VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

30.9.2011

Suomen Rautatiematkustajat ry:n pj. Kalevi Kämäräinen: "tavan rahvaskin olisi saanut mahdollisuuden..."

Suuruudenhullu 45 000 euron ratajuhlahanke kaatumassa, verorahoilla olisi juhlittu kuin siat pellossa


Mitä eliittiä Kalevi Kämäräinen luulee olevansa, kun kutsuvierasjuhlijoille olisi pitänyt saada 30 000 euroa verorahoista radanpätkän parin päivän juhlintaan? Eikö Matti Turuselle, Kalevi Kämäräiselle ja Pertti Vainionpäälle riitä eväspalat radanpätkää juhlittaessa? Nyt jälkikitinöissä tähän suuruudenhulluun hankkeeseen liitettiin jo perussuomalaisetkin.

Nurmeksessa on vuoden istunut työryhmä suunnittelemassa yhden rautatiepätkän 100-vuotisjuhlaa. Vuotta, jolloin näitä ratapätkiä rakennettiin ympäri Suomea eri paikkakunnilla.

Nurmeksen suunnitelmaa on eri yhteyksissä pidetty jo suuruudenhulluutena (Y-K 29.9.11, Kalevi Kämäräinen). Verorahoja oltaisiin oltu vailla yhteensä 45 000 euroa. Herrakerholle suunniteltiin höyryveturikuljetusta Joensuusta tarjoilujen ja esiintyjien kera, 4000 euron kutsuvierasillallista suljetuin ovin paikkakunnalla jne.

Hanke on nyt kaatumassa, kun kustannusten jakajia eli rahoitusta ei ole varmistettu ollenkaan etukäteen. Nyt Nurmeksen kaupungin olisi pitänyt kaupungingallituksen päätöksellä rahoittaa hanketta 45 000 eurolla, piikki auki. Ja kaupunginjohtajan ajatuksentasolla oli vielä yritys saada siitä sitten noin puolet, 20 000 euroa, takaisin maakuntaliitolta, joka kuitenkin jo ennakkotiedoissa tyrmäsi rahoitustuen. 

Hankesuunnitelmaa pyöriteltiin Nurmeksen Vanhan Kauppalan yhdistyksessä aivan samalla tavalla oppipoikamaisesti suoraan veronmaksajien piikkiin, kuten vuodentakaisessa kaupunginjohtajan junailemassa joulumusiikkikonserttitaltioinnissa, jonka kustannukset kaatuivat verorahoista maksettavaksi yhdelle tuottajalle. Tallenne ei ole levinnyt lupauksista huolimatta yhteenkään maahan, luvatusta 50 maasta puhumattakaan. Verorahoja poltettiin maakunnassa ja Nurmeksessa yhteensä noin 80 000 euroa.

Kerrankin Nurmeksen kaupungin luottamusmiehet hylkäsivät suuruudenhullun ratajuhlahankkeen. Niille rahoille on Nurmeksessa muutakin käyttöä. Turunen, Kämäräinen ja Vainionpää voivat maksaa joskus omat ruokansa. 100-vuotista radanpätkää voisi parhaiten juhlistaa nimenomaan omin eväin, toistaiseksi vielä kulkevassa junassa, niin kuin myös rautateillä matkustaneet ja myös veturinkuljettajat ovat pitkään tehneet. Ei siihen tarvita erillistä junaa ja suljettua kutsuvierasjuhlintaa.

Kaupunkia pidetään raha-automaattina

Nurmeksen Vanhan Kauppalan yhdistyksen puheenjohtaja Matti Turunen pitää kaupunkia raha-automaattina. Siihen tulokseen tulee jokainen, kun luki Turusen jälkipyykin paikallislehden sivulta 27.9.11. Turunen kertoo, että vuosi sitten "Vanhan kauppalan yhdistys pyysi kaupunginhallitusta varaamaan määrärahan". Niin kuin se olisi hänen ja yhdistyksensä päätettävissä oleva asia, vaikka ei ollut mitään tapahtumasuunnitelmaa eikä kustannussuunnitelmaa, ennenkuin nyt syyskuussa 2011.

Hanke kusee samalla tavalla kuin Vanha Kauppala -hanke vuoden takaa, 130 000 euroa hanke- eli verorahoituksella. Verorahoille vain jokin Pikes-hallinnoija ja Turunen sai oman pitkään myynnissä olleen liiketilansa hankkeen käyttöön vuokralle.

Lisäksi Turunen liittää nyt kirjoituksessaan aivan ihmeellisiä asioita narinaansa. Mitä tekemistä rautatieyhteyden kehittämisellä on 100-vuotisjuhlan kanssa? Turunen toteaa, että "jos kaupungin päättäjät pitävät tärkeänä rautatieyhteyttä Nurmekseen ja koko Karjalan radan kehittämistä täältä pohjoiseen". Se yhteys on ollut olemassa jo pitkään.

Tätä sontaa levittää sitten paikallislehti Ylä-Karjala. Ai niin, Turunen ja päätoimittaja Pertti Meriläinen ovat vapaamuurareita samassa Khadam-loosissa. Lisäksi em. lehden pääkirjoituksessa otettiin vielä voimakkaasti kantaa, kun kaupunki ei tue automaattisesti tämän kauppalayhdistyksen johdolla tökerösti suunniteltua hanketta euroillaan. Olisi kiva tietää myös muut taustapainostajat tässä asiassa?

Lisäksi Turunen toteaa, että "järjestelyissä oli huomioitu kaikki nurmekselaiset ja laajemmin koko Pielisen Karjala ja Pohjois-Karjala". Miten muka? Päinvastoin, kuluista suurin osa menee suljetun kutsuvieraspiirin juhlintaan: kutsuvieraiden junakuljetukset ohjelmineen ja tarjoiluineen, kutsuvierasillallinen vain valituille sekä majoitus- ja kuljetuskulut tarjoiluineen tekevät noin 30 000 euroa. Asukkaille olisi tarjottu lähinnä jotakin soppatykillä asemalla ja maksullinen kyyti välillä Nurmes-Valtimo.

Ja mitä positiivista tässä on Nurmeksen kannalta, kuten Turunen väittää? Verorahoja käytettäisiin tämän "eliitin" juhlintaan ja ylöspitoon Nurmeksessa viikonlopun aikana. Se tietysti on postiivista Turuselle ja päätoimittaja Meriläiselle?

Näiden verorahatuhlaajien pitäisi joskus aukaista oma kukkaronsa näille hankkeille. Siellähän voi olla vielä niitä vuosien varrella poikineita tukieuroja, joita on tälle matkailuharrastelulle jaettu alueella. Sen jälkeen kun rapparit aloittivat toimintansa ja verorahoilla matkailuharrastelun ohjauksen paikkakunnalla.

Lisäksi Turunen yritti vielä 24.9.2011 lehdessä kiristää kaupungin päättäjiä toteamalla, että kuluja on tullut jo höyryveturia ja vaunuja koeajamalla ja että niistä ei ole vielä neuvoteltu. Luulisi, että rahoitus on ensimmäisiä tehtäviä näissäkin kusetuksissa, edes valmistelu- ja suunnittelurahoitus? Vasta nyt syyskuussa tämä työryhmä heräsi esittämään esittämään kustannussuunnitelmansa kaupungille lokakuun puoliväliin suunnitellusta hankkeesta.

Ja samalla heräsivät ajatukseen, että voisivat yrittää kerätä myös yksityistä tukirahoitusta tapahtumalle. Vasta nyt, kyllä suunnitelmallisuus ontuu pahasti tässä porukassa tai luultiin kaupungin antavan avoimen piikin juhlakuluille.

Suuruudenhulluus liitettiin jo perussuomalaisiin

Ylä-Karjalassa 29.9.11 juhlajunatyöryhmän jäsen ja Suomen Rautatiematkustajat ry:n puheenjohtaja Kalevi Kämäräinen jatkaa kitinää. Lisäksi hän vielä yrittää vääntää, että "tavan rahvaskin olisi saanut mahdollisuuden..."

Tässä näkyy tämän työryhmän "kastiajattelu". Tavalliselle rahvaallekin jotakin soppatykillä ja maksullisella junamatkalla, mutta heille ja kutsuvieraille, varmaankin jonakin eliittinä, verorahoista noin 30 000 euroa kahden päivän juhlintaan.

Lopputekstinä tämä Kämäräinen heittää vielä "toivomuksen äänivyörystä perussuomalaisille ensi kunnallisvaaleissa, heillä kun tuntuu olevan ymmärrystä asioihin muutenkin kuin kamreeriajattelun keinoin". No mutta tietysti heillä on ymmärrystä, paikallehan oli ohjelmasuunnitelmankin mukaan lupautunut perussuomalaisten kansanedustaja Osmo Kokko. Nauttimaan verorahoilla ylöspidostaan ja tuhlaamaan porukalla 30 000 euroa, jos olisivat saaneet.

Samassa em. lehdessä 29.9.11 kerrottiin, että sosiaalitoimi hakee 400 000 euron lisärahoitusta tämän vuoden toimintaan. Lisäksi kaupunki suunnittelee verojen ja maksujen nostamista, vaikka hankerahoituksessa pyörii vuosittain usean miljoonan kuntarahoitusosuus, suurimmalta osin ilman mitään tulosta. Siinä vinkki Turuselle ja Kämäräiselle. Voisivat juhlien sijasta miettiä, kuinka rataverkkokin voisi tuoda töitä ja verotuloja alueelle, ei siihen tarvita VR:n radanpätkän juhlan järjestämistä kutsuvierasporukalle kaupungin verorahoilla. Eikä siihen tarvita yhtään hanketta ja hankerahoitusta.