VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

1.2.2011

Nurmeksen virkamiesjohto tottunut verorahatörsäilyyn

 

Kaupunki kannattaisi aidata ja avata vain metsästysaikoina

 

Vuodenvaihteen tauon jälkeen voi vain huomata, kuinka Nurmes on ajanut itsensä puuhun. Kaupungin asukkaiden palveluja karsitaan, veroja ja maksuja nostetaan pilviin, ja rahaa tuhlataan Bomban roskalaatikon mainosfilmiin.

Nurmeksen kaupunki nosti esimerkiksi vesi- ja jätevesimaksujen perusmaksuja törkeästi. Laskutus ei perustu enää kulutukseen, eikä tavoitteena ole kulutuksen vähentäminen hinnoittelulla. Nurmeksessa vesi- ja jätevesiliittymistä joutuu maksamaan ylisuurta perusmaksua, vaikka et kuluttaisi yhtään.

Vuoden 2011 alusta esim. omakotitalossa asuva maksaa noin 50 prosenttia enemmän pelkkää perusmaksua kuin viime vuonna, pelkkä perusmaksu nousi 100 euroon. Rivitaloyhtiössä jaettava perusmaksu nousi 200 eurosta 300 euroon ja kerrostalon perusmaksu 540 eurosta 800 euroon, jotka nostavat kuukausivastikkeita ja vuokria.

Veden kulutusmaksut myös nousivat. Vesimaksu kallistui 3 senttiä 0,86 euroon kuutiolta ja samasta vedestä perittävä jätevesimaksu 7 senttiä 1,38 euroon kuutiolta.

Tässä taas yksi esimerkki Nurmeksen pöljien kaupunginvaltuutettujen päätöksistä, kun rahaa pitää kerätä mm. teknisen toimen töppäilyihin ja kaupungin matkailuharrastelun rahanreikiin.

Sakot maksetaan verorahoista?

Tekninen virasto, ns. palvelukeskus  maksaa jo markkinatuomioistuimen sakkomaksuja ja muita virkamiesten toilailuja kaupungin verorahoista. 

Kaupungin luottamushenkilöt voisivat velvoittaa virkamiehet maksamaan aiheuttamansa lainvastaiset kulut, mutta sitä tämän kaupungin keskustajohtoinen kepulikerho ei tee, kun kaverit törsäävät verorahoja jopa lainvastaisissa toimissa. Onko Nurmeksesta tullut jo oikea  konnien pyhäkkö? Ja ovatko kaikki jo salaisia sulle-mulle-rohmuja, kun kukaan ei uskalla poikkisanaa sanoa?

Nurmeksen kaupungin tekninen lautakunta maksaa verorahoista 10 000 euron sakon markkinaoikeudelle ja 1000 euroa Arkkitehtuuritoimisto Lappalaiselle & Korjoselle.

Markkinaoikeus katsoi 2008, että kaupungin tekninen toimisto oli menetellyt virheellisesti antamalla Kyrölän peruskorjauksen suunnittelun Arkkitehtuuritoimitso Lipponen & Kärki  Oy:lle.

Markkinaoikeuden asettamasta uhkasakosta kaupunki ei välittänyt ollenkaan, koska verorahoilla on helppo rellestää, kun rahat eivät mene virkamiesten omasta pussista. 

Tekninen lautakunta hyväksyi menettelyn ja 11 000 euron sakkojen maksamisen kepulaisen puheenjohtajan Hannu Mikkilän johdolla, joka tietysti pyrkii myös valtakunnalliseen kepulikerhoon Arkadianmäelle tulevissa eduskuntavaaleissa, minnekäs muualle?

 

Arkadianmäki näyttää esimerkkiä

Uutisvuodon Jari Tervo totesi tammikuun viimeisessä ohjelmassa osuvasti, että eduskunnan äänestystaululla pitäisi olla jo nykyisten jaa-ei-poissa-tyhjä -vaihtoehtojen lisäksi syyteharkinnassa- ja syytettynä vaihtoehdot. Niissä näkyisivät erityisesti keskustan ja kokoomuksen edustajat.

Kuinkas muuten, kun esimerkiksi syytetyiksi joutuvat hyväksytään keskustan ja kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaiksikin, kuten keskustan Antti Kaikkonen ja kokoomuksen Ilkka Kanerva.

Mitään moraalia näillä puolueilla ei ole. Eikä sitä ole pääministeri Mari Kiviniemelläkään (kesk.). Hänen mukaansa Kaikkoksen kohdalla "kansa päättää" vaaleissa. Keskustapuolueessa voisivat testata vaalilistoillaan jo kaikenlaisten vankissa istuvien rikollistenkin kansansuosionkin, tämän Kiviniemen lausunnon pohjalta. Eipä siis ihme, että myös Nurmeksen kaupunginvaltuuston pj. Matti Kämäräinen (kesk.) istuu Keskustan puoluehallituksessa, entisenä tekijänä???

Nurmeksen tekninen lautakunta hoitaa muutenkin leiviskänsä asioita viime tippaan salaamalla. Kokouksissa on jatkuvasti lisälistoja, ja esimerkiksi Pielispakarin Oy:n tarvitseman laajennuksen 450 000 euron lisäesityksen Rautiainen toi lautakuntaan marraskuun lopulla, vaikka varsinainen budjettivalmistelu oli jo aikaisemmin käyty läpi lautakunnassa.

 

Nurmes kepulandian esimerkkinä

Nurmeksen kaupunginvaltuusto päättii loppuvuonna, että Nurmeksessa tuetaan vain maatalouden lomituspalvelua.

Samaan aikaan Kepu-vetoinen Nurmes säästää mm. kotihoidontuesta, vammaiskuljetuksista, päihdesairaanhoidosta. Lisäksi mm. Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon viikonloppupäivystystä ollaan siirtämässä säästösyistä osittain Lieksan terveyskeskukseen. Viikottain lääkäripäivystä saisi hakea joko perjantai-illasta lauantai-iltaan tai lauantai-illasta maanantai-aamuun Lieksasta.

Uusimmat suunnitelmat on viety niin pitkälle, että päivystys olisi vuoroviikoin Lieksassa ja Nurmeksessa. Samalla esimerkiksi Nurmeksen ja Valtimon terveyskeskusten vuodeosastopotilaat ja vanhusten palvelukeskusten ja hoitolaitosten potilaat olisivat hyvin huonojen lääkäripalvelujen tavoitettavissa, ehkä vain vuoroviikoin.

Näin Nurmes aikoo heikentää jopa turistien lääkäripalveluja, kaupungin ja Valtimon kunnan asukkaiden asialliset lääkäripalvelut ovat olleet toissijaisia jo vuosikymmenien ajan.

On todella totta, mitä Nurmeksen (Jyri Ilen) ja Lieksan johtavat ylilääkärit toteavat perusteluissa, että "keskitetty päivystys ei huonontaisi hoitamisen laatua eikä merkittävästi vaarantaisi potilasturvallisuutta". Miytä tässä voidaankaan päätellä? Kun sitä laatua ja potilasturvallisuutta ei ole ollut aikaisemminkaan, eikä edes ajateltu, kun esimerkiksi Nurmeksessa ambulanssilla on välitön lähtövalmius vain arkisin ja silloinkin vain virka-aikana??? Kannattaa muistaa Nurmekseen tultaessa, että milloin saa sairauskohtauksen???

Nurmes voisi turvata edes jatkuvan lääkäripäivystyksen paikkakunnalla säästämällä mm. kaupungin johdon harjoittamasta matkailuharrastelusta, kuten Vainionpään junailemasta reilun 120 000 euron verorahojen siirrosta maakunnan tukirahoista kaverilleen musiikkitaltioinnin tuottamisessa.

Koira ja roskis - matkailuvaltteina

Hupaisinta tuossa musiikkikonserttitaltioinnissa oli, että muistiin koko pätkästä nurmeslaisille näköjään jäi vai joulupukin liikkuminen amerikanraudalla, suomenpystykorva (koira) ja Bomban oviaukosta kuvattu vihreä roskis tyhjän tontin kulmalla.

Kyllä näitä turistit tulevatkin Nurmekseen katsomaan, varsinkin roskista, kun ne häviävät jopa eduskuntatalon sisäpihalta tunneleihin remontin valmistumisen jälkeen.

Mahtava matkailuvaltti: Bomban roskis! Kannattaisi näissäkin mainosfilmeissä olla edes varovainen, roskikseenhan saattaa tulla vielä joskus joku "turisti" asumaan.

 

Lasten kotihoidon tukee ei euroakaan

Kepu-johtoinen kieroilu paljastui jälleen Nurmeksen kaupunginvaltuustossa marraskuussa 2010 (Y-K 27.11.2010): "Ryhmäpuheenjohtajien esityksestä talousarvioon haluttiin kompensaatio maatalouden maksulliseen lomituspalveluun, josta oli tarkoitus luopua ensi vuoden alusta.

"Koska lasten kotihoidontuki oli kaatunut äänestyksessä, Jouko Kotivuori (sit.) esitti Hannu Meriläisen (perussuomalainen) kannattamana, ettei kompensaatiorahojakaan olisi hyväksytty. - Lasten kotihoidon kuntalisää kannatti ainoastaan neljä  valtuutettua. Katsotaan nyt, mitä tässä kaupungissa tuetaan, Kotivuori perusteli esitystään. Kompensaatiorahat hyväksyttiin äänin 28-4. Kotivuoren ja Meriläisen lisäksi vastaan äänestivät Jari Meriläinen (sit.) ja Yrjö Räsänen (sd.)."

Valtuusto tyrmäsi kokouksessaan siis lasten kotihoidon tuen. Jouko Kotivuori esitti, että tukea olisi maksettu alle 3-vuotiaasta lapsesta 100 euroa kuukaudessa ja alle kouluikäisistä sisaruksista 50  euroa. Esitys kaatui äänin 28-4.

 

Liikuntahalli kauas kaupungikeskuksesta, turisteille

Samassa valtuustossa hyväksyttiin liikuntahallin 4,8 miljoonan euron investointi periferiaan Hyvärilä peltojen taakse. Jo pelksätään sijainti tulee laskemaan myös rakennuksen käyttöastetta. Sitä päättäjät eivät kuitenkaan Nurmeksessa ajattele, kun verorahoilla tyhjää kiinteistöä pyöritellään Jukolan Osuuskaupan mielihalujen mukaan.

Syksyllä jopa Nurmeksen Seppojen puheenjohtaja tuki liikuntahallin rakentamista Hyvärilään. Loppuvuodesta paljastui, että kaupunki otti hoitaakseen Seppojen nykyisen Mikonniemen liikuntatalon purkamisen kulut, tietysti verorahoilla. Kahden kauppa paljastui.

Nurmeksen kaupunki rakentaa ja ylläpitää vuosittain myös jäärataa Jukolan omistaman Bomban matkailukeskuksen edustalla, verorahoilla. Sen kustannuksiin tämä yritys-omistaja S-ketjun Jukolan Osuuskauppa ei osallistu mitenkään.

Turistipalvelujen kustannusten takia Nurmeksen kaupunki päätti myös kaksinkertaistaa kerralla vesimaksujen perusmaksut. Samalla nostettiin myös kulutusmaksuja vesikuutioista. Lisäksi Nurmeksen kaupungin omistama kaukolämpöyhtiä päätti nostaa kaukolämpömaksuja noin 8 prosenttia vuoden alussa.

'Turisti' on taikasana pöljille päättäjille

Nurmeksen päätöksenteko osoittaa, että jos esityksessä mainitaan turisti tai matkaaja, niin rahaa tulee. Valtuustossa kannattaisi jo esittää turistien lapsille tukirahaa tai päivärahaa tai kuljetustukea, jota kaupungin omat kehitysvammaiset saavat vain poikkeustapauksissa.

Siinä on turha Ylä-Karjalan Jukka Räsäsenkään kirjoitella, että kehitysvammaisten palvelut tulisi laittaa kuntoon vaikka väkisin.

Niin kauan kun laki ei pakota Nurmeksessa hoitamaan paremmin esim. lapsia, kehitysvammaisia, vanhuksia tai sairaita, niin, niin kauan heidän palveluja karsitaan minimiin ja oikeuksia poljetaan.

Eipä siis ihme, että väki kaupungissa vähenee, toivottavasti kohta joutuvat lähtemään myös kepulaiset virkamiehet ja viroissa olevat luottamushenkilöt.

Siihen ei  varmaan mene kauan, joutuvatpahan jo osallistumaan yhä laajempiin yhteistyökuvioihin ja päivystyksiin yli kuntarajojen, kun kaupungin tavoitteena ei ole asukkaiden palveluista huolehtiminen. Ensimmäisenä ollaan ajamassa sosiaali- ja terveyspalvelut alas ja mahdollisimman huonosti tavoitettaviksi.

 

Vainionpää huolissaan vain henkilöstökuluista

Kaiken huippu on, että kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää on muka huolissaan taloudesta (em. Y-K). Todellisuudessa hän taitaa olla huolissaan vain omasta taloudestaan. Hänhän esittää vain veronkorotusten lisäksi erilaisten kuntamaksujen korottamista ja nyt lisäksi uutena, että  "nyt on parannettava tuottavuutta". Eli hänen uusin keino on, että  väkeä pihalle muualtakin, kun kouluverkosto on jo minimoitu ylisuuriin yksiköihin.

Päättäjät ovat pihalla kuin lumiukot kaupungin perustehtävien, kuntalaisten kuntapalvelujen hoitamisesta. Eipä siis mene kauan, kun "viimeinen" todella sammuttaa valot koko kaupungista lähtiessään. Jo 90-luvulla kaupungissa esitettiin, että koko kaupunki aidattaisiin ja muutettaisiin erämaa-alueeksi. Se kannattaisi pitää auki vain metsästysaikoina, ja silloinkin vain paikkakunnan kepulaisten aloitteiden mukaan turistien toivossa?