VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

Ylä-Karjala vaikenee - ICT-ryhmän pj. on Matti Kämäräinen

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ryvettynyt törkeästi maakuntaverkkohankkeessa

Yleisradion MOT-ohjelma 22.9.2008 paljasti, että Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on ryvettynyt törkeästi maakuntaverkkohankkeessa.

Valtiontalouden tarkastusviraston johtava tarkastaja Tomi Voutilainen kertoi, että virasto on vaatinut vastuuministeriöltä, Mauri Pekkarisen (kesk.) elinkeinoministeriöltä mm. Pohjois-Karjalan maakuntaliiton virkamiesten virkavastuun selvittämistä.

Ohjelman mukaan maakuntaverkon selvitystyö maksoi noin 100 000 euroa ja se tuotti kaksi tutkielmaa. Voutilaisen mukaan esim. Pohjois-Karjalan maakuntaverkon selvitystyön loppuraportista ei saa mitään tolkkua. Selvitystyön teki maakuntaliiton ja alueen kuntien omistama yritys.

Ohjelman mukaan hankkeet vääristävät selvästi avointa yritystoimintaa, ja hankkeita valvovat usein samat henkilöt ja tahot, jotka ovat tuen myöntäneet. Rahaa poltetaan myös ilman mitään tehokkuutta.

Suuria hanketehtailijoita ovat mm. ammattikorkeakoulut ja kehitysyhtiöt, kuten Pielisen Karjalan Kehittämisyhtiö Pikes. Tarkastusviraston mukaan hankkeiden osalta pitäisi selvittää myös näiden eri tahojen rooli on.

Hankerahoituksesta vain noin 40 prosenttia on kierrätetty EU-ohjelmapakettien kautta. Viimekädessä projektirahat ovat pitkälti valtion, maakunnan ja kuntien käytössä olevia verorahoja, koska Suomi on nettomaksaja EU:ssa. Lisäksi esim. osallistuvat yritykset maksavat osuutensa.

Ohjelman mukaan tarkastusvirasto on vaatinut useista hankkeista lisäselvityksiä, mutta vastuuministeriönä elinkeino- ja työministeriö ei ole reagoinut. Tarkastuksissa on paljastunut, että hankkeiden tuloksina on käytetty muita selvityksiä ja muiden hankkeiden tuloksia. Voutilaisen mukaan hankkeiden tehtailijat ovat huolissaan vain kaiken mahdollisen rahan käytöstä viimeiseen euroon asti, eivät siitä, mitä hankkeet toteuttavat ja saavat aikaan. Hankkeista vain murto-osa, viisi prosenttia, tarkistetaan elinkeino- ja työministeriössä.

Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja on Anu Niemi (kesk.) ja hallituksen jäsenenä ja ICT-ryhmän puheenjohtaja toimii, kas kummaa, Nurmeksen kaupunginhallituksen pj. Matti Kämäräinen (kesk.). Maakunnan tietoyhteiskuntastrategian projektipäällikkönä on toiminut toinen nurmeslainen, kaupunginhallituksen jäsen Ilpo Koskikallio.

Myös maakunnan matkailuhankkeet ja esimerkiksi kylähankkeet pitäisi laittaa suurennuslasin alle tutkittavaksi. Niissä tuntuu vaikuttavan eräät maakunnan hankkeissa ryvettyneet toimijat aktiivisesti, kotiseutuliittoa myöten.

Ylä-Karjala ei ole uutisoinut mitään MOT-ohjelman pohjalta. Lehden linjan mukaan mistään keskustalaisiin poliitikkoihin linkittyvistä kielteisistä asioista ei uutisoida, vaikka asia liittyisi lehden "levikkialueen" toimijoihin.