VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

7.6.2012

Ylä-Karjala -lehti syyttää jo koululaisia kyselyvastausten vääristelystä

Oppilaat: "Menetämmekö terveytemme lopullisesti täällä Nurmeksessa, ennen kun pääsemme muualle opiskelemaan tai töihin?"


Ylä-Karjala -lehti jatkaa pääkirjoituksessaan Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmien vastuun siirtämistä kaupungin rakennusvalvonnalta. Mitäs muuta kaupungin postitoimisto voikaan tehdä, nyt syytetään jopa koululaisia ja henkilökuntaa kyselyvastauksista.

Paikallislehden pääkirjoituksessa 2.6.12 todetaan erittäin törkeästi Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmien osalta jopa oppilas- ja henkilöstökyselyjä vähätellen mm., että "tulokset kertovat, mitä halutaan kuulla tai kertoa" ja että "on vaikea löytää syitä erilaisiin oireisiin". Tämän alemmaksi paikallislehti ei voi mennä päätoimittaja Pertti Meriläisen johdolla eräiden kaupungin valvontavirkamiesten nuoleskelussa.

On itsestään selvää ja ainakin muiden tiedossa, että sisäilma- ja kosteusongelmat aiheuttavat ihmisissä hyvin erilaisia oireita ja ihmisten ei tarvitse näistä oireista valehdella mitenkään. Ylä-Karjalan toimituksessa taitaa olla jo tablettien tarve luulosairauteen, kun yritetään ongelman syyt kaataa koulun oppilaisiin ja henkilökuntaan.

Onneksi myös Kirkkokadun koulun oppilaat vastasivat paikallislehden pääkirjoitukseen. Koulun kahdeksasluokkalaiset kirjoittivat 5.6.12 mm., että "miksi meitä yläkoululaisia aliarvioitiin sisäilmainfossa, meille ei kerrottu tarkkaan oirekyselyyn liittyviä asioita". He kysyvät suoraan: "Voivatko meidän oireet johtua vain rakennuspölystä? Yli puolella kahdeksasluokkalaisilla on tällaisia oireita: päivittäinen pääkipu, huimaus, silmien ja ihon kuivuus, kuumeetonta nuhaa, korva- ja poskiontelon tulehdusta, märkäisiä ihottumia, niveloireita, jatkuvaa selittämätöntä kuumeilua yms."

"Me pelkäämme tulevaa, että pahenevatko oireet ja miten paljon niitä tulee lisää. Yhdeksäsluokkalaisille on käynyt niin, että heidän oireensa pahenivat kahdessa vuodessa näkyvästi. Miten meidän tulevaisuuden käy, kun altistumme näille koulun vaurioille? Menetämmekö terveytemme lopullisesti täällä Nurmeksessa, ennen kun pääsemme muualle opiskelemaan tai töihin? Alasalissa meidän kaikkien päätä alkaa särkeä, ja siellä haisee selkeästi maakellarin haju. Miksi varaston homeseinälle ei tehdä mitään? Miksi peruskorjatussa koulussa haisee viemäri voimakkaasti?"

Tällaista vuosia kestänyttä tilannetta Ylä-Karjala -läpyskä siis vähättelee ja alkaa syyttää kyselyyn vastanneita oppilaita ja henkilöstöä terveystilanteensa valehtelusta ja vastausten vääristämisestä.

Samaan aikaan Nurmeksen ja Lieksan toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen pakoilee valvontavastuutaan koulun useiden miljoonien eurojen korjausremontin osalta ja syytää vastuuta vain rakennusmiehille. Miksi Nurmeksessa siis yleensä tarvitaan toimitilapäällikköä, hän ei hoida edes koulun remontin valvontatehtävää asianmukaisesti?

Muualla pienimpienkin rakennuskohteiden valvonta toimii hyvin tarkkasti, mutta Nurmeksessa ei. Julkisissa verorahoilla rakennettavissa kohteissa vain kusetetaan maksajia, veronmaksajia, jopa rakennusvalvonnan osalta, kun osaaminen ja ammattitaito virkatehtävän valvontatehtäviin puuttuu.