VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

17.10.2012

Voiko ihminen enemmän valehdella, kuin Matti Kämäräinen (kesk.) vaalien alla?


Lähes 30 vuotta Nurmesta eri tehtävissä johtanut, (kaupunginhallituksen pj., Loma-Nurmes Oy:n hallituksen pj., nykyinen valtuuston pj.) Matti Kämäräinen (kesk.) on tuhlannut Nurmeksen kaupungin matkailuharrasteluun miljoonia euroja kabinettikerhonsa kanssa. Samalla kun kuntapalveluja on heikennetty ja kunnallisia maksuja ja veroja korotettu vakituisilta asukkailta. Peruspalveluja ei ole ollenkaan kehitetty uusien tarpeiden mukaan, niihin vaadittavat rahat ohjataan matkailuharrasteluun.

Viimeisin tasaveron korotus oli kiinteistöveron osalta nyt 15.10. Nurmeksen kaupunginhallitus korotti yleisen kiinteistöveron 1,0 ja vakituisen asunnon verotuksen 0,43 prosenttiin. Vain kaupunginhallituksen jäsen Vesa Pyykönen (kesk.) vastusti näiden vakituisiin asukkaisiin kohdistettuja kiinteistöveroprosentteja. Pyyköselle nostan hattua omasta ajattelusta tässä asiassa, toivon, että sitä ei kosteta missään vaiheessa muun köörin toimesta.

Hallituksessa Nurmeksen asukkaiden kiinteistöveroja halusivat kiristää keskustelun jälkeen:

- Hannu Pääkkönen, puheenjohtaja (sdp)

- Teemu Halonen (sdp)

- Terttu Komsa (kok.)

- Anu Lipponen (kesk.)

- Merja Makkonen (sdp)

- Pertti Ryynänen (kesk.)

- Lahja Mustonen (kesk.)

- Matti Kämäräinen (kesk.), kunnanvaltuuston pj.

- Yrjö Räsänen (sdp), kv:n 1. varapj.

- Jussi Säämänen (kesk.), kv:n 2. varapj.

- Asko Saatsi, kaupunginjohtaja, esityksen tehnyt Jari Lampisen kanssa

Nyt vaalitekstissään (Y-K 16.10.12) Kämäräinen mm. toteaa, että "kehitetään elinkeinopolitiikkaa edelleen siihen suuntaan, että yrittäjänä pysyminen ja yrittäjäksi ryhtyminen on todellinen vaihtoehto". Kämäräisen keskustavetoisessa Nurmeksessa ei noudateta edes Nurmeksen kaupungin hyväksymää omaa hankintaohjetta, julkisia urakoita jaetaan mm. keskustalaisen Hannu Mikkilän johtamassa teknisessä lautakunnassa sulle-mulle -periaatteella ja ylisuureen hintaan, kun kyse on verorahoista.

Lisäksi Kämäräinen nuoleskelee lapsiperheitä, vaikka ei ole itse halunnut korjata puutteita ja ongelmia missään vaiheessa aikaisempien vuosien varrella. Kämäräinen toteaa, että "kaupungilla on oltava neuvolassa, päivähoidossa, kouluissa ja sosiaalitoimella koulutettua henkilökuntaa auttaa ongelmiin joutuneita lapsia". 

Ja vasta muutama viikko sitten Nurmeksessa käytiin kädenvääntö siitä, saadaanko kaupunkiin yksi koulukuraattori. Palkkamenona vain 32 000 euron vuosikustannus kaupungille. Kuten esimerkiksi Liisa Honkanen (sit.) toi esille, niin koulukuraattoria on esitetty Nurmekseen jo puolisenkymmentä vuotta. Tänä syksynä se päätettiin palkata.

Ikäihmisten kohtelusta hän osaa myös valehdella. Nurmes on jatkuvasti korottanut esim. vanhusten palveluasumisen maksuja. Ne on ylihintaisia kustannuksiin nähden, ja kaikesta on maksettava erikseen: asunto, ruoka ja kaikki palvelut erikseen. Tähän Kämäräinen ja hänen kumppaninsa ovat jatkuvasti pyrkineet.

Muutama vuosi sitten kaupungilta ei herunut edes 5000 euron lainaa Petäiskylän vanhustentaloyhdistyksen kaivon puhdistamiseen, jotta nekin vanhukset olisi saatu kaupungin pyörittämän sammon, Kyrölän palvelukeskukseen asukkaiksi maksamaan ylisuuria maksuja. Yksityinen petäiskyläläinen ihminen maksoi kaivon puhdistamisen. Esimerkiksi sivukylillä olevat vanhustentaloyhdistykset on haluttu kaupungin linjauksilla alasajaa, jotta ne saataisiin kaupungin pyörittämien rahastuslaitosten asukkaiksi, vain muutama on enää jäljellä.

Matti Kämäräinen on omien sanojensakin mukaan viikottain "10-20 tuntia poissa virkatyöstään" luottamustehtävien takia. Ei ihme, että hammaslääkäriin saa jonottaa pitkään ja muut joutuvat rehkimään ja joustamaan. Miksi Kämäräinen ei ole jo virkavapaalla, silloin myös hammashoito olisi Nurmeksessa paremmin järjestettävissä, kun yksi luottamustehtävärohmu olisi poissa.

Lisäksi Kämäräinen on päättämässä esim. hammashoitopalveluista mm. Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon kuntayhtymän johtavana hammaslääkärinä, Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, maakuntahalllinnossa. Lisäksi hän toimii yksityishammaslääkärinä. On siinä helppo sumplia hammaslääkäripalvelut siihen malliin, että päivystystä ei ole aina Nurmeksen terveyskeskuksessa ja asiakkaita riittää myös yksityiselle vastaanotolle. Kämäräisen sijainenhan voisi hoitaa ne hammaslääkäripäivystysajat, jotka on siirretty Joensuuhun.

Matti Kämäräisen johdolla Nurmeksessa ja maakunnassakin maakuntahallituksen puheenjohtajana rahaa on hänen johdollaan kyllä riittänyt jokaiseen matkailuharrastuskohteeseen Nurmeksessa, mutta esimerkiksi kaupungin omia vanhuksia kohdellaan kaltoin ja jätetään jopa lähes heitteille huonoilla palveluilla. Lisäksi myös esim. sosiaali- ja terveysalan kehittämishankkeilta on evätty kuntaosuus ja hankkeisiin ei ole osallistuttu.

Ja myös hiukan selkärankaa vaadittaisiin myös Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmien takia, että nuorten ja henkilökunnan ei pitäisi joutua altistua sairauksiin saastuneessa koulurakennuksessa, mutta kun sitä selkärankaa mm. nuorten hyvinvoinnin osalta ei ole tällä päättäjällä.  

Nuorten osalta rahoja juoksutetaan kyllä kilvan Hyvärilän vetämiin teennäisiin hankkeisiin, kun kaupungissa olisi selvä tarve myös nuorten paremmille kokoontumistiloille ja mm. mopojen ja autojen korjaus- ja duunaushalleille, niissä voisi olla myös korjausneuvontaa. Mutta kun tämä ei ole turistien hoitamista, niin niitä palveluja ei järjestetä.

Matti Kämäräisellä olisi ollut 30 vuoden aikana valtaa hoitaa asioita kuntoon ja toimia toisin. Mutta kun ainoana tavoitteena on ollut Nurmeksen kaupungin matkailuharrastelun pyörittäminen ja sen jatkuva tukeminen verorahoilla. Ensin Bomban ja nyt Hyvärilän turistirysän kautta sekä Bomban myynnin yhteydessä tehtyjen sopimusten sitomana. Bomban kaupan jälkeen julkisesti todettiin paikallislehdessäkin, että "nyt Nurmes panostaa entistä enemmän matkailuun".

Lisäksi Nurmeksen kaupunkialueella moni asia on tarkoituksella jätetty viime vuosina heitteille. Esimerkiksi hyvä leikkikenttä löytyy Bombalta, ei kaupungin keskusta-taajamista. Kaupungin paras uimaranta löytyy Bombalta, keskustan satama-alueen uimaranta on ajettu alas. Kaupungin satamakin on siirretty Bomba-Sotkan laituriin, kaupungin satama-alueelta ei löydy edes peruspalveluja veneilijöille. Eli se mikä löytyy tai tehdään Bomban alueelle, se keskusta-taajamista on alasajettu tai alasajetaan. Onko myös nuorten hyvien kokoontumis- ja toimitilojen järjestäminen kaupungin toimesta jo siitä kiinni, että silloin ne eivät kokoontuisi Jukolan Osuuskaupan ABC-asemalle siinä määrin?