VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

25.4.2012

Nurmeksen nuortenpaja Apajan tulokseksi lasketaan armeijaan lähtö?

Miksi Nurmeksen kaupunki ei käytä suoraan 200 000 euroa nuorten työharjoittelupaikkoihin, tai edes 73 000 euroa?

Nurmeksen kaupunki pyörittää Hyvärilän turistirysän alaisuudessa Nuortenpaja Apajaa. Viime vuosi maksoi julkaistun tiedon mukaan lähes 200 000 euroa? Eikä niihin kuluihin ole laskettu toimitilojen käyttö-, huolto- ja korjauskuluja, jotka kaupunki budjetoi erikseen tähän rysäänsä.

Nurmeksen kaupungin suoraksi kustannusosuudeksi on kirjattu vain 73 000 euroa. Valtion tukieurojen määrä oli viime vuonna vain 60 000 euroa, nyt tälle vuodelle on luvattu 70 000 euroa.

Hyvärilän kusetuskeskuksen hallinnoiman Nuortenpaja Apajan toiminnan tulokseksi lasketaan paikallisen toimitusjohtaja Jukka Kuhasen toimesta se, että Apajassa viime vuonna käyneestä 63 nuoresta (Nurmes-Juuka) 20 oli lähtenyt jaksolta töihin, koulutukseen tai armeijaan. Eli oppivelvollisuutensa tai 2. asteen koulutuksen päättäneistä Apajan rekisteriin kirjatuista nuorista koulutukseen tai jopa asevelvollisuuttaan suorittamaan lähtevät kirjataan joksikin "tulokseksi". Siinäkö tulos, opiskelemaan ja varsinkin armeejaan he varmaan olisivat lähteneet ilman Apajaakin. Tässä on Apajan toiminnallinen tulos, kun se on kytketty verorahoilla pyöritettävään turistirysään.

Valtimo ei osallistu ollenkaan tähän Nurmeksen kaupungin kusetusrinkiin, heillä on oma työllistämisohjelmansa. Se on noussut esille myös kuntaliitosneuvotteluissa, ja he haluaisivat kuntaliitosvalmistelun yhteydessä tehdyn muistutuksenkin mukaan pitää siitä kiinni jatkossakin. Tuskin niin käy, jos Valtimo liittyy Nurmekseen. Myös Juuka maksaa tällä hetkellä tyhjästä kymmeniä tuhansia euroja, kun osallistuu nuortenpaja Apajan kustannuksiin Hyvärilässä, ja maksaa samalla paljon muustakin Nurmekseen.

Viime vuonna Apajan kaikkiaan 63 nuoresta siis 43 jäi mitään todellista hyötyä. Siis lähes kukaan ei ole saanut mitään todellista hyötyä, kun armeijaan ja opiskelemaan muutenkin ajallaan siirtyvät lasketaan pois. Miksi Nurmeksen kaupunki ja valtiovalta ei käytä tällaista rahasummaa suoraan esimerkiksi työllistämiseen paikkakunnan ja alueen yrityksiin?

Nurmeksessa kaikkiaan yli 200 000 eurolla sataisiin näille nuorille, jotka eivät ole lähdössä opiskelemaan tai armeijaan, todella hyvät ja räätälöidyt työharjoittelupaikat. Ne varmasti motivoisivat myös nuoria enemmän, kuin Hyvärilän toimitusjohtaja Jukka Kuhasen ja siellä hankkeissa pyörivien palkkakulut ja henkilökohtaiset edut.

Miksi ei? Siksi, että nuorisokeskus- ja nuortenpajatoiminnan tukien avulla Nurmeksen kaupunki saa pyörittää ravintola- ja majoituspalveluja paikkakunnalle pyrähtäville turisteille.