VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

8.6.2012

Ylä-Karjalan ja Karjalaisen kuntaliitosuutisointi selvästi kuntaliitosta vastustavien leimaamista ja oman lehtikonsernin edun tavoittelua

"Tiedottaminen ihmetyttää", otsikoi Valtimon kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Keijo Suhonen (sd.) 7.6.12 mielipidekirjoituksensa. Hän toteaa suoraan Ylä-Karjan ja maakuntalehti Karjalaisen kuntaliitoskeskustelun jälkipyykistä että "minua taas kerran ihmetyttää toimittajien tiedottaminen Valtimon tulevaisuudesta ja päättäjien heikkoudesta".

"Karjalainen kirjoitti valtuuston kokouksen jälkeen, ettei tulevaisuusstrategiakokousta pidetty erimielisyyden takia. Ylä-Karjalan pääkirjoituksessa (5.6.) taas oli, että valtuuston oli määrä pohtia tulevaisuusnäkymiä torstain valtuuston kokouksen jälkeen, mutta luottamusmiehet peruivat seminaarin näköalattomuuden ja kuntavaalien pelossa."

Suhosen mukaan "tosiasia on aivan toisenlainen kuin toimittajien kirjoitukset. Kunnanhallituksen kokouksessa keskusteltiin, että pidetään tulevaisuusseminaari 31. toukokuuta klo 17, että on aikaa keskittyä ja pohtia itsenäisen kuntamme tulevaisuusnäkymiä rauhassa ja kiireettömästi eikä yöllä valtuuston kokouksen jälkeen... Valtuutetut yksimielisesti siirsivät seminaarin myöhempään ajankohtaan ilman minkäänlaista vastuunpakoilua."

Suihkonen kysyy myös tekstissään Karjalaisen ja Ylä-Karjalan toiminnasta, "onko tahallista vai tahatonta".

Näiden lehtien toiminta kuntaliitosten ajamiseksi on täysin tarkoitettua ja ne haluavat leimata tilanteen ja Valtimon valtuuston 'erimieliseksi', 'näköalattomaksi' tai miksi tahansa, jotta ihmiset saataisiin turvautumaan vaikka Nurmeksen "öljyttyyn köyteen". Myös valtimolaisten pelottelu on Ylä-Karjalan toimintatapoja kuntaliitoskeskustelussa, nyt 'pelotelua kuntavaaleilla'.

Ylä-Karjala -lehden kaksinaamaisuuden todistaa jopa lehden pääkirjoitukset. Valtimon hylättyä kuntaliitoksen Nurmeksen kanssa lehti oikein hehkutti pääkirjoituksessa 28.4.12, että "päätös tehty, pulinat pois", ja aloitti samalla selittelyn tulevilla kuntavaaleilla. Sitten 5.6.12 pelottelu jatkui juuri Suhosenkin esiinnostamalla Valtimon valtuuston "päätöksenteon näköalattomuudella", oikein todeten vielä, että "kuntaraja kuitenkin poistuu".

Sitten 7.6. Ylä-Karjala on jo herne nenässä kulkemassa, että "Kuntayhteistyö ei ota sujuakseen", tarkoittaen yhteistyötä jo Lieksankin kanssa. Lehti otti herneen nenäänsä, kun Lieksa hakee yhteistä teknistä johtajaa ja ilmoituksen ylälaidassa oli Lieksan mainoslause "Lieksa Kolin kaupunki".

Samassa pääkirjoituksessa paikallislehti valittelee myös Lieksan ja Nurmeksen yhteisen terveyskeskuspäivystyksen loppumista kesäkuun lopussa, kun Lieksa sanoutui irti yhteistyöstä, joka on vaarantanut jopa potilasturvallisuutta alueen asukkaiden keskuudessa.

Paikallislehti Ylä-Karjalalle on aivan yhdentekevää potilasturvallisuuteen liittyvät kuntapalvelut. Lehdelle ja Karjalaisen lehtikonsernille tärkeintä on vain ilmoitustulot, kun Lieksa ja Nurmes ovat joutuneet ilmoittelemaan paikallislehdissä päivystysvuoroista  ja -ajoista. Tähän sekametelisoppaan Karjalaisen konsernissa ajetaan myös peruskuntia, koska siten kuntailmoittelu alueellisista asioista ja palveluista sekä myös sivualueiden yritysten ilmoittelu lisääntyisi, jo näkyvyyden tai paremminkin hengissäsäilymisen viimeisinä yrityksinä.