VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

29.10.2012

Missä on Jukolan Osuuskaupan yhteiskuntavastuu kaupan keskittyessä entisestään Nurmeksessa, miten työntekijöitä kohdellaan?

S-ketjulla hallitseva markkina-asema päivittäistavarakaupassa ja bensan myynnissä Ylä-Karjalassa


Jukolan Osuukaupalla on Nurmeksen ja Valtimon alueella selvästi hallitseva markkina-asema päivittäistavarakaupassa. Nurmeksessa S-ketjulla on tällä hetkellä Porokylän alueella S-market ja ABC-asema, alueelta löytyy vain K-market. Vanhan kauppalan alueella on K-market ja joulukuun alussa Jukolan Osuuskaupan Sale-myymälä. Lehtovaaran alueelta löytyy Salen lisäksi vain Siwa. Valtimolla löytyy sekä Jukolan Osuuskaupan S-market että K-market.

Vähittäistavarakauppaa vielä suurempi osa Jukolan Osuuskaupalla on bensan jakeluasemien osalta. Valtimolta ei muuta löydy kuin ABC-asema, Nurmeksessakin on vain kaksi muuta bensanjakeluasemaa. Vasta tehdyn selvityksen (Kauppalehti) mukaan ei ole siis ihme, että Nurmeksessa ja Valtimolla myydään maan kalleinta bensaa ABC-asemilla.

Jukolan Osuuskaupan ja koko S-ketjun hinnoittelu on siis kaukana osuuskauppatoiminnan periaatteista, joiden mukaan tavoitteena oli myydä edullisia tuotteita jäsenilleen. Myös Nurmeksessa ja Valtimolla se on ollut kaukana siitä.

Esimerkiksi Lieksassa tilanne on erilainen, koska päivittäistavarakauppoja on enemmän. Ylä-Karjalan alueella on vain yksi muu toimija yhdellä myymälällä, Tokmanni. Miksi Nurmeksessa eri kauppaketjut eivät ole saaneet tontteja tai kiinteistöjä samalla tavalla kuin esimerkiksi Lieksassa? Ne parantaisivat kilpailua sekä samalla antaisivat asukkaille enemmän valinnanmahdollisuuksia.

Käytännössä S-ketju toimii kuin yritys. Sen tavoitteena on voiton maksimointi eli asiakkailta peritään mahdollisimman korkeaa hintaa voiton maksimoimiseksi. Myös tavaran tuottajat erityisesti elintarviketuotannossa ovat joutuneet kärsimään S- ja K-ketjun hallitsevasta markkina-asemasta.

Erona kuitenkin on, että suurin osa K-kaupoista toimii yrittäjävetoisesti. Sen sijaan S-ketju kätkeytyy osuuskauppatoiminnan pykäläviidakkoon. Mutta käytännössä S-ketju ei kuitenkaan noudata tärkeintä perusperiaatettaan, hyödyn maksimointia edullisilla hinnoilla asiakkailleen osuuskuntaperiaatteen mukaan. Asiakasomistajia höynäytetään joka päivä, bonuksen hyöty päivittäin on otettavissa takaisin tälle kauppaketjulle jopa yhden kassiin tulevan tuotteen hinnassa.

Nurmeksessa keskittyminen jatkuu

Nurmeksessa hallitsevan markkina-aseman rajan yli on menty jo ajat sitten kaupan keskittymisen seurauksena. Lisäksi myös Nurmeksen kauppalan alueen Siwan muuttuminen Saleksi kuukauden sisällä lisää entisestään S-ketjun Jukolan Osuuskaupan markkina-asemaa.

Siwa olisi halunnut jatkaa toimintaa vuokratontilla ja pyörittää myös Itellan postipalvelupistettä, mutta kiinteistöyhtiö halusi jostakin syystä myydä keskustan torinlaitatontin nyt Jukolan Osuuskaupalle. Siwan puolesta Suomen Lähikauppa Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Raasakka (Y-K 30.8.12) kertoi, että "valitettavasti joudumme laukkauttamaan myymälän, emme saaneet solmittua vuokrasopimukselle jatkoa eikä toista paikkaa ollut tarjolla".

Erittäin mielenkiintoisen heiton asian valmistelusta heitti Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen (rappari): "Olemme jo pitkään selvittäneet mahdollisuutta avata päivittäistavarakauppa entisen kauppalan keskustan alueelta". Näin, vaikka Jukolan Osuuskauppa omistaa myös torin toisella laidalla olevan kauppakiinteistön? Ostohanketta on siis valmisteltu myös "pitkään", mikä osoittaa että yhteyksiä on Siwan kiinteistötontin omistajaan leivottu jo pitkään.

Jukolan Osuuskauppa on ostanut torinlaidalla olevan 5700 neliön tontin kiinteistöt julkisuudessa olleiden tietojen mukaan reilulla 500 000 eurolla. Alueella on Siwan kauppakiinteistön lisäksi kaksi muuta rakennusta.

Missä on S-ketjun vastuu henkilöstöstä ostotilanteissa?

Saatujen tietojen mukaan S-ketjun Jukolan Osuuskauppa ei ole käynyt minkäänlaisia neuvotteluja Siwan ja Itellan palvelupisteen henkilöstön kanssa. Myös Itellan palvelupisteen säilyminen on kyseenalaistettu. Halutessaan S-ketju ja paikallinen Jukolan Osuuskauppa voisi esittää Siwan henkilökunnalle siirtymistä ns. vanhoina työntekijöinä tulevan Salen palvelukseen.

Näin ei taida käydä, koska Jukolan Osuuskauppa ja toimitusjohtaja Matti Konttinen ei kanna minkäänlaista vastuuta Siwassa toimivan henkilökunnan tulevaisuudesta ja työpaikoista? Eikä näköjään postipalveluista vanhan kauppalan alueella.

Tietysti S-ketju vastustaa rajoituksia

Eikä siis ole mikään ihme, että S-ketjujohtaja ei löydä päivittäistavarakauppojen määräävän markkina-aseman rajoittamisesta tehdystä hallituksen lakiesityksestä mitään hyvää.

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Jukka Ojapelto (Iltalehti) suomi tiedotteessaan Työ- ja elinkeinoministeriön kaavailemaa lakiesitystä ruokakauppoja koskevan kilpailulain muutoksesta.

Hallitus ilmoitti syyskuussa haluavansa jatkossa valvoa tarkemmin, etteivät kaupan suurliikkeet käytä väärin määräävää markkina-asemaansa. Kilpailulakiin aiotaan lisätä säännös, jonka mukaan toimija on määräävässä asemassa, jos sen markkinaosuus Suomessa ylittää 30 prosenttia. Nyt rajan yli menevät K- ja S-ryhmät.

S-ryhmän Jukka Ojapelto yrittää kääntää asian mustamaalaamiseksi. Hänen mielestään keskustelu perustuu tunteisiin eikä faktoihin. Ojapelto piikittelee, että "ei ole kenenkään etu, että ruokakauppaan kohdistuu jatkuvaa julkista ja poliittista painetta sekä epäilyä".

Ruuan hinta noussut S-ketjun toimesta

S-ketjun Ojapelto väittää, että "hallituksen toiminnan muun muassa nostavan ruokien hintoja". Tämäkin on täysin paskaväite, S-ketju on nostanut jatkuvasti hintoja huolimatta hallituksen toimista. Nimenomaan kaupan keskittymisen takia, se näkyy mm. Jukolan Osuuskaupan alueella niin ruuan hintakehityksessä kuin erityisesti bensan hinnassa alueen ABC-asemilla.

Ja turha Ojapellon on mennä "elintarvikkeita verotuksen" taakse. Jo aikaisemman alv-veron korotuksen alla kauppa nosti ennakkoon hintoja. Lisäksi S-ketju ei maksa edes tuottajille hintaa, jolla he selviäisivät paremmin tuotantokuluistaan. Päinvastoin S-ketju on pyrkinyt alentamaan tuottajille maksettavia korvauksia, laittanut erilaisia ehtoja tuottajille tavaratoimituksiin. Siinä S-ketjun ja Jukolan Osuuskaupan yhteisvastuullisuus, puhumattakaan osuuskauppatoiminnan perusperiaatteista.

Ojapellon väitteet, että kiristystoimet johtaisivat vain korkeimpiin ruokalaskuihin on perusteeton. Nimenomaan S-ketju on nostanut hallitsevalla markkina-asemallaan myös ruuan hintoja, voisi se niitä laskeakin ja tuoda kilpailua kaupanalalle. Mutta eihän S-ketju sitä tee.

Ojapelto toteaa, "ettei uusi laki voimaantullessaan suinkaan parantaisi pienten tavarantoimittajien asemaa vaan johtaisi tuontiruoan osuuden kasvuun, määräävästä markkina-asemasta seuraavien tasapuolisuusvaatimusten mukaisesti meillä ei olisi enää jatkossa mahdollisuutta suosia kotimaisia elintarvikkeita". Aivan turhaa höpinää, koko ajan tuottavat lisää omien tavaramerkkien alla ulkomailla tuotettuja tuotteita hyllyihinsä.

Viimeisenä vetona Ojapelto korostaa kuluttajien asemaa, "kuluttajien kustannuksella". Vaikka he itse S-ketjussa ylihinnoittelevat jopa perunoidensa hinnat, ja tekevät voittoa ja rakentavat jatluvasti uusia kauppakiinteistöjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Varmaan osuuskauppatoiminnan periaatteita noudattaen, suomalaisilta asiakkaita myös reilusti ylihintoja perimällä.