VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

15.2.2012

Kuntien teurastuksella pyritään palvelujen yksityistämiseen

 

Kuntien määrän ennennäkemätön leikkaus tuntuu järjettömältä. Rajun keskittämisen yksi seuraus on kunnallisen kansanvallan alasajo. Yksittäisen kuntalaisen ääni ei laajoissa suurkunnissa kuulu mihinkään. 

Kuntien teurastukseen on toki jokin syy. Se on julkisen sektorin alasajo ja sen tuottamien palvelujen yksityistäminen. Kyse on EU:n politiikan toteuttamisesta. Tätä ei toki voida sanoa, vaan keskittämispolitiikan perusteeksi tarjotaan palvelujen turvaamista.

Tähänastisissa kuntaliitoksissa erityisesti reuna-alueiden asukkaiden palvelut ovat heikentyneet. Keskittämispolitiikka on inhimilliselta ja myös yhteiskunnan kokonaisedun kannalta mieletöntä. Mutta keskittäminen palvelee kyllä niiden taloudellista etua, jotka voivat hyötyä julkisen sektorin alasajosta.

Suomen keskustajohtoisen hallituksen EU-ministeriryhmä käsitteli kokouksessaan 26.7.1993 karttaa, joka sisälsi 88 pientalousaluetta. Kyse oli EU:n aluehallinnon toteuttamisesta. Kataisen hallituksen pyrkimys suurkuntiin on siis vanhaa perua.

Kuntien perusongelma on rahan puute. Perusturvan ja koulutuksen rahoitus voidaan turvata kun valtiovalta ottaa sille kuuluvan vastuun peruspalvelujen rahoituksesta ja huolehtii siitä, että suomalaisen työn ja tuotannon tulokset jäävät riittävässä määrin hyödyttämään koko yhteiskuntaa. 

Suomalaisilta kysytään nyt, onko meillä kykyä päättää omista asioistamme ja tehdä tarvittava yhteiskunnallinen muutos ennen kuin seinä tulee vastaan.

 

Antti Pesonen

Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja

Esko Ahon hallituksen EU-ministeriryhmän kokouksen 26.7.1993 kartta, joka sisälsi 88 pientalousaluetta, niistä kaksi Ahvenanmaan alueella. 

img_3047.jpg