VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

20.9.2010

Matti Kämäräinen (kesk.) yritti tietysti pestä itsensä sotkusta

Joulukonsertin tuotantokulut voidaan periä kaupunginhallitukselta ja kaupunginjohtajalta, jos valtuustossa on selkärankaisia

 

Kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää toimi virkavastuulla valmistellessaan esisopimuksen joulukonsertin tuottamisesta. Myös Nurmeksen kaupunginhallitus ylitti toimivaltuutensa päättäessään esisopimuksesta ilman asianmukaista valmistelua sivistyslautakunnassa. Lisäksi asia salattiin kuntalaisilta ja julkiselta keskustelulta ennen esisopimuksen tekemistä, kuten monet muut asiat, esim. Bomban puhallus S-ketjulle.

Joulukonserttikaupassa syyskuun lopulla kokoontuva Nurmeksen kaupunginvaltuusto on tarkoituksella laitettu puun ja kuoren väliin hyväksymään 83 000 euron määräraha Karelia Film and Music Production Ltd  Oy:lle/ Hannu Strömille, Vainionpään sooloilun seurauksena, muuten rahoituspäätös nimenomaan Strömille olisi ollut epätodennäköistä.

Välittömästi julkisen arvostelun jälkeen Vainionpää yritti pestä vielä käsiään asiasta todeten, että hän on vain esitellyt asian kaupunginhallitukselle, kun tarkoituksella piti tehdä pikapäätös tarkoituksella nopeasti koollekutsutussa kaupunginhallituksen kokouksessa, Nurmeksen johtavien virka- ja luottamushenkilöiden junailemana asiana.

Hanketta ei millään tavalla kilpailutettu, eikä selvitetty mahdollisia muita tuotantotapoja. Saati kyseenalaistettu koko idean mielekkyyttä. Verorahojen kohteeksi riitti taas kerran, että kuvattiin S-ketjun Jukolan Osuuskaupan hyväksymänä ja heidän tiloissaan, ja vielä hyvin tökeröissä joululavasteissa.

Julkisessa keskustelussa, mm. paikallisehti Ylä-Karjalassa, on annettu se kuva, että 83 000 euron rahantuhlaukselle ei enää mahdeta mitään. Vaikka valtuustolla on kuitenkin oikeus hylätä 83 000 euron määrärahan myöntäminen jo kuntalain perusteella. Tuolloin konsertin tuottamisesta aiheutuvista kustannuksista kantaisi vastuun kaupunginhallitus ja virkavastuulla myös esittelyssä toiminut kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää. Heidät voidaan velvoittaa hoitamaan aiheutuvat kulut kaupungille.

 

Kämäräinen yrittää "pestä oman pyykkinsä"

Huvittavaa tässä käydyssä keskustelussa on, että nyt muka jälkiviisaana keskustalainen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Matti Kämäräinen yrittää pestä käsiään rahoitussotkusta.

Torstaina 16.9.2010 Ylä-Karjalassa Matti Kämäräinen korosti muka avoimuutta asioiden valmisteluun tämän konserttisotkun seurauksena, kun se tuli julki. Pari viikkoa aikaisemmin tämä sama Kämäräinen lopetti valtuustokokouksessa toimitila-asimiespalveluista aiheutuneen sotkun käsittelyn "napsauttamalla keskustelun poikki toteamalla, että enää ei vastata mihinkään" (28.8.2010). Siinä Matti Kämäräisen avoimuus vastuustossakin, ei vastata valtuustossa kysymyksiin, ei selitetä mitään???

Matti Kämäräisen toimintavat kertoi todella hyvin Ylä-Karjalan tekstaripalstan viesti 18.9.2010: "Matti Kämäräinen. Olit hallituksen kokouksessa, kun kaupunginjohtaja kysyi periaatepäätöstä joulukonsertista. Olisit silloin sanonut stop. Jälkiviisautta." - Tuo kertoo kaiken oleellisen keskustalaisesta Kämäräisestä, yrittää sotkussa vielä jälkiviisaudella ratsastaa ja heittäytyä ulkopuoliseksi.

 

Elokuvajuhlien rahoitus toinen kusetushanke

 

Vaikka Nurmekseen suunniteltua elokuvajuhlaa voidaankin pitää hyvänä ideana, niin rahoituksesta ei edes Nurmeksen kaupungin omistaman Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskuksen johtaja ja juhlien vastaava tuottaja Jukka Kuhanen kerro totuutta, vaan valehtelee. Miksi?

Ylä-Karjala kertoi juhlien jälkeen 14.9.2010, että tapahtuman yleisö- ja lipunmyyntitavoitteista oli jääty rutkasti. Mutta samassa yhteydessä Kuhanen rientää heti kertomaan, että "lasku ei jää Loma-Nurmes Oy:n (kaupungin omistama) eikä nurmekselaisten veronmaksajien maksettavaksi".

Tämä osoittaa jälleen,  että rahoituksesta halutaan valehdella. Nurmeksen kaupungin osuus, 20 000 euroa, on suoraan veronmaksajien rahaa.  Lisäksi voi tulla muita kuluja maksettavaksi.

Ja myös muun rahoituksen osalta Kuhanen unohtaa tai ei enää erota, että esimerkiksi maakuntaliiton ja Leader-rahoitukset ovat verorahoja, jotka on muista kohteista pois, kun niitä ohjataan Kuhasten elokuvajuhlille.

Myös koko Hyvärilän matkailu- ja majoituskeskuksen toimintaperiaate on sama, julkisilla tuilla ja verorahoilla rahoitetulla yhtiöllä kilpaillaan alueen muiden yrittäjien kanssa, jotka eivät saa julkisia tukia toimintaansa. Ei siis ihme, että myös Kuhasella menee elokuvajuhlien rahoituksen osalta jo "puurot ja vellit sekaisin", kun tukirahoja ei eroteta koko puljun toiminnassa mitenkään.

Nämä molemmat turistirysä-hankkeet osoittavat, kuin Nurmeksessa asioita hoidetaan. Verorahoja kyllä löytyy heti kaikenlaisiin matkailuhankkeisiin, kun samaan aikaan kaupungin muut palvelut ovat poskellaan.

Esimerkiksi lapsiperheiden kannattaa kiertää Nurmes kaukaa. Maariankadun kosteus- ja homeongelmista kärsivät ryhmäperhepäivähoitokodin tilat menevät vasta kolmen vuoden väittelyn jälkeen vaihtoon, kun mm. kaupunginjohtaja ja muu kaupungin johtoryhmä ovat viivytelleet tilanteen korjaamista.

Kesällä paikallislehti uutisoi, että myös lasten leikkipaikat ovat retuperällä ja jopa vaarallisia. Kaupungin ainut toimiva lasten leikkikenttä löytyy yhdestä matkailukohteesta.

Myös kouluasiat ovat kuralla. Koululaisia pallotellaan miten halutaan kaupunginjohdon mielihalujen mukaan. Kun rahaa on vuosien varrella pitänyt kerätä turistien viihdyttämiseen, niin silloin suljetaan mm. yli 100 oppilaan Lehtovaaran koulu ja koululaiset hajasijoitetaan ilman heidän ja vanhempien mielipidettä kahteen keskusta-alueen kouluun, mm. aikaisemmista koulukavereista erilleen.

 

LUE LISÄÄ