VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

31.5.2012

Toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen yrittää siirtää valvontavastuunsa remontin työntekijöille

Kaupunginjohtaja Asko Saatsi Kirkkokadun koulun remontista: "kaupunki on hoitanut rakennusaikaisen valvonnan lepsusti" 


Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmat ovat olleet esillä vuodesta 2009 lähtien, eli remontin valmistumisesta lähtien.

Oppilaiden ja henkilökunnan vakavista oireista huolimatta Nurmeksen kaupunki on jatkanut opetusta remontoiduissa tiloissa, vaikka oireet ovat olleet jopa erittäin vakavia alusta lähtien. Osa oppilaista on jo siirretty muihin tiloihin ja kaikki opettajatkaan eivät pysty olemaan koulun tiloissa.

Ylä-Karjalassa 26.5.12 kerrottiin lopultakin tilanteen vakavuudesta: "tutkimukset vahvistavat rermonttivirheet sekä osoittavat syitä oppilaiden ja henkilökunnan oireille, rakennuttajan eli kaupungin tekemä valvonta on ollut osin puutteellista".

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi toteaa suoraan, että "myös kaupunki on hoitanut rakennusaikaisen valvonnan ja lopputarkastukset lepsusti". Saatsi kertoi myös, että "kaupungille kertyy paljon maksettavaa".

Miksi selvistä valvontavirheistä ei laiteta Nurmekse kaupungin teknisen viraston johtoa vastuuseen. Tekninen johtaja Heikki Rautiainen ja varsinkin toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen ovat virkavastuun alaisia valvojia kaupungin julkisissa rakennuskohteissa. Ja tämä tapaus osoittaa selvästi, että heidän ammattitaito ja osaaminen ei riitä valvomaan Nurmeksen kaupungin julkisia rakennuskohteita esimiestehtävissään.

Itä-Suomen hovioikeus kovensi tällä viikolla esimerkiksi kiinteistön kuntotarkastajan tuomiota ja korosti hänen vastuutaan tehtävässään. Miksi Nurmeksessa nämä ammattitaidottomiksi osottautuneet johtavat virkamiehet eivät joudu vastuuseen selvän rakennusvalvonnan laimninlyönnistä ja korvaamaan myös kuluja aiheutuneista vahingoista? Sen sijaan Parkkisen edeltäjän savustamiseksi pihalle riitti jopa teknisen viraston sisäpiirijuorut, jotka osoittautuvat aikoinaan jopa oikeudessa katteettomiksi.

Nurmeksen ja vielä Lieksan yhteinen toimitilapäällikkö Pasi Parkkinen kiirehti heti seuraavassa paikallislehdessä korostamaan "työntekijöiden välinpitämättömyyttä" Kirkkokadun koulun remontissa (31.5.12). Hän oikein korostaa "sisäilmaongelmien kolmeksi pääsyyksi purkutöiden määrän kasvun, liian tiukan aikataulun ja työmaan työntekijöiden välinpitämättömyyden".

Tämä on Parkkisen yritys siirtää omaa virka-asemaansa liittyvää valvontavastuuta remontin työntekijöille. Vaikka kaikkien tiedossa on, että Kirkkokadun koulun remonttityömaalta lähti jopa työntekijöitä kesken pois, kun heidän olisi pitänyt tehdä virheellisiä seinärakenteita. He pelkäsivät vastuuseen joutumista, varmaan sen takia, kun kaupungin johtavat rakennusvalvontaviranomaisetkin taisivat käydä työmaalla vain "juomassa kahvia", eivätkä puuttuneet epäkohtiin? Nyt koulurakennuksen seinätkin tihkuttavat sisäpuolelle kosteutta, joten turha on syyttä sisäilmaongelmista vain rakennuspölyjä, kuten Nurmeksen kaupungin virkamiesjohto yrittää tehdä.

Yli 50 prosenttia vastanneista oppilaista joutuu käyttämään lääkkeitä!

Kirkkokadun koulun vanhempainyhdistyksen järjestämä tilaisuus paljasti samalla erittäin pahan tilanteen ja kaupungin tavoitteen vähätellä ongelmia.

Edes oirekyselyjä ei ole tehty avoimesti ja tasapuolisesti, joidenkin tavoitteiden takia: "kotitalousopettajat eivät saaneet vastata kyselyyn, vaikka meillä on paljon kokemusta näistä ongelmista, esimerkiksi emme voi oireiden vuoksi olla lainkaan yläkoululla, Eija Heikkilä ja Kaisu Korhonen toteavat".

Lisäksi selvitykset ovat paljastaneet, että "jopa yli 50 prosenttia kyselyyn vastanneista oppilaista käyttää lääkkeitä". "Nurmeksen yläastelaiset sairastavat selvästi enemmän kuin ala-asteikäiset, vaikka tavallisesti asia on toisinpäin Suomessa", todetaan lääkäri Tuula Putuksen tutkimuksessa.

Hannu Meriläinen nosti keskustelussa esille Putuksen yhteenvedon, jossa todetaan Saatsin tiivistelmän lisäksi selvästi, että  "koulussa on merkittävää terveyshaittaa aiheuttava sisäilmaongelma". Lisäksi todetaan, että "mikäli jatkotutkimukset osoittavat samansuuntaisia tuloksia, on syytä siirtyä väistötiloihin".

Sivistyslautakunta on lopultakin tehnyt tekniselle lautakunnalle selväksi lausunnossaan, että koulua ei avata syksyllä ellei se ole varmasti kunnossa.

Kirkkokadun koulun sisäilmaongelmat ovat jaykuneet jo kolme lukuvuotta. Nyt selviin terveysongelmaoireisiin ollaan reagoimassa, mutta käytännössä opiskelijat ja henkilökunta ovat altistuneet sisäilma- ja kosteusongelmille jo kohtuuttomasti kolme vuotta. Koulu olisi pitänyt tyhjentää ihmisistä paljon nopeammin, heti  oireiden ilmettyä.