Hyväristen omistamalle yksityiselle lääkäriasemalle ohjattiin potilaita jopa terveyskeskuksen puhelinvaihteesta. Ja lääkärikeskus käytti ilmaiseksi terveyskeskuksen laboratorio- ja röntgenpalveluja. Kun ne etuudet loppuivat, yhtiö ajettin alas velkojien toimesta.

Markku Puhakan asiakaslähtöisyyttä on myös turha korostaa sillä perusteella, että hänen tapanaan oli puuttua muiden, jopa erikoislääkäreiden määräämiin lääkemääräyksiin vastoin asiakkaan tahtoa. Lisäksi hän on yrittänyt syöttää mm. Tegretol-epilepsialääkettä ensilääkkeenä käsikipuun ja lisäksi ilman verenkuvaseurantaa lääkkeen vaikutuksista ennen lääkekuuria ja sen aikana, vaikka lääkettä koskeva ohjeistus niin määrää. Käsikipu lähti disperinillä, se ammattitaidosta.

Lisäksi tämä Markku Puhakka on kieltäytynyt mm. tekemästä tietosuojavaltuutetun määräämiä korjauksia potilasrekisteritietoihin 1990-luvulla. Se tässä vaiheessa siis tämän entisen ylilääkärin  asiakaslähtöisyydestä. Hänen toimintaansa palataan myöhemmin.

Hupaisaa on myös kaupunginjohtaja Pertti Vainionpään lausuma em. lehdessä, että "lääkäreiden pysyvyys on entistäkin arvostetumpi asia kaikkialla", viitaten Puhakkaan. Tärkeämpää olisi varmasti pätevyys, sen on moni tilanne osoittanut Nurmeksessakin.

Vuodenvaihteen valelääkärikohun yhteydessä oli mielenkiintoista myös huomata, että he eivät syyllistyneet potilasturvallisuuden vaarantamiseen. Taitaisivat siis olla jopa parempia ja pätevämpiä lääkärintyössään, kuin eräät mm. Nurmeksessa.

Nurmeksessa myös entinen kuntayhtymän hallituksen jäsen totesi paikallislehden mielipidekirjoituksessa, että terveyskeskuslääkärit mm. painostavat  heitä omien tavoitteittensa läpi saamiseksi kuntayhtymän hallituksen kokouksessa. Ei siis ihme, että Puhakkakin kiitteli Y-K:ssa 25.2.2010 yhteistyötä luottamushenkilöiden kanssa, kun toimivat kumileimasimena.

Tästäkö johtuu mm. myös se, että terveyskeskuslääkäreiden palkkaetuuksia nostetaan jatkuvasti Nurmeksessa. Mutta samalla heiltä ei edellytetä edes päivystystyöhön osallistumista, vaikka siihen työnantajalla olisi oikeus terveyskeskuslääkäreiden kohdalla?

Markku Puhakka kertoo tapansa (Y-K 23.3.2010) todeten, että "ihmisten pitäisi ottaa enemmän vastuuta omasta terveydestään". - Se on totta, ei sitä vastuuta eikä osallistumista ole Nurmeksen lääkärit kantaneetkaan, ei ainakaan Puhakka.

Nuoleskelujutun Puhkasta 25.2.2010 kirjoitti Ylä-Karjalan nykyinen päätoimittaja Pertti Meriläinen. Hän kuuluu samaan vapaamuurareiden Khadam-loosiin Markku Puhakan kanssa. He pukeutuvat kuukausittain sinisiin kaapuihinsa ja kokoontuvat lieksalaisen ravintolan takahuoneessa.

Ylä-Karjala lehteen Pertti Meriläinen kirjoittaa tietysti kaiken rapparikavereitaan kaunistelevan "paskan". Hän oli paikallislehdessä töissä myös 1990-luvulla, tietäen mm. Markku Puhakan toiminnasta tuolloin käydyn julkisen keskustelun.