VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

8.11.2012


Keskusta lennätti väkeään puoluetuella Kanarialle (MTV3 2.11.2012)

Velkaongelmien kanssa taistellut keskusta palkitsee työntekijöitään kovasta vaaliaherruksesta. Puolue lennättää piirijärjestöjen toiminnanjohtajat sekä osan puoluetoimiston henkilökunnasta Kanariansaarille viikon työ- ja virkistysreissulle.

Keskustan tiedottajan Matti Mönttisenmukaan reissulle osallistuu noin kolmekymmentä henkilöä. He lähtivät matkalle tänään ja paluu on ensi viikon perjantaina. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen saapuu reissulta jo ensi viikon tiistaina työkiireiden takia.

Mönttinen perustelee reissua työntekijöiden kovalla panostuksella presidentinvaaleihin sekä kuntavaaleihin.

– Meillä on ollut tänä vuonna myös puoluekokous takana ja halusimme näin palkita työntekijöitämme aherruksesta. Erityisesti toiminnanjohtajat ovat olleet kovilla, kun he ovat käytännössä yksin vastanneet piirijärjestönsä toiminnasta, Mönttinen kertoo MTV3 Uutisille.

Laanisen ja Mönttisen mukaan reissun aikana matkalla osallistujat hahmottavat keskustan yhdeksää eri kehittämishanketta ja ensi vuoden toimintaa. Laanisen mukaan kolme päivää matkasta käytetään töihin ja loput neljä päivää virkistystoimintaan.

– Kehitämme muun muassa koulutustoimintaa, taloutta ja viestintää, Mönttinen kertoo.


"Lähinnä lepoloma veronmaksajien rahoilla"

Matka maksetaan pääosin keskustan varoilla, jokaisen osallistujan omavastuu on 150 euroa. Tarkkaa matkabudjettia Laaninen ja Mönttinen eivät kerro, mutta puolueen osuus otetaan lähinnä puoluetuesta. Sitä on maksettu vuosittain 180 000 euroa kansanedustajaa kohti. Keskustalla edustajia on 35, joten puolueen vuosittainen tuki on reilut kuusi miljoonaa.

– Jos vastaava matka järjestettäisiin Suomessa, tulisi se arvioni mukaan kalliimmaksi, Kanariansaarilta tavoitettu Laaninen kertoo.

Mönttisen mukaan keskusta järjesti vastaavanlaisen reissun vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen ja silloinkin kohteena oli Kanariansaaret. Keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen mukaan vastaavanlaisia matkoja ei ole sen jälkeen tehty, koska mahdollisista veroseuraamuksista on ollut epäselvyyttä.

– Nämä matkathan maksetaan puoluetuella, eli veronmaksajien rahoilla. Päätimme luopua matkoista, koska puoluetuen jakamisen perusteita muutettiin niin, ettei yhdistettyjen loma- ja työmatkojen rahoittaminen puoluetuella ollut mahdollista vuoden 2008 jälkeen, Korhonen kertoo.

Puhtaita työmatkoja puolue on Korhosen mukaan sen sijaan vuoden 2007 jälkeen tehnyt esimerkiksi Brysseliin. Korhosen mukaan loma- ja työmatkat aurinkokohteisiin ovat aiemminkin olleet lähinnä palkintoja puolueiden toimihenkilöiden aherruksesta.

– Yksi päivä reissuilla on tehty töitä, ja muun ajan on voinut käyttää lomailuun, Korhonen muistelee.