VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

14.5.2011

Opetusministeriö pyörittää ravintola-, hotelli- ja loma-asuntotoimintaa verorahoilla Nurmeksessa

 

Opetusministeriön vuosittainen tuki Nurmeksen Hyvärilän nuorisokeskukselle on 70 prosenttia kaikista Loma-Nurmes Oy:n kuluista. Loput täysin leväperäisen matkailuharrastelun kuluista maksetaan kaupungin verorahoista. Lisäksi opetusministeriö osallistuu kaikkiin rakennushankkeisiin peitetoiminnaksi perustetun nuorisokeskuksen nimissä. Alueelle on viimeksi rakennettu kaksi paritaloa matkailijoiden käyttöön, vaikka niiden rahoitus hoidettiin nuorisomajoitustilojen rakentamiseen varatuista määrärahoista.

Käytännössä opetusministeriö pyörittää Nurmeksessa ravintola-, hotelli- ja lomahuoneistotoimintaa. Nuorisokeskusta, ravintolaa ja lomahuoneistopalveluja hoidetaan samasta kassasta. Hyvärilän keskus tarjoaa mm. lounasruokaa opetusministeriön tuella, kilpailemalla alueen muiden ravintolayrittäjien kanssa. Eikä ole suurikaan ihme, että viime vuosikymmenten aikana moni pieni ravintola-alan yrittäjä ei ole Nurmeksessa pärjännyt tällaisessa kilpailutilanteessa. Myös Bomballa toimiva S-ketjun ravintola kärsii kilpailutilanteesta, kun verorahoilla ja julkisella opetusministeriön tuella ylläpidetään ravintola- ja majoitustoimintaa naapuriniemessä.

Hyvärilän nuorisokeskusta ja verotukitoimintaa pyörittämään organisoitu kaupungin Loma-Nurmes Oy vuokraa myös loma-asuntoja, jotka on rakennettu opetusministeriön tuella. Lomatalojen rakentamiseen haettiin aikoinaan tukea opetusministeriöltä nimenomaan sillä perusteella, että niitä käytetään nuorisomajoitustoimintaan. Siihen lomahuoneistoja ei ole käytetty päivääkään, vaan niitä markkinoidaan ykkösmajoituskohteina muille matkailijoille.

 

Ylä-Karjala -lehti ei tue yritystoimintaa

Ylä-Karjala -lehden pienenpiirinpolitikoinnista hyvä esimerkki on se, että lehti oikein ylistää kuinka hienoa on kun kaupunki tukee verorahoista Loma-Nurmes Oy:n kaikkia tappiollisia harrasteluja.

Myös nuorisokeskustoimintaan rakennettavaa liikuntahallia lehti kehuu, vaikka sen käyttö suunnataan päivittäin klo 8-16 vain nuorisokeskuksen käyttöön. Kaupungin rahoilla ja opetusminiseriön tuella rakennettava halli tulee siis lähinnä matkailukäyttöön, muut käyttäjäryhmät joutuvat maksamaan korkeaa vuokraa. Valtimolla vastaavanlainen liikuntahalli rakennettiin kuntalaisten käyttöön keskelle kylää.

Nurmeksen kaupunki antaa kaupunginjohtaja Vainionpään esityksestä matkailuraadolleen Loma-Nurmes Oy:lle tänä vuonna kaikkiaan 136 000 euroa. Lisäksi annetaan 56 000 euron lisämääräraha, kun yhtiön toiminta on ollut toimitusjohtaja Jukka Kuhasen johdolla täysin holtitonta. Loma-Nurmes Oy:lle myönnetään myös 126 000 euron vaihtovelkakirjalaina, joka käytännössä tulee kaupungin maksettavaksi.

Liikuntahallin rakentamisen jälkeen Nurmeksen kaupunki maksaa  matkailuharrasteluunsa Loma-Nurmes Oy:n kassaan vuosittain 281 000 euroa, eli lähes 1,7 miljoonaa mummonmarkkaa vuosittain. Opetusministeriö pyörittää ravintola- ja majoitustoimintaa tukien 4,25 miljoonan mummonmarkan edestä eli reilulla 700 000 eurolla vuosittain.

Tätä yritysten toimintaa estävää ja kilpailua rajoittavaa tukipakettia paikallinen Ylä-Karjala -lehti ylistää pääkirjoituksessa 3.5.2011, että "Nuorisokeskus Nurmekselle tärkeä". Ainoana perusteena lehti toteaa, että "mitä Hyvärilä olisi ilman nuorisokeskusta, ... se työllistää suuren joukon nurmekselaisia".

Lehden pienessä sisäpiirissä ei tajuta edes sitä, että myös yritystoiminta voisi Hyvärilässä työllistää ja tuottaa paljon enemmän kysyntää vastaavaa kannattavaa toimintaa kuin vain kokonaan verorahoilla maksettuja suojatyöpaikkoja ja rahanreijän, joka täytetään aina tarpeen mukaan verotuloista, kun Jukka Kuhasella ei pysy edes rahahanat asetetuissa raameissa.

Tällainen ajatuksenjuoksu ja verotuellaelämisen-malli on mahdollista vain Karjalaisen konsernin paikallislehdessä. Hyvärilän suojatyökeskuksella, ravintola- ja matkailutoiminnalla ei ole mitään tekemistä yritystoiminnan kanssa, kaupunki ja opetusministeriö maksaa kaikki kulut ja tiliyilitykset. Tätä ei tajuta edes paikallislehdessä, kun itse ovat myös Karjalaisen lehtikonsernin suojatyöpaikoissa, kertomassa vain kaupungin postitoimistoveistejä.

Nurmeksen Hyväriläkeskuksessa ravintola-, hotelli- ja lomahuoneistopalvelut tulisi eriyttää kokonaan nuorisokeskustoiminnasta, niiden pyörittäminen verorahoilla vääristää kilpailutilannetta alueella toimivien ravintola- ja matkailu- ja majoitusalan yrittäjien kanssa.

 

Elokuvakusetus nurmeslaisittain

Kaiken huipuksi em. pääkirjoituksessa todetaan vielä, että "onneksi elokuvajuhlat voidaan järjestää myös ensi syksynä". 'Onnella' siinä ei ole mitään tekemistä, vaan kaupungin ja maakunnan verorahoilla. Tämä verorahoilla toimiminen osoittaa myös elokuvatapahtuman osalta jo sen sisällöllisen köyhyyden, kun mitään taloudellista riskiä ei ole, niin kunhan saadaan vain eräät pienenpiirin kaverit paikalle ryyppäämään.

Elokuvatapahtuma pöyrii tänä vuonna Markku Pölösen ja Jorma Kääriäisen ympärillä. Paljonpa on omaperäistä ja uutta tarjottavaa: tarjolla on Pölösen vanhaa tuotantoa ja Jorma Kääriäinen, jonka voisi kuitata konsertilla esimerkiksi Kajasteella tukemalla tanssilavayrittäjää. Näiden ympärille rakennetaan elokuvatapahtumaa ja siihen käytetään ainakin 80 000 euroa verorahoista? Ei ole kyllä pitkälle päästy ainakaan ideariihessä? Mutta kävijätilastohan tulee pomppaamaan kattoon, ainakin olutteltassa, kun Jorma Kääriäinen esiintyy siellä.

Viime vuonna tällä tapahtumalla tuli takkiin 133 000 euroa, eli veronmaksajien maksettavaksi. Nyt jatketaan yhtä köykäsellä ohjelmatarjonnalla. Mutta onhan se helppoa suunnitella vaikka mitä, kun kaikki tehdään verorahoilla, eikä mitään taloudellista riskiä tarvitse kantaa? Tämä on varmaan Ylä-Karjalan päätoimittaja Pertti Meriläisen mieleen, kun oikein ylistää rahan jakamista tähänkin tapahtumaan, jolla ei ole mitään kysyntää muille kuin hankkeen myyneelle tuottaja Jarmo Korhosella ja samassa firmassa toimivalla näyttelijä-ohjaaja Kai Lehtisellä ja heidän kaveripiirilleen. Ilmainen tapahtumaviikonloppu veronmaksajien piikkiin ja rahat tuotantoyhtiölle.

Loppumetreillä kysymys on aivan samanlaisesta kusetuksesta, kuin joulun alla kuvatussa jouluhömpässä. Verorahoista maksettiin yhdestä filminpätkästä kaikkiaan lähes 100 000 euroa yhdelle kaupunginjohtaja Pertti Vainionpään "kaverille".