VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.


541-411-153-f2.jpgvaltimon_kunnantalo_162.jpg










23.2.2012

Valtimon kunnanhallituksen pj. Erkki Valjus (kepu) osoittautuu jo takinkääntäjäksi

Kansanäänestys Nurmes-Valtimo -kuntaliitoksesta olisi lähidemokratiaa, asukkaiden kunnioittamista

Keskustapuolueen puoluesihteeri Timo Laaninen esittää pakollisia kansanäänestyksiä kuntaliitoksista. Nurmeksessa kaupunginvaltuuston pj. ja Keskustan puoluehallituksen jäsen Matti Kämäräisen (kepu) johdolla liitostyöryhmässä tyrmätään kansanäänestyksen järjestäminen. Nurmeksessa nämä päättäjät ovat ylimielisiä ja luulevat olevansa muiden kuntalaisten yläpuolella. He eivät kunnioita eivätkä halua ottaa huomioon kunnan asukkaiden mielipidettä.

Valtimon kunnanhallituksen pj. Erkki Valjus (kepu) totesi (Y-K 28.10.08), että "pitää kuntaliitosta kuntalaisten kannalta niin tärkeänä päätöksenä, että se on alistettava kansanäänestykseen, jos asia tulee ajankohtaiseksi". Nyt hän on asiassa hiljainen hissukka, jostakin syystä?

Nurmeksen ja Valtimon kuntaliitosvalmistelu on käyty lähes suljettujen ovien takana, salaisesti. Tiedottaminen on ollut hyvin vähäistä kuntien nettisivuilla, talouslukuja ja kunnallisten palvelujen säilyttämisestä ei ole tiedotettu ollenkaan. Myös paikallislehti Ylä-Karjala kiinnitti lopultakin huonoon tiedottamiseen huomiota 21.2.2012.

Keskusta menee kuntaliitoskeskusteluissa kaksilla rattailla. Kun Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen korostaa kansanäänestyksiä kuntaliitoksista, vaatien jopa lakia siitä, niin kentillä, kunnissa toimitaan aivan toisin kepujen johdolla. 

Keskustalaiset pääpukarit niin Nurmeksessa kuin Valtimollakin väheksyvät lähidemokratiaa ja kuntalaisten kuulemista ja mielipidettä kuntaliitoksesta.

Valtimon keskustalainen ääniharava Erkki Valjus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, oikein korosti vajaa 4 vuotta sitten kunnallisvaalien jälkeen, että kuntaliitoksesta järjestetään kansanäänestys. Y-K:ssa 28.10.08 Valjus toteaa, että "pitää kuntaliitosta kuntalaisten kannalta niin tärkeänä päätöksenä, että se on alistettava kansanäänestykseen, jos asia tulee ajankohtaiseksi". Nyt hän on asiasta hiljainen hissukka, jostakin syystä?

Toinen keskustalainen "hyväkäs", Nurmeksen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja liitostyöryhmän puheenjohtaja Matti Kämäräinen totesi kuntaliitostyöryhmän valinnan yhteydessä, että muita valtuutettuja voidaan tiedottaa esimeriksi salaisessa valtuustoseminaarissa, jossakin turistirysässä valtuuston ryyppyreissun yhteydessä.

Nyt Kämäräisen johtaman työryhmän päätöksenä todetaan (Y-K 21.2.2012), että "kansanäänestystä tai mielipidekyselyä liitoksesta ei järjestetä".

Vuonna 2008 Matti Kämäräinen totesi, että kuntavaalikauden "keskeisiä asioita päätöksenteossa on Paras-hankkeen jatkoselvittely, peruspalvelujen turvaaminen ja pitäminen lähellä" (Y-K 28.10.08). Kämäräisen toimiessa kaupunginhallituksessa ja valtuustossa mm. kaikki Nurmeksen kyläkoulut lakkautettu, nyt ala-asteen koululaisilla on koulumatkaa jopa yli 30 kilometria keskustan 600 oppilaan kasarmiin. Lisäksi mm. palvelumaksuja on vanhustenhuollossa törkeästi nostettu, jotta Kyrölän palvelukeskuksen kautta saataisin mahdollisimman paljon tuloja. Samalla ei ole myönnetty edes 3000 euron lainaa Petäiskylän vanhustentaloyhdistykselle kaivon puhdistamiseen, jotta sieltäkin vanhukset ja asukkaat saataisiin rahastettavaksi Kyrölän palvelukeskukseen. Se Kämäräisen peruspalvelujen turvaamisesta, lähellä. Petäiskylässä yhden yksittäisen asukkaan piti antaa 3000 euroa, että vanhustentaloyhdistys sai kaivonsa puhdistetuksi. Tälläiset poliitikot ja verorahojen matkailuun "kusettavat" tulisi erottaa tehtävistään ja asettaa vastuuseen verorahojen käytöstä.

Kansanäänestyksen torppaaminen on sovittu kepuklaanissa 

Päätös on siis yhteinen Valtimon ja Nurmeksen johtavien luottamusmiesten kesken. Asiasta ei ole tehty  mitään valtuustopäätöstä, vain liitostyöryhmän päätös, joten muiden valtuutettujen pitäisi "herätä" edes valtuustokokouksissa.

Nurmes ja Valtimo eivät menetä mitään alistamalla kuntaliitossuunnitelman kansanäänestykseen. Päinvastoin kansanäänestykset lisäävät lähidemokratiaa, varsinkin liitoksissa, joita ei olla tekemässä edes taloudellisessa pakkotilanteessa. Lisäksi kansanäänestykset aktivoisivat asukkaita alueensa asioihin. Äänestyspäätös olisi myös erittäin vahva päätös, puolesta tai vastaan, jota ei voida polkea edes Suomen hallituksessa ja eduskunnassa.

Julkisella ilmoituksellaan, että kansanäänestystä ei järjestetä, Nurmeksen kepuvetoinen työryhmä Matti Kämäräisen johdolla yrittää taas vain vetää loosiaan tavoitteensa taakse. Tällainen suhtautuminen kuntalaisten mielipiteen kysymiseen osoittaa selvästi vain sen tosiaasian hänen kohdallaan, että hän ei arvosta kuntalaisten mielipidettä ollenkaan ja polkee jo valtuutettujen päätöksenteko-oikeutta kansanäänestyksen järjestämisestä. Hänen kepulainen "himmelinsä" pyrkii jälleen polkemaan kunnallista päätöksentekoa ja valtuutettujen asemaa kunnissa.

Kämäräisen suunnitelmiin kuuluu, että kuntaliitos on tarkoitus nuijia valtuustoissa jopa parissa kuukaudessa, viimeistään toukokuussa (Y-K 23.2.2012). Näin keskustavaikuttajien takki kääntyy Ylä-Karjalan alueella, ja erityisesti Valtimon kepuklaanissa Erkki Valjuksen johdolla.

Ei olisi kovinkaan suuri asia järjestää sitovaa kansanäänestystä kuntaliitoksesta esimerkiksi syksyn kuntavaalien yhteydessä, tai nyt  kuukauden sisällä pelkällä kirjallisena kyselynä kaikilta asukkailta. Esimerkiksi presidentinvaalien yhteydessä vastaava kuntalaisten kuuleminen kuntaliitoksesta oli Lapin alueella.

Jo syksyllä oli selvät merkit, että kansanäänestys halutaan estää. Valtimolla Keijo Suhosen (sd.) aloite kansanäänestyksestä presidentinvaalien yhteydessä tyrmättiin muka sillä perusteella, että valtakunnallisten vaalien yhteydessä sitä ei voida järjestää (Y-K 26.11.11)? Kas kummaa, kun Lapin alueella kuntaliitosäänestys voitiin järjestää nyt presidentinvaalien yhteydessä? Kuka Valtimolla kusetti jo valtuutettujen keskuudessa kunnanhallituksessa?

Nurmeksen ja Valtimon keskustalaisten vaikuttajien takinkääntö ja kusetus osoittaa, että he eivät kunnioita kuntalaisten mielipiteitä mahdollisesta kuntaliitoksesta pätkääkään. He eivät halua korostaa lähidemokratiaa eivätkä kuntalaisten mielipidettä, vaikka samaan aikaan Kepun puheenjohtaja Mari Kiviniemi pyörittää lusikkaansa eduskunnassa kuntaliitosasiassa jo välikysymyksen kautta.

Kiviniemenkin pitäisi tajuta, saati keskustalaisen kenttäväen, että lähipalvelut eivät säily, jos ei ole lähidemokratiaa, ja lähidemokratia edellyttää kuntalaisten kuulemista. Ei vain kuntien, kuten Mari Kiviniemi korostaa. Kunnat ovat vain himmelivaltuutettujen leikkikenttiä.

'Kunnat' ovat jo täynnä mm. kepulaisia pyrkyreitä ja hyväveli-kööreihin kuuluvia pikkusieluja, jotka ajavat vain omaa ja oman ryhmänsä etuja ja arvoasemaa.

Varsinkin kuntaliitosasioissa tulisi kuunnella kuntalaisia, ei Kiviniemen 'kuntia', ne ovat yleensä vain pöljiä kuntapäättäjiä jakamassa sulle-mulle -etuja ja arvomerkkejä, kuten Nurmes-Valtimon kepulaiset. Näin Kepu kusettaa tässäkin asiassa.

Onko Valtimon eräät päättäjät jo "leivottu" kuntaliitoksen taakse?

Viime syksynä paljastui, että Valtimon kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Valjus oli käynyt kaverinsa kanssa liitosasioiden valmistelusta yksityisen palaverin Nurmeksen kaupunginkamreeri Jari Lampisen kanssa.

Tilaisuuden jälkeen Valjus kutsui parin päivän varoitusajalla kunnanvaltuuston salaiseen, ei-julkiseen palaveriin kuntaliitosvalmistelusta. Edes Valtimon kunnanjohtaja Pentti Kemppistä ei kutsuttu tilaisuuteen.

Kun salaiseksi suunniteltu infotilaisuus ja Nurmes-visiitti vuoti julkisuuteen, niin Erkki Valjus oikein pahoitteli paikallislehden sivuilla, että salainen tiedotustilaisuus oli vuotanut julkisuuteen.

Viime joulukuussa Valtimon kunnanvaltuusto teki myös päätöksen kepujohtajien tuella, että Valtimo ei perusta säätiötä liitosvalmistelujen yhteydessä, kunnan omaisuutensa turvaamiseksi Valtimon ja valtimolaisten hyväksi. Miiksi ei? Mitä se olisi aiheuttanut kuntaliitosneuvotteluihin sellaista, että säätiötä ei olisi voitu perustaa?

Nurmeksella on velkaa reilut 4000 euroa asukastaan kohden, kun Valtimolla velkaa oli vuodenvaihteessa vain 500 euroa asukasta kohti. Lisäksi Valtimolla on mittavaa raha- ja metsävarallisuutta. Omaisuuden säätiöittäminen olisi tasannut kuntien varallisuuseroja.

Säätiöimällä omaisuutensa Valtimo olisi turvannut myös omaisuutensa käytön valtimolaisten ja alueensa hyväksi. Nyt mahdollinen kuntaliitos Nurmeksen kanssa johtaa eittämättä siihen, että Nurmeksen valtuutetut enemmistönä tulevat jatkossa päättämään mihin myös Valtimon varallisuutta käytetään. Ja siihen Nurmes tarjoaa kaupungin verorahoilla pyöritettävää turistirysäänsä Hyvärillä, jonka ylläpitokustannuksetkin moninkertaistuvat tulevina vuosina uusien rakennusten ja remonttien kautta.

Mitä Valtimon kuntaliitosvalmisteluissa on tapahtunut, että kepun Aune Hämynen, Arto Hämäläinen (Verkkojoki), Anne Härkin, Maija Pelkonen, Jarmo Turpeinen ja Erkki Valjus vastustivat säätiön perustamista?

Valtimolla joulukuussa tehdyt 10 miljoonan euron investointivaraukset eivät syö kunnan mittavaa raha- ja metsävarallisuutta. Lisäksi kunnanhallitus on päättänyt rakentaa vuodenvaihteessa sovitut investoinnit suurimmaksi osaksi velalla. Onko suurilla investoinneilla tarkoitus vain tukea eräiden "yrittäjien" omia liiketoimintoja kuntallitossotkun yhteydessä, kun rakentaminen muualla hiljenee? Senkö takia myös Lamminpään vanhustentalon rakentaminen lykkääntyi reilulla vuodella ja kunnalle tuli 200 000 takkiin suunnitelmien mennessä uusiksi nyt vuotta myöhemmin. Onko rakentamisajankohta nyt jollekin parempi, kun muut julkiset rakennuskohteet ovat vähissä?

Säätiöllä Valtimo olisi turvannut omaisuuteensa ja useiden miljoonien sijoitukset omien asukkaidensa hyväksi, heiltähän kunta on ne lähinnä veroeuroina kerännyt. Nyt ne tulevat valumaan Nurmeksen kohteisiin, jos kuntaliitos toteutuu.

Keskustan Laaninen ajaa lakia kansanäänestyksistä

Kuntalehden (20.9.2011) mukaan Keskustan Timo Laaninen haluaa kansanäänestykset kuntaliitoksiin. Näin Kepun poliittinen johto, mutta Nurmeksessa ja Valtimolla ei kuntalaisia arvosteta. 

"Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mielestään kuntaliitoksen yhteydessä pitäisi järjestää aina kansanäänestys, joka turvattaisiin lailla. Laanisen mielestä isoja yhteiskunnallisia uudistuksia on lähes mahdoton toteuttaa onnistuneesti ilman laajaa kansalaiskeskustelua."

- Siihen ei riitä pari kuntatilaisuutta Nurmeksessa ja Valtimolla. Nurmeksen tilaisuudessa 22.2.12 oli vain noin 50 ihmistä ja Karjalaisenkin (23.2.12) mukaan heistä yli puolet oli Nurmeksen ja Valtimon kuntapäättäjiä keskustelemassa keskenään.

Laanisen mukaan "konkreettinen keino kuulla ihmisten mielipiteitä olisi säätää lailla kansanäänestyksistä kuntaliitosten yhteydessä. Erityisen hyödyllinen kansanäänestys on silloin, kun kuntaliitos ei ole taloudellisesti välttämätön, vaan kunta pärjäisi myös itsekseen, Laaninen huomauttaa."

- Tällainen taloustilanne on vielä Nurmeksessa ja Valtimolla. Päättäjät Ylä-Karjalassa luulevat, että he voivat tehdä päätöksen itse, "päät pensaassa". Ja se on kunnan asukkaiden ja heidän mielipiteidensä vähättelemistä ja itsensä asettamista muiden kuntalaisten yläpuolelle.