VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

17.12.2012


Nurmeksen kaupungin julkisen hankinnan tarjousasiakirjat HILMA:ssa eivät ole olleet yrittäjien saatavilla kohtuullista aikaa


Nurmeksen kaupunki jatkoi viime viikolla hankkimansa Porokylän Leipomo Oy:n kiinteistön korjausremonttien urakkatarjousten jättöaikaa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan kaupunki oli pyytämässä tarjouksia itsenäisyyspäivävapaiden ja viikonlopun 5.-10.12 aikana. Jatkoaika päättyy nyt tänään 17.12.12.

Käytännössä Nurmeksen kaupunki ei kuitenkaan jatkanut julkista urakkatarjoukseen osallistumisaikaa. Julkisten hankintojen pakolliseen HILMA-rekisteriin osaurakat oli ilmoitettu ke 5.12., ja yrittäjille hankinta-asiakirjat olivat saatavissa HILMA:ssa vain viikonlopun yli.

Tarjouksenjättöasiakirjat eivät enää avautuneet HILMA:ssa 10.12. jälkeen, kaupungin päättämästä ja tiedottamasta jatkoajasta huolimatta.

Hilman nettisivuilla on ilmoitettu 10.12. jälkeen: "Tarjouspyyntöasiakirjojen lataus on sulkeutunut. Tarjousten jättöaika loppui 10.12.2012 11:00:00."

Miksi Nurmeksen kaupungin ilmoitus / asiakirjat HILMA:ssa oli yrittäjien saatavilla vain 5.-10. joulukuuta? Ja lasketut tarjouksetkin olisi pitänyt jättää jo 10.12., kun urakkatarjousten laskemiseen menee kohteesta riippuen yleensä 1-2 viikkoa muiden työtehtävien ohella?

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi vastasi esittämiini kysymyksiin seuraavasti:

"Rakennuttaja on Nurmeksen kaupunki (tekninen virasto /Pasi Parkkinen). Rakennuttajan edustaja on Markku Särkinen (EK-tiimi). Minä olen rakennustoimikunnan puheenjohtaja. TATE-urakkalaskijat ovat yhdessä pyytäneet viikon lisäaikaa laskentaan. Rakennuttaja on hyväksynyt pyynnön. Tänään klo 12 päättyy tarjousten jättöaika. HILMA:ssa tarjouspyyntö sulkeutuu alkuperäisenä sulkupäivänä. Minä vastaan kaupungin toimintatavasta."

Seuraaviin jatkokysymyksiin en ole vielä saanut vastausta (mahdolliset vastaukset laitetaan päivityksenä):

Nurmeksen kaupungin julkisten hankintojen ja tarjouskilpailutuksen osalta tässä "toimintatavassa" ihmetyttää tämän ko. asian osalta se, että...

1. Miksi kaupungin hankintailmoitukset, tarjousasiakirjat ovat HILMA:ssa saatavissa näin vähän aikaa (5.-10.12), vajaan viikon itsenäisyyspäivävapaiden aikana?

HILMA:n tietojen mukaan "Kilpailutus hoidetaan sähköisesti". Muuta vaihtoehtoa ei edes ole. Tarjousasiakirjat ovat olleet avattavissa vain Hilman kautta korkeintaan 5.-10.12.

2. Mitä merkitystä kaupunginhallituksen päättämällä viikon jatkoajalla on laajemmin. Ei se anna ainakaan mahdollisuutta laajempaan tarjouskilpailuun kaupungin talouden kannalta? Yleensä HILMA-ilmoitusten aika on ollut pari viikkoa, miksi tarjousasiakirjat piti nyt avata/tilata HILMASSA viikonlopun aikana ehtiäkseen saamaan asiakirjat?

3. Onko Nurmeksen vastaava virkamies Pasi Parkkinen ilmoittanut Hilman ilmoituksesta 5.-10.12 joillekin valituilleen erikseen?

Julkinen ilmoitusaika ei ole kohtuullinen

Julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön mukaan kuntien julkisia hankintoja koskevat ilmoitukset tulee olla tiedossa ja saatavilla HILMA:n rekisterissä "kohtuullisen ajan".

Tänään maanantaina tavoitetun Kuntaliiton julkisten hankintojen neuvontayksikön johtavan lakimiehen Juha Myllymäen mielestä Nurmeksen kaupungin ko. ilmoitusten ilmoitusaika/ tarjousasiakirjojen tilausaika (5.-10.12) HILMA:ssa ei ole ollut kohtuullinen.

Nurmeksen kaupunki ei osaa tai ei halua hoitaa edes tällaisia asioita, julkisia hankintoja, pykälien mukaan. Edes hankkeiden ilmoittelua ei osata/ haluta hoitaa mahdollisimman hyvin. Vaikka laaja ja avoin kilpailutus olisi kaupungin kannalta aina paras ratkaisu, myös taloudellisesti kun verorahojen käytöstä on kysymys.

Nurmeksen kaupunginhallitus käsittelee Porokylän Leipomo Oy:n laajennusurakoita tänään 17.12.12. Rakennustoimikunnan esityksen pohjalta, jonka puheenjohtaja kaupunginjohtaja Asko Saatsi on.

Nurmeksen kaupunginhallitus päätti osaurakoista Asko Saatsin esityksen mukaan: RA-urakka meni joensuulaiselle KAP-TEK Oy:lle (51 700 euroa, ilman alv:a), LV-urakka joensuulaiselle Putkihanke Oy:lle (507 200 euroa, ilman alv:a), sähköurakointi iisalmelaiselle Sähkötoimisto Murtola Oy:lle (492 700 euroa ilman alv:a). Vain IV-urakka tuli nurmekselaiselle Putkiliike Haloselle (341 500 euroa ilman alv:a).

Kaupunginhallituksen tarkistetussa pöytäkirjassa 17.12.2012 pykälä 318 valehdellaan lisäksi, että "Porokylän Leipomo Oy:n leipomon laajennuksen talotekniikan urakoiden tarjousaikaa on jatkettu viikolla 17.12.2012 saakka", kun vain sähköisesti hoidetun tarjousmenettelyn tarjousasiakirjat olivat HILMA:ssa saatavilla vain 5.-10.12.2012.

Kaupunginhallitus valitsi pöytäkirjan tarkastajiksi Anu Lipposen (kesk.) ja Jari Meriläisen (ps). Kokousta johti Hannu Pääkkönen (sdp), muut jäsenet tämän asian osalta Terttu Komsa (kok.), Anu Lipponen (kesk.), Jari Meriläinen (ps), Vesa Pyykönen (kesk.), Pertti Ryynänen (kesk.), Ritva Mahlavuori (sdp), Lahja Mustonen (kesk.). Paikalla ovat olleet myös Yrjö Räsänen (sdp) ja Jussi Säämänen (kesk.) kaupunginvaltuuston 1. ja 2. varapuheenjohtajien "rooliasussaan".