VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

22.09.2011

Hankkeiden kuntarahoituksiin yli 3 miljoonaa euroa vuosittain

Kaupunginkamreeri Jari Lampinen haluaa etsiä vain verojen ja maksujen korotuksia

Ylä-Karjala (20.9.11) uutisoi otsikolla "Säästöjä etsitään" kaupunginkamreeri Jari Lampisen "säästökeinoja". Todellisuudessa otsikon olisi pitänyt olla, että "verojen ja maksujen nostoja etsitään". Jutussa ei sanallakaan tuotu esille yhtään säästökohdetta, sen sijaan puhuttiin veroäyrin nostamisesta, kiinteistöveron nostamisesta ja muista maksuista. Lampisen mukaan muka menojen uudelleen järjestely ei riitä suunnitteilla olevien valtionosuusleikkausten kattamiseen. Täydellistä pötypuhetta ja lukijoille valehtelemista. Ja paikallislehden toimitus muotoilee vielä harhaanjohtavan otsikon, muka säästöjä etsitään, joka ei vastaa ollenkaan jutun sisältöä.

Ylä-Karjalan jutussa Lampisen suulla arvioidaan, että Nurmeksen osalta valtionosuusleikkausten vaje tulisi olemaan reilut miljoona euroa, Valtimolla muutama satatuhatta euroa. Lampisen puheet lehdessä ruokkivat vain kaupungin kerman ajatusta, että kaikki tulevat valtionosuusleikkaukset katetaan asukkailta perittävillä veroilla ja maksuilla.

Tällainen talousjohtaminen on pöyristyttävää ja osoittaa, kuinka pöljää politiikkaa Nurmeksen talousjohto harjoittaa. Nurmekselta joutaisi tällaisen talousjohtamisen takia kaikki valtionosuudet pois, ja kaupunki pitäisi asettaa todelliselle matokuurille niin pitkäksi aikaa, että se osaisi keskittyä vain kunnan perustehtävien hoitamiseen. Siihen nykyiset verorahat ja asukkailta perittävät maksut riittäisivät aivan hyvin.

Leikkauslista

Nurmeksen kaupunki käyttäää vuosittain yli 3 miljoonaa euroa erilaisten hankkeiden kuntaosuuksiin, joita syötetään mm. maakuntaliiton taholta. Vuonna 2010 tuo summa Nurmeksen osalta oli yli 3,3 miljoonaa euroa. Suurin osa kulkee ruokintalauta Pikesin kautta, jossa rahoilla on palkattu yli 20 penkinkuluttajaa pyörittelemään hankepapereita, samaan aikaan kun kaupungin johtavat virkamiehet pöyrittelevät sormiaan, kummat jommat joutaisivat kortistoon päällekkäisinä. Pikesille mm. 2010 myönnettiin ns. toiminta-avustusta lisäksi  143 141 euroa ja erillisenä hankerahoituksena junailtiin 173 480 euroa. Esimerkiksi näistä rahoista saisi leikattua vaikka kaksi miljoonaa euroa, eikä siitä kärsisi muut kuin tyhjänpäivästen hankkeiden paperinmyyjät ja kahvinmyyjät.

Nurmes käyttää myös elokuvaviikonlopun pyörittämiseen "vanhoilla pieruilla" lähes 200 000 euroa vuosittain kaikkine kuluineen, kun Hyvärilä suunnittelee tapahtumaa lähes vuoden muun toimintansa ohella. Tapahtumaa "pöyrittää" muutaman sadan henkilön katsomo, lähinnä kutsuvieraita ja opiskeiljoita.

Vuonna 2009 sovitula sopimuksella Nurmes maksaa Karelia Expertille piiloyritystukena 80 000 euroa vuodessa, summa on noussut ns. indeksikorotuksilla vuosien varrella. Valtimolla tähänkin yritystukeen on herätty: Valtiimon kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen varapj. Keijo Suhonen kirjoitti (Y-K16.8.11) mm., että "matkailumarkkinointi on harvojen tukemista, valtimon kunnan verorahoilla tuetaan Karelia Experin pyörittämistä, käytännössä Valtimolla kolmea yritystä 22 509 eurolla vuodessa. Summalla saisi esim. kotipalveluun työntejän vuodeksi". Tässä hyvä osoitus siitä, että mitkä olisivat kunnan perustehtäviä, matkailuharrastelun sijasta, toivottavasti Nurmeksen kaupunginkamreeri Jari Lampinen tekee vaikka opintomatkan kunnan perustehtäviin?

Nurmeksen kaupungin veronmaksajien maksaman Hyvärilän turistirysän tulos oli viime vuonna lähes 100 000 euroa tappiolla, ja kaupunki maksoi nekin. Muu toiminta ja kaupungin kiinteistökulut nousevat vuosittain useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Nyt myös puolivuosikatsaus osoittaa Hyvärilän tuloksen olevan jo 42 000 euroa tappiolla, se on Lampiselle varmasti tuloksellista toimintaa Nurmeksessa, kun se on matkailuharrastelua verorahoilla?

Nurmeksen kaupungin virkamiesjohto reissaa näköjään vuosittain joillakin "kylpyläreissuillla", joista varsinkin Ylä-Karjala -läpyskä vaikenee. Esimerkiksi vuonna 2009 Nurmeksen teknisen viraston johtoporras nousi pikkubussiin ja matkasi Viroon, Pikesin hallinto kävi ryyppyreissulla Brysselissä ja mm. nyt kesäkuussa kaupunginjohtaja Pertti Vainionpäätä käytettiin luomassa työsuhteitaan Pietarin matkalla, matkasta täytyy siis olla hyötyä töissä - tai alkavalla eläkkeellä? No, pääasia, että pääsi verorahoilla käymään jossain?

Ja valtuuston pitää myös päästä salaisiin valtuustoseminaareihin vuosittain jonnekin kylpemään ja ryyppäämään yön yli valtuuston puheenjohtaja Matti Kämäräisen (kesk.) johdolla, että ei vain sattuisi edes joku toimittaja tai kaupungin asukas pääsemään "valtuustokokousta" seuraamaan paikanpäälle ns. suurista linjoista ja ensi vuoden budjettivalmistelusta, saati että keskustelu budjetista olisi julkista.

Lelut luottamushenkilöille verorahoilla

Nurmeksen kaupunginvaltuuston jäsenille ja lautakuntien jäsenille on tänä vuonna ostettu, kaikille ja varmaan myös johtaville virkamiehille, kannettavat tietokoneen. Nettiyhteyksineen ja laitehuoltoineen kokousten esityslistojen saaminen verorahoilla hankittujen kannettavien näyttöruuduille maksaa Nurmekselle jo pelkkinä laitesopimuksina varmaankin reilut 50 000 euroa? Kannettavien tietokoneiden hankkinnoista ei näy missään kokouspöytäkirjoissa hintoja eikä mahdollista kilpailuttamista, liekö tehtykään? Nämä ovat näköjään olleet taas niitä salaisia hankintoja joltakin toimijalta?

Tietokonehankinnat osoittavat mihin Nurmes satsaa verorahoilla: luottamushenkilöiden ja virkamiesten henkilökohtaisiin etuihin. Tässä verorahojen käytössä hupaisaksi tulee parin vuoden takainen esitys, että Nurmeksessa olisi satsattu nuoriin, että Nurmeksen lukioon tuleville nuorille olisi annettu kannettavat tietokoneet. Ei tietenkään, esitys kaatui kun virka- ja luottamushenkilöille pitää saada jotkut lelut kokouksiin, että saisivat kokousten esityslistan näyttöruudullle ja saisivat koulutusta tietokoneen käyttöön, kuten mm. Nurmeksen sosiaalilautakunta huolehti koulutuksenkin kokouspalkkioiden kera.

Nurmeksen nykyisestä kulurakenteesta olisi todella helppo säästää, jos tahtoa olisi. Ei tarvitsisi veroja ja maksuja nostaa saman hölmöläisten touhun jatkamiseksi. Myös suunnitelmat Nurmeksen ja Valtimon yhteisestä kunta-kaupunkijohtajasta Vainionpään ja Pentti Kemppisen jäädessä eläkkeelle mahdollistaisi, että tarvittaisiin vain yksi edullinen seremoniamestari kahvittelemaan, kun elinkeinoelämän yhteyksiä alueella hoitaa aivan muu yksi henkilö, Pikesin toimitusjohtaja.