VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Voi pyhä "yksinkertaisuus" - kun Ylä-Karjala haluaa pimittää

Nurmeksen luottamushenkilöt ja kaupunki ovat monessa mukana, vaikka lehti ei kerrokaan

Ylä-Karjala -lehti (14.10.08, Timo Kyllönen) piirrätti oikein sivuaukeaman Nurmeksen kaupungin toiminnasta ja luottamushenkilöiden asemasta. Kaavio, joka on kuin alakoululaisen käsialaa, kertoo mm., että terveyspalveluista päättäminen ei kuuluisi Nurmeksen kaupungin kuntaorganisaatioon mitenkään, saati lukuisat kaupunkikonserniyhtiöt.

Organisaatiokaavio on kopioitu suoraan Nurmeksen puuhamiesten ylläpitämältä kaupungin nettisivulta (ks. organisaatiokaavio nurmes,fi -sivuilta). Eipä siis ihme, että kuntalaiset eivät tiedä missä kaikkialla mm. poliittisesti valitut luottamushenkilöt vaikuttavat.

Jutussa annetaan se kuva, että kuntapäättäjät ja valtuutetut eivät muualla vaikuttaisikaan, kuin muutamassa luottamushenkilöorganisaatiossa (valtuustossa, kaupunginhallituksessa, henkilöstöjaostossa, tarkastuslautakunnassa, kaavoitusjaostossa, keskusvaalilautakunnassa sekä sosiaali-, sivistys-, maaseutu- ja teknisessä lautakunnassa).

Kokonaan jätetään kertomatta mm. kaupunginhallintoon kuuluvat tytäryhtiöt (Kiinteistö Oy Nurmeksen vuokratalot (omistus 100 prosenttia), Nurmeksen Yrityspalvelu Oy (100 %), Nurmeksen Lämpö Oy (88%), Loma-Nurmes Oy (99,82%) ja Kiinteistö Oy Bomba (96,88%, yhtiö lopetetaan); kuntayhtymät (Nurmeksen ja Valtimon terveydenhuollon ky (omistus 79,17%), Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden ky (4,91%), Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (4,90%), Pohjois-Karjalan maakuntaliitto (5,60%), Itä-Suomen päihdehuollon ky (1,04%)); osakkuusyhtiöt (Nurmeksen Jäähalli Oy (47,06%), Pielisen Karjalan kehittämiskeskus Oy,(38,55%), Pielis-Golf Oy (20,44%). Lisäksi Nurmes on mukana ns. yhteisyhteisössä, Lieksa-Nurmeksen Lentokenttä Oy:ssä (omistus 50%).

Näissä kaikissa konserniyhtiöissä kaupunki, eli siis kaupungin johtavat virka- ja luottamusmiehet ovat päättämässä. Lisäksi kaupunki valitsee poliittisin perustein edustajiaan myös muihin yhteisöihin mm. omistajaosakkuuden perusteella, kuten Heikki Ikosen (kesk. vaikuttaja) Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n hallintoon. Lisäksi kaupunki rahoittaa ja osallistuu myös mm. matkailuasioiden “maalausfirman” Karelia Expertin toimintaan.