VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

23.5.2008  

Karjalainen ja Ylä-Karjala painostamassa Ahti Puumalaista

Karjalainen ja myös Ylä-Karjala ajoivat oman konserninsa etuaan uutisoidessaan kuntayhteistyöneuvotteluista ja Paras-hankkeesta

Paikallislehti Ylä-Karjala on aktiivisesti haukkunut kaikkia niitä tahoja, jotka eivät kannattaneet Nurmeksessa, Juuassa, Valtimolla ja Lieksassa nurmekselaisten keskustapoliitikkojen virittämää Paras-hankkeen isäntäkuntamallia tai alueen kuntaliitosneuvottelujen nopeaa etenemistä. Kirjoitukset ovat olleet todella ala-arvoisia yksipuolisuudessaan, erityisesti Ylä-Karjalan pääkirjoituksia myöten.

Yhden käänteen koko asiaa sai Juuan kunnanjohtaja Ahti Puumaisen 23.5.08 julkaistu avoin kirje, jossa todetaan, että myös maakuntalehti Karjalainen olisi osallistunut hänen työtehtävien hoitamisen vaikeuttamiseen: ”prosessin aikana maakuntalehden verkkosivuilla on ollut useita kymmeniä nimettömiä mielipiteen ilmaisuja ja asiaa on pyöritelty jopa pääkirjoituksessa”. Puumalainen pitää näitä kaikkia ”kadehtijoina ja poispotkijoina”, siis myös pääkirjoituksen kautta Karjalaista. Ahti Puumalaisen avoimessa kirjeessä virkavapausratkaisusta painotetaan nimenomaan Juuan säilymistä itsenäisenä ja viitataan kuntayhteistyö- ja kuntaliitosneuvotteluihin.

Ahti Puumalaisen ja Juuan kunnan päättäjien painostajia on riittänyt myös paikallislehti Ylä-Karjalan toimituksessa, lehden linjaa edustavia pääkirjoituksia myöten, vaikka Pertti Meriläinen toteaa virheellisesti 20.5.08, että ”sanomalehtien kannanotot esimerkiksi pääkirjoituksissa tulee nähdä yhtenä mielipiteenä muiden joukossa”. SITÄ ne eivät ole koskaan olleet, vaan nimetön pääkirjoitus edustaa aina koko lehden linjaa ja kannanottoa asiaan.

Tämä on vain sitä päätoimittaja Pertti Meriläisen kaunistelua, kun ovat ottaneet tiettyihin asioihin selvän paikallislehden kannan. Lisäksi lehti muka toteaa samassa yhteydessä, että ihmisillä olisi oikeus laatia vastakirjoitus asioihin. Saahan sitä laatia, mutta lehti ei niitä julkaise jos ne eivät ole lehden ja kuntapäättäjien linjan mukaisia tai paljastavat perustellusti tietyistä kuntapäättäjistä kielteisiä asioita.

Pääkirjoituksissa painostettu vaihtamaan neuvottelijoita 

Kevään 2008 aikana Ylä-Karjala on myös pääkirjoituksissaan syyttänyt Juuan päättäjiä ja siis myös Ahti Puumalaista siitä, että he ajattelevat vain Juuan kunnan ja kuntalaisten etua kuntayhteistyö- ja kuntaliitosneuvotteluissa.

Esimerkiksi 23.2.08 todetaan: “Kuntayhteistyössä ei myöskään ole tilaa vapaamatkustajille, jollaiseksi Juuka yrittää heittäytyä. Kunnanjohtaja Ahti Puumalainen sanoi Nurmeksessa suoraan, että Juuka osallistuu kuntayhteistyöhön silloin, kun osallistumisesta on sille itselleen hyötyä. Tällaiset pyrkeet on tyrmättävä suoralta kädeltä.”

Ylä-Karjalan pääkirjoituksessa 15.3.08 puhutaan isäntäkuntamallin puolesta, että “neuvottelijat tulisi vaihtaa yhteisestä hyvästä kiinnostuneisiin”.

Tämä on sitä Karjalaisen konsernin peliä alueella. Nyt neuvottelupohjaa ollaan todella vaihtamassa, kun Ahti Puumalaisen työtehtävien hoito on tehty mahdottomaksi myös maakunnan Karjalainen-konsernin lehdissä. Törkeää painostamista konsernin paikallislehdeltä.

Samaa Karjalaisen peliä myös Joensuun seudulla

Pohjois-Karjalan Sanomalehtimiesyhdistys ry:n kevätlehti Sulkasato (2008) kertoi Paras-hankkeen mutkista Pielisen Karjalan alueella. Samalla kerrotaan, että menettely ei ollut hääviä muuallakaan:

”Joensuu yritti haalia kontiolahtelaisia kuolemansyleilyynsä väen väkisin. Maakuntalehti Karjalainen oli prosessin aikana kuin ryssien Pravda. Lehden ainoa totuus oli se, että suunnitelma, joka palvelee yksinomaan Karjalaisen levikkiä ja intressejä, on ainut toteutuskelpoinen suunnitelma.”

Jutun lopussa todetaan Karjalaisen kaupallisista intresseistä: ”Eikä Joensuuta eikä maakuntalehteä reviirin laajennus Pielisen Karjalaan asti enää jaksanut kiinnostaa… Lieksan häväistyskirjoitus Sunnuntaisuomalaisessa oli suora viesti, minne susirajan asukit saavat suksia pikku ostosroposineen. Sinne, minne aurinko ei ikinä paista - Prismaan!”

Ruoho on aidan takana Meriläiselle "vihreämpää" 

Pisteenä Ylä-Karjalan toiminnalle asiassa oli päätoimittaja Pertti Meriläisen kirjoitus 31.5.08 lehdessä, jossa hän kyllä tonkii Juuan kunnanjohtaja Ahti Puumalaisen tekemisiä jopa 1960-luvulta lähtien. Sen sijaan lehti voisi naapurikunnan kunnanjohtajan sijasta ruotia oman levikkialueen Nurmeksen ja Valtimon kaupungin- ja kunnanjohtajien tekemisiä vuosien varrella mm. yrittäjien kohtelussa. Mutta eihän tämä paikallislehti sitä uskalla tehdä omalla alueellaan. On helpompi mollata muita ja erityisesti Juuan kunnan kunnanjohtajaa jopa 1960-luvun juorupuheilla, kun on päätoimittaja Meriläisestä kyse.