VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.


19.1.2012


Koulu pitäisi laittaa välittömästi käyttökieltoon tutkimusten ajaksi

Nurmeksen Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmien oireet palasivat kevätlukukauden alettua

Nurmeksen parisen vuotta sitten täysin remontoidun Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmat ovat erittäin pahat. Sen todisti joululomat. Saatujen tietojen mukaan koulun sisätilaongelmista oireilleet oppilaat ja työntekijät tervehtyivät oireista joululomien aikana.


Koulunkäynnin jatkuttua lomatauon jälkeen myös oireet ovat palanneet: "päänsärky, tukkoisuus, nuha ja ihottumat, jotka ovat erittäin pahoja". Jo tammikuun puolivälissä "muutamat opilaat ovat puhuneet, että he eivät jaksa enää käydä koulua, koska homeet vaikuttavat niille herkistyneillä".

Miksi lasten ja henkilökunnan perheitä ja heidän asuntoja syytetään todella voimakkaasti oireiluista? Yritetään väittää, että herkistyneet ovat saaneet homeen alun kotona ja sen takia oireilevat koulussa, vaikka olivat koko joululoman paljon terveempiä?

Koulusta saatujen tietojen mukaan sisäilma-asiassa vetkutellaan, siivotaan pintoja, otetaan näytteitä, joiden tuloksia ei edes kerrota käyttäjille jne. Alustavista pintanäytteistä puhutaan, että ne olisivat puhtaita? Vaikka koko tutkimus on kesken, ja lopulliset tulokset saadaan kuulemma vasta helmikuussa.

Tilanne muistuttaa Laamilan koulun sulkemista edeltävää sisäilmaongelman vähättelyä ja kaunistelua. Laamilan koulussa ei tunnustettu tosiasioita ennen ulkopuolisten tahojen puuttumista asioihin, syitä etsittiin sieltä sun täältä. Kirkkokadun koululla etsitään nyt syytä muovimattojen erittämistä Voc-yhdisteistä.

Miksi Kirkkokadun koulun ongelmia vähätellään Nurmeksessa asiasta vastaavien virkamiesten ja heidän taustajoukkojen toimesta? Kuka siitä hyötyy, ei kukaan. Päinvastoin Nurmeksessa aiheutetaan tällaisella virkamiestoiminnalla lapsille ja nuorille sekä työntekijöille jopa loppuelämän kestäviä terveysongelmia.

Nurmeksen kaupungin kiinteistöistä sisäilmaongelmia on todettu mm. kaikissa nykyisissä koulukiinteistöissä ja keskustan ryhmäperhepäiväkotitiloissa. Myös vasta remontoitu Nuortenpaja Apajan tilat Kirkkokadulla ovat homeen saastuttamia. Kohteiden käyttökielto pitäisi laittaa jo oireiden takia, saati tutkimuksissa saatujen homeviitteiden perusteella. Lopulliset tutkimukset kestävät kuukausia ja Nurmeksessa jopa vuosia, kuten Lamilan koulun kohdalla.

Nämä kaupungin peruspalvelukohteet tulisi välittömästi myös remontoida, tai rakentaa uudet tilat kayttöön ammattitaitoisen suunnittelu- ja vastuuhenkilökunnan toimesta. Sitä osaamista ei näköjään ole tällä hetkellä Nurmeksen teknisen viraston vastaavilla virkamiehillä.

"Osaamista" näiltä herroilta löytyy kyllä siihen, että Nurmeksen puolityhjää, muutaman johtavan virkamiehen, vanhaa kaupungintaloa ja kokouspaikkaa remontoidaan 2012-2013 kaikkiaan 360 000 eurolla. Ja turistien lintulautaa, Hyvärilää, kyllä rakennetaan ja pidetään yllä muutaman satunnaisen turistin pyrähdyksiä varten.

Nurmeksen kaupungin luottamushenkilöt voisivat joskus juopottelu- ja valtuustoseminaarireissujen sijasta kutsua vaikka hengitystiesairauksien asiantuntijan valtuustosaliin kertomaan totuuksia sisäilmaongelmien ja homealtistumisten aiheuttamista sairauksista.

Laamilan koulussa 4 vuoden selvä altistuminen homesairauksille

Laamilan koulussa opetusta jatkettiin 2004-2008, vaikka Kuopion aluetyöterveyslaitos suositteli koulun sulkemista jo 2004.

Lääninhallitus joutui ottamaan kantaa mm. virkamiesmenettelyyn Laamilan homekoulun selvitysten salaamisessa. Kaupunginhallitus kiemurteli 15.12.08 antamassaan vastauksessaan ja kaunisteli asian hoitamista.