VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

30.03.2011

Opetusministeriö tukee kilpailutoimintaa vääristävää toimintaa

Loma-Nurmes Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kuhasella ei ole minkäänlaista talousvastuuta, yhtiön 90 000 euron tappiot kuitataan kaupungin verorahoista

 

Nurmeksen kaupungin omistama verorahojen huiputuskeskus Loma-Nurmes Oy teki viime vuonna lähes 100 000 euron tappiot. Julkisuudessa on puhuttu 90 000 euron tappioista.

Loma-Nurmes Oy:tä johtaa toimitusjohtajana Juha Kuhanen, hänellä ei ole minkäänlaista talousvastuuta.

Kuhanen toimii täysin kaupungin verorahoilla ja valtion julkisilla tuilla. Kaupunnginkamreeri Jari Lampinenkin kiirehti heti ilmoittamaan, että yhtiön omaa pääomaa vahvistetaan ja julkisella tuella takennettavan liikuntahallin kuntarahoitusosuutta tarkistetaan, vuosittaiset huoltokulut 150 000 euroa. Mikä käytännössä tarkoittaa, että Nurmeksen kaupungin verorahoilla hoidetaan kaikki, myös Kuhasen pyörittämät tappiot. Yrityssektorilla tällainen johtaja saisi heti kenkää.

Loma-Nurmes Oy:n johto saa pyöriä kuin siat pellossa, kyllä siinä on helppo meriittilistaa kartuttaa vaikka minkälaisilla tapahtumakuluilla.  Kuhasen kaveripiirissä viime vuonna suunnittelema elokuvatapahtuma tuotti 90 000 eurtoa tappiota. Tälle vuodelle ennuste on sama, näille "ohikiitäville tapahtumille", millä ei tuoteta mitään pysyvää yritystoimintaa Nurmekseen. Mutta onhan se kiva viikonloppuputki verorahoilla kaikille kutsuvieraille ilmaiseksi. Jukka Kuhasella oli kiire heti tappiouutisen jälkeen kertomaan (Y-K 29.3.11), että tällekin vuodelle on saatu maakuntaliitolta parikymmentätuhatta euroa kostukerahoja, Nurmeksen veronmaksajat maksavat loput.

Lisäksi maakunta ja kaupunki käytti viime vuonna elokuvatapahtuman  pyörittämiseen lähes 100 000 euroa. Se on välittömästi pois esimerkiksi innovatiivisten yrityshankkeiden tukemisesta, saati kuntapalverlujen kehittämisestä.

 

Verorahoilla kilpaillaan majoitus- ja ravitsemusalan yrittäjien kanssa

Loma-Nurmes Oy pyörittää julkisilla tuilla, verorahoilla selvästi paikallisten majoitus- ja ravitsemuspalveluyritysten kanssa kilpailevaa toimintaa.

Opetusministeriön tuella rakennettiin mm paritalohuoneistoja, joita mainostetaan yhtiön ykkösmajoituskohteena, vaikka aikoinaan niiden rakentamista ja julkista rahoitusta perusteltiin nuorisokeskustoiminnan majoitustarpeilla. Nurmeksen kaupunki ja nuorisokekusttoimintaa pyörittävä Loma-Nurmes Oy hankki näin valehtemalla jullkisen rahoituksen lomahuoneistojen rakentamiseen.

Lisäksi kaupungin omistama yhtiö pyörittää päärakennuksessa julkisella tuella ravintolatoimintaa. Tukieuroilla ateriahinnassa paikalliset yrittät eivät voi kilpailla, kun kaikista toimitilakuluistakin huolehtii kaupunki verorahoilla.

Loma-Nurmes -yhtiöllä ei ole minkäänlaista vastuuta taloudellisista riskeistä. Kun yhtiö tuottaa tappiota, niin Nurmeksen kaupunki kuitttaa verorahoilla kaikki tappiot. Kenelläkään yhtiössä olevalla ei ole mitään todellista taloudellista vastuuta.

Hyvin tämän yhtiön tilannetta kuvaa viime vuoden tasetiedot. Loma-Nurmes Oy:n viime vuoden henkilöstökulut olivat suunnilleen samat kuin koko vuoden tulos, noin 800 000 euroa. Mikään muu Nurmeksessa tai missään muualla toimiva yrtitys ei pysty näin toimimaan majoitus- tai ravintolayrittäjänä, mutta Loma-Nurmes Oy pystyy julkisilla ja varsinkin Opetusministeriön tuella. Ja toimitusjohtaja Jukka Kuhanen saa verorahoilla suunnitella vaikka minkälaisia menoja Nurmeksen veronmaksajien maksettavaksi.

 

Ja tietysti yhtiö haluaa kaikki salaiseksi

Eipä siis ihme, että Loma-Nurmes Oy:n yhdestä vähemmistöosakkaasta halutaan eroon käynnistämällä vähemmistöosakkaan lunastamismenettely.

Hupaisaa tässä on, että Nurmeksessa pyörii todellinen vapaamuurareiden parvi ent. laivuri Matti Turusen johdolla. Rapparikerhossa on myös mm. paikallisen osuuskaupan johtaja Matti Konttinen, osuukaupan haltuun Bomba-Sotka alue annettiin lähes ilmaiseksi (Bomba rakennukset, Sotka-kylpylä ja 9 hehtaarin niemi). Ja välimieshenkilönä toimii kaupungin palkkaamana kuopiolainen rappari. Koko rapparikööri on taas liikeellä junailemassa asioita, tai paremminkin veronmaksajien kukkarolla.

Tästä vähemmistöosakasasiasta uutisoi paikallislehti Ylä-Karjalan päätoimittaja, rappari Pertti Meriläinen 22.3.2011.  Lehdessä naurettavasti perusteltiin, että "kaupungin kokonaan omistama yhtiö voi pienentää kustannuksiaan käyttämällä kaupungin kilpailuttamia hankintoja".  Peruste on naurettava, koska jokainen yksityinen henkilökin tai yksityinen yritys, saati osakeyhtiö, voi kilpailuttaa hankintojaan.

Tämä peruste on vain rapparikerhon julkisuuteen syöttämä vale, syöttäjinä paikallislehden päätoimittaja Meriläinen ja kaupunginkamreeri Jari Lampinen ja kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää. Ja taustalla myös kaupunginvaltuuston pj., keskustalainen Matti Kämäräinen, että myös valtuustossa luottamushenkilöt mensivät halpaan asiaa käsiteltäessä. Kämäräinen toimi pitkään myös Loma-Nurmes Oy:n hallituksen puheenjohtajana, nyt sitä tehtävää hoitaa kepulainen puoluekaveri Seppo Laaninen.

Todellinen syy yhdestä vähemmistöosakkaasta eroon pääsemiseksi on se, että kaupungin pyörittämän yhtiön asioita voitaisiin paremmin salata.

Kaupunginkamreerin tehtävässä hyörivä Jari Lampinen piti jo aikoinaan Loma-Nurmes Oy:tä omien sanojensa mukaan 'saastuneena', kun siellä oli yksi ulkopuolinen osakas. Tämä kertoo siitä, että kaupunginkamreeri Jari Lampinen haluaisi pyörittää mahdollisimman salaista yhtiötä myös veronmaksajien rahoittamissa osakeyhtiöissä.

Mutta liekköpä tuolla väliä, kun Loma-Nurmes Oy:n tasetiedot saa aina tarvittaessa päätoimittaja Pertti Meriläiseltä kopiona, kuten tälläkin kertaa. Vaikka julkisiahan näiden tietojen pitäisi olla myös Nurmeksessa?

Nurmeksen rapparikerholle viestinä voisi jo heittää, että ettekö "pystykään parempaan" salailuun.