15.1.2012
Asukasluvun perusteella 2/3 -osa Lieksan palkkioista olisi kohtuullinen
Nurmeksessa luottamushenkilöt nostivat omia kokouspalkkioita ja vuosikorvauksia 10 prosenttia
Nurmeksen valtuutetut nostivat joulukuussa luottamushenkilöiden kokouspalkkioita ja vuosikorvauksia 10 prosenttia. Esimerkiksi Lieksassa korotettiin vain kokoukspalkkioita 6 prosenttia, vuosikorvaukset pysyivät entisellä tasolla.
Nurmeksessa valtuustokokous joulukuussa osoitti jälleen kerran, että vain omat edut kiinostavat suurinta osaa valtuutetuista.
Hyvä esimerkki oli Hannu Mikkilä (kesk.), joka vielä korosti, että kun hän on hakeutunut vapaaehtoisiin luottamustehtäviin, niin "yrittäjälle korvaukset siitä, että auto seisoo kokousten ajan toimettomana, ovat vähäisiä" (Y-K 22.12.12).
Mikkilä varmasti yrittää saada kaikista "illanistujaisista" kokouksissa vielä myös 24 euron ansiomenetyskorvauksenkin jokaiselta tunnilta, missä hän käy istumassa?
Valtuuston palkkiokouksessa 20.12.12 Jouko Kotivuori (sit.) esitti, että palkkiot pidettäisiin entisellä tasolla. Häntä kannattanut Hannu Meriläinen (ps.) muistutti, että "luottamushenkilöpalkkiot on suhteutettava kunnan asukaslukuun, kun kunnan asukasluku vähenee, olisi loogisempaa tarkastaa palkkioita alaspäin".
Meriläisen mukaan luottamushenkilöiden tehtävät eivät ole myöskään lisääntyneet. Lisäksi valtuutetut ovat saaneet tietokoneet ja nettiyhteydet ilmaiseksi kaupungilta. Äänestystulos oli 31-2 korotuksen puolesta.
Nurmeksen valtuuston ja hallituksen kokouspalkkiot nousivat 68 euroon (Lieksassa 75). Lisäksi Nurmeksessa sama summa maksetaan valtuustoseminaareista. kaiken ilmaisen ylöspidon lisäksi. Lieksassa ei.
Lautakuntien kokouspalkkiot ovat Nurmeksessa 45 euroa, Lieksassa 55. Kaikille puheenjohtajille palkkioon tulee lisäksi 50 prosentin korotus.
Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio on Nurmeksessa 1568 e (Lieksassa 2000), varapuheenjohtajien 627 e (Lieksassa 800).
Hallituksen pj:n vuosipalkkio on 2015 e (Lieksassa 2500), varapuheenjohtajien 895 e (Lieksassa 1200). Hallituksen jäsenten 627 e (Lieksa 800).
Myös koulujen johtokuntien ja muiden toimielimien jäsenille maksetaan, Nurmeksessa 23 e, Lieksassa 35 e. Lautakuntien puheenjohtajat saavat Nurmeksessa 627 e ja Lieksassa 800 euron vuosikorvaukset (keskusvaalilautakunnan ja vaalilautakunnan jäsenten korvaukset on määritelty erikseen). Kaupunginhallituksen alaisten jaostojen pj:t saavat Nurmeksessa 627 euron ja Lieksassa 800 euron vuosikorvauksen.
Asukasluvun perusteella 2/3 -osa Lieksan palkkioista olisi kohtuullinen
Nurmeksen paikallislehti (22.12.12) kertoi, että "Lieksassakin palkkioita korotettiin". Mutta samalla jätettiin kertomatta, että Lieksassa asukaslukuun suhteutettujen kokouspalkkioiden korotus oli vain 6 prosenttia, Numeksessa 10 prosenttia. Lisäksi Lieksa ei korottanut ollenkaan vuosikorvauksia.
Läpyskä osaa kyllä painottaa, että Lieksassa "sekä kokous- että vuosipalkkiot ovat selvästi suurempia kuin Nurmeksessa, tosin Lieksan asukaslukukin on suurempi". Numeksessa on enää reilut 8000 asukasta ja Lieksassa vajaat 13 000. Tässä vertailussa Numeksen luottamushenkilöiden palkkiot olisivat kohtuullisia siis, jos ne olisivat vain 2/3 -osa Lieksan palkkioista.
Niinpä Ylä-Karjala (em.) perustelee Nurmeksen ylikorkeita palkkioita vielä sillä, että kun "etuihin kuuluu mahdollisuus saada rankkaakin arvostelua, on saatava oikeudenmukainen korvaus".
Tämän lehden perustelun ("mahdollisuus saada rankkaakin arvostelua") mukaan siivoojille ja roskakuskeille pitäisi siis maksaa jo paljon enemmän. Mikä heille kuuluisikin, he tekevät sitä työkseen. Mutta ei vapaaehtoisesti luottamustehtäviin hakeutuneille poliittisille broilereille, jotka jo näköjään rinnastavat kokouspalkkiot yritystoimintaansa.
Lisäksi lautakuntien kokouksissa kiertäville kaupunginhallituksen ja -valtuuton puheenjohtajille/ edustajille maksetaan vielä suurempaa kokouspalkkiota (hallituksen jäsenten palkkiokorvauksen mukaan) kuin varsinaisille lautakunnan jäsenille. Vaikka he eivät saa edes osallistua varsinaiseen päätöksentekoon, vain keskusteluun lautakunnissa. |