VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Ylä-Karjalassa kaunisteleva juttu sosiaalitoimistosta

 

Toimeentulotuessa karsitaan taloussähkömenoja lainvastaisesti,

hammashuollossa asennevamma

 

Ylä-Karjala -lehden tekstiviestipalstalle oli näköjään vahingossa päässyt 16.2.2010 seuraava viesti: "Maksaako Nurmeksen sosiaali Ylä-Karjalan toimittajalle palkkiota, kun ette julkaise soskusta asiallista kritiikkiä. Kun ei yhtään viestiä mee läpi?"

Tämä on varmaan totta, kun ihmiset tietävät hyvin paljon sosiaalitoimiston epäasiallisista päätöksistä. Paikallislehden toimituksessa epäkohtia on siis tiedossa, mutta lehti haluaa olla niistä hiljaa virkamiesten postitoimistona toimiessaan.

No mitä lehti em. tekstiviestin jälkeen teki? Se kuittasi aiheen 9.3.2010 sosiaalijohtaja Ritva Tikan kaunisteleva haastattelu "Asiakkaat etusijalla". Jutussa Tikka "kiitteli hyviä esimiehiä ja hyvää henkilöstöä". Eli siis kehui myös itseään.

Näin lehti käsitteli ongelmia, kun samaan aikaan sosiaalitoimi on mm. tehnyt toimeentulotukipäätöksiä, joilla se on käytännössä lähes katkaissut normaalin taloussähkön toimeentulotukiasiakkailta, kun se on lainvastaisesti laskenut asiakkaiden kohdalla normaalin kohtuullisen taloussähkön asumisen kokonaiskustannuksiin kuukautta kohti. 

Asumiskustannusrajan on määritellyt Nurmeksen sosiaalilautakunta, mutta siihen ei kuulu laskea kohtuullisia taloussähkömenoja. Nurmeksen menettelyyn on ottanut kantaa myös maakunnan  sosiaaliasiamies, mutta tietysti Nurmeksen virka- ja luottamusmiesjohto haluaa olla asiasta hiljaa, kun verorahoja halutaan kohdistaa mm. erilaisiin Pikesin hankkeisiin.

Ei oikeutta terveisiin hampaisiin?

Lisäksi sosiaalitoimen asiakkaiden kohtelu on erittäin törkeää mm. johtavan hammaslääkäri Matti Kämäräisen (kesk.) toimesta. Hän on mm. erään asiakkaan kohdalla kieltäytynyt maksusitoumuksen mukaisen hoidon antamisesti, vaikka oli jopa itse ensin antanut hinta-arvion sosiaalitoimea varten. Toisaalta hinta-arvion tekemisestä hän ei voi kieltäytyä, siihen asiakkaalla on aina oikeus.

Asiakkaan vaatiessa sitten hoitoa maksusitoumuksella, Kämäräinen oli aloittanut moraalisaarnan yhteiskunnan varojen tuhlaamisesta, eikä ollut antanut myöskään maksusitoumusta takaisin asiakkaalle. Oli vielä ollut asiasta yhteydessä sosiaalitoimistoon.

Paikallislehti voisi näistä asioista kirjoittaa, mutta Nurmeksessa niistä vaietaan. Lehdessä ei osata tai ei uskalleta muuta kuin haastatella johtavia virkamiehiä.

Nuoleskelu huipussaan

Y-K:ssa oli 13.2.2010 kaupungin sosiaalipalvelujen ylistys, kun ihmisille kerrottiin tukipalvelusetelistä kokosivun otsikolla: "Setelillä tärkeitä palveluja".

Jutusta kuitenkin selvisi, että yhden tukisetelin saa kerran kahdessa viikossa. Jutussa oli kerrottu tärkeinä palveluina  "siivous, ateria, kuljetus, kaupassakäynti, piha- ja kiinteistöhuolto". Kaikki tärkeitä paveluja, joita toimintarjoitteiset yms. tarvitsisivat jo useasti viikossa, yksi tunti kahdessa viikossa ei riitä kuin korkeintaan kaupassa käyntiin. Lisäksi bruttotulorajat (860 e/kk yksin asuva ja 1550 e/kk avioparin kohdalla) osoittavat, että kaupungin määrärahavaraus on tarkoituksella hyvin pieni, tulorajat ovat mahdollisimman alhaalla.

Siinä on lehden turha korostaa, että setelillä saa tarkeitä palveluja. Kun suurin osa pienituloisistakin, virallisen köyhyysrajan alapuolellakin olevista, on rajattu palvelun ulkopuolelle.