VIIKON SITAATTI

Viikko 44:
"Hannu M puhuu asiaa. Kaikki vanhat kääkät pois päättämästä" (Y-K 30.10.12).
- Näin oli Hannu Mikkilä (kesk.) näköjään populistina puhunut vaalien alla, vaikka nimenomaan Nurmeksen kepuehdokkaissa taisi olla näitä "vanhoja kääkkiä" eniten. Aloittaisi Hannu Mikkilä omien piiristä tuon puhdistustyön, jos pelkkää ikärasismia haluaa jossakin harjoittaa.

22.1.2013

Ylä-Karjalan ent. toimittaja: "Itella ei olekaan postiasiassa päämörkö, vaan kaupungin usein erilaisia kytköksiä omaava luottamushenkilöstö."

Jukolan Osuuskauppa osti Nurmeksen ns. Siwan kiinteistön EPI Temple Portfolio 1 Oy:ltä hyvin nopealla aikataululla

EPI Temple Portfolio 1 Oy myi ns. Siwan kiinteistön (kolme rakennusta ja tontin) Nurmeksessa S-ketjun Jukolan Osuuskaupalle kesällä 2012 hyvin lyhyvien neuvottelujen jälkeen. Noudattamatta Tradeka Oy:n kanssa 2006 sovittua pitkien vuokrasopimusten käytäntöä, josta tiedotettiin hyvin laajasti kiinteistökaupan yhteydessä.

Nurmeksen torin laidalla olevan Siwan ja kahden muun rakennuksen (puinen asuinrakennus ja myymälärakennus) muodostaman kiinteistön omistusten vaihtumisten taustalla on E-liikkeen ajautuminen konkurssiin, toistakymmentä vuotta sitten.

Raunioille perustettiin Tradeka Oy hoitamaan myös kiinteistöjä. Suomen Siwoista, Valintataloista ja Euromarketeista suurin osa on toiminut vuodesta 2007 lähtien lähinnä EPI Temple Portfolio 1 Oy:n vuokrakiinteistöissä. Näin myös Nurmeksen keskustan Siwa. Vuonna 2009 Tradeka Oy muuttui myymälätoimintojen osalta Suomen Lähikauppa Oy:ksi.

"Tradeka Oy teki 2006 Sale and leaseback -järjestelyn. Kaikkiaan 260 myymälän tilat myytiin ulkomaalaiselle (brittiläis-ranskalaiselle) sijoittajafirmalle Curzon/ IXIS AEW European kiinteistörahastolle ja näihin tiloihin tehtiin pitkäaikaiset vuokrasopimukset. Myymäläkohteet jaettiin 2007 perustettuihin EPI Temple Portfolio 1-4 -yhtiöihin ja näitä kohteita hallinnoi Suomessa Genesta Oy" (Maankäyttö 2/ 2010). 

Myös Turun Sanomissa 29.6.2006 todetaan, että "omistajanvaihdos ei vaikuta myymälöiden toimintaan, sillä ne jatkavat kiinteistöissä pitkäaikaisten vuokrasopimusten turvin". Sama todetaan mm. Taloussanomissa 28.6.2006.

Pitkäaikaista vuokrasopimusta ei kuitenkaan tehty jostakin syystä Nurmeksen keskustan Siwan toimitilojen kohdalla. Viiden vuoden vuokrasopimusta (2007-2012) ei voida pitää pitkänä, kun samaan aikaan esim. EPI Temple Portfolio 1 Oy -yhtiö teki Turun kaupungin kanssa liike- ja toimistorakennuskiinteistön maa-alueesta vuokrasopimuksen 1.1.2007 - 31.12.2036. Tämän sopimuksen tausta on siinä mielessä samanlainen Nurmekseen verrattuna, että Turussa oli kysymys kiinteistösopimuksesta joka oli ollut myös Tradeka Oy:llä pitkään vuokrattuna, vuodesta 1966.

Miksi Nurmeksen keskustan ns. Siwan kiinteistön osalta ei siis tehty vastaavaa pitkää vuokrasopimusta? Tai tarjottu siihen mahdollisuutta jatkosopimuksella kesällä 2012?

Rikkoiko EPI Temple Portfolio 1 Oy vuonna 2006 Tradeka Oy:n kanssa tehtyä sopimusta, kun julkisuudessa todettiin, että "näihin tiloihin tehtiin pitkäaikaiset vuokrasopimukset"? Vai haluttiinko myynti- ja kiinteistöjärjestelyn yhteydessä vain kaunistella tilannetta? Vai vaikuttiko jotkut muut suhteet kiinteistöyhtiön ja S-ketjun toimijoiden välillä?

Tämä yhtiö on myös aikaisemmin tehnyt yhteistyötä S-ketjun eri yksiköiden kanssa. Jukolan Osuuskaupan kanssa tehty kiinteistömyyntisopimus Nurmeksen ns. Siwan kiikteistöstä ei ole ainut S-ketjun historiassa. Esim. 2011 tämä kiinteistöyhtiö ajoi läpi Lappeenrannan asemakaavan, tonttijaon ja kaupunginosan rajan muutoksen S-Market Myllykeskuksen osalta.

Catella Property Oy toimi Tradeka Oy:n neuvonantajana 270 myymäläkiinteistön kaupassa 2006. Toimitusjohtajana toimi tuolloin Timo Nurminen. Nykyinen toimitusjohtaja on Erkki Hakala. Tradeka Oy:n 270 kiinteistön myyntihinta on ollut noin 200 milj. euroa.

Amplion Asset Management tuli kuvioihin?

Genesta Oy:ltä saatujen tietojen mukaan "Amplion on hoitanut kiinteistöstrategiaa jo pari vuotta ja Genesta ei ole ollut missään tekemisissä sen kanssa kesäkuun 2012 jälkeen", toteaa Marja Liisa Suutarinen (Head of Asset Management Finland / Helsingin toimistosta). Eli muutos on tapahtunut samoihin aikoihin, Jukolan Osuuskauppa teki ostoksensa kesäkuussa.

Amplion Asset Management on osa Catella-yhtymää, joka siis toimi neuvonantajana Tradeka Oy:lle, sen myydessä 260 liikekiinteistöä vuonna 2006. Amplionilla oli vuoden takaisen tiedotteen mukaan hoidossa vajaan 485 milj. euron kiinteistöomaisuus.

Miksi Nurmeksen keskustan ns. Siwan kiinteistön osalta ei siis tehty vastaavaa pitkää vuokrasopimusta? Tai tarjottu siihen mahdollisuutta jatkosopimuksella kesällä 2012 Suomen Lähikauppa Oy:lle?

- Kiinteistön arvon kannalta pitkä vuokrasopimus on yleensä parempi kuin lyhyt ja siihen yleensä pyritään, mutta aina vuokralaiset eivät ole halukkaista sitoutumaan pitkäksi aikaa, toteaa toimitusjohtaja Jyrki Konsala Ampliosta.

Tehän jatkoitte joulukuussa 2011 Suomen Lähikauppa Oy:n kanssa 186 kiinteistön sopimuksia 8 ja 12 vuodella, miksi Nurmeksen keskustan ns. Siwan kiinteistö ei saanut jatkoaikaa?

-  Kuten jo aikaisemmin totesin, me pyrimme tekemään pääsääntöisesti mahdollisimman pitkiä vuokrasopimuksia, mutta rajoittavana tekijänä on yleensä vuokralaisten halu sitoutua, Konsala kertoo.

Rikkoiko EPI Temple Portfolio 1 Oy vuonna 2006 Tradeka Oy:n kanssa tehtyä sopimusta, kun julkisuudessakin puhuttiin, että "tehtiin näihin tiloihin pitkäaikaiset vuokrasopimukset"?
- Ei, toteaa Konsala.

Julkisuudessa 2006-2010 on näiden kiinteistövuokrasopimusten osalta puhuttu pitkistä vuokrasopimuksista, onko teistä 2007-2012 'pitkä' vuokrasopimus?

- Alun perin paketissa oli eri mittaisia sopimuksia, joista osa hyvinkin pitkiä ja osa vähän lyhempiä. Keskimääräinen pituus oli selvästi enemmän kuin tuo 5 vuotta, kertoo Konsala.

Tarjositteko te Suomen Lähikauppa Oy:lle vuokrasopimuksen jatkamista Nurmeksen keskustakiinteistön osalta? Ja kuinka pitkää sopimusta, jos tarjositte?
- Konsala viittaa vain ensimmäisen kysymyksen vastaukseen. Tarkemmin hän ei halua kertoa.

Miksi myyntisopimuksessa Jukolan Osuuskaupalle ei edellytetty, että nykyiset vuokralaiset, mm. Suomen Lähikauppa Oy olisi saanut jatkaa vuokralaisena jonkin siirtymäajan entisillä ehdoilla myös  uuden omistajan alaisuudessa? Kiinteistön ostotarjoushan on tullut Jukolan Osuuskaupalta.

- Kohteesta oli aika tuore vuokrasopimus, jonka mukaan mentiin, kertoo Konsala.

Oletteko aikaisemmin tehneet kiinteistöyhteistyötä Suomen S-ketjun osuuskauppojen kanssa?

- Hallinnoimme satoja liikekiinteistöjä ja olemme luonnollisesti tekemisissä kaikkien merkittävien käyttäjätahojen kanssa. S-ryhmä on meillä vuokralaisena monessa paikassa (kuten SLK, K,…) ja olemme myyneet heille kiinteistöjä aiemminkin osana normaalia liiketoimintaamme, kertoo Konsala.

Jukolan Osuuskaupan tj. Matti Konttinen on todennut, että "ovat etsineet pitkään liikekiinteistötonttia keskustasta", vaikka omistavat jo liike- ja asuinkiinteistön torin toisen puolella. Onko teidän väliset neuvottelut alkaneet milloin?
- Vähän ennen kauppaa, kertoo Konsala.

Tämän selvityksen taustalla on Nurmeksen postipalvelujen keskittyminen vain Porokylän S-markettiin, keskustaan ei ollenkaan asiamiespostia. Siwan ja postipalvelujen osalta Suomen Lähikauppa Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Raasakka (Y-K 30.8.12) kertoi, että "valitettavasti joudumme laukkauttamaan myymälän, emme saaneet solmittua vuokrasopimukselle jatkoa eikä toista paikkaa ollut tarjolla".
Perusteita vuokrasopimuksen jatkamiselle olisi ollut, jos ne olisi muutakin kuin liiketaloudellisia. Otatteko te huomioon yhteisöllisiä vaikutuksia kiinteistökaupoissa, kun rahasta edustamanne yhtiön kohdalla ei ole kyse?

- Tältäkin osin Konsala viittaa ensimmäisen kysymyksen vastaukseensa.

EPI Temple Portfolio 1-4 Oy:t?

Nämä kiinteistöyritykset 1-4 on perustettu rekisteritietojen mukaan 2007. Heti seuraavana vuonna 2008 yhtiöt tekivät yhteensä yli 25 miljoonan euron liikevaihdon, tulostappiot olivat kuitenkin yli -43 miljoonaa euroa (tarkoista luvuista).

Vuonna 2009 yhteistulos oli jo lähes 3,7 miljoonaa plussalla, tuolloin alkoi mm. Euromarketien liiketoimintojen myynnit. Tästä oli tn. sovittu kiinteistöjen myynti- ja vuokrausjärjestelyssä 2006 Tradeka Oy:n ja ulkomaalaisen sijoittajafirman Curzon/ IXIS AEW:n kanssa.

Kaupparekisteritietojen mukaan yhtiöiden 1-4 hallituksien pj. olisi nyt John Ronan O' Donoghue ja varsinaiset jäsenet jokaisessa yhtiössä Yves Barthels ja Jyrki Pekka Konsala, joka nyt toimii siis Amplion Asset Managementin toimitusjohtajana.

EPI-osakeyhtiöiden hallituksien puheenjohtajaksi on aikaisemmin 9.2.2011 ilmoitettu Thor Petersson. Päävastuulliseksi tilintarkastajaksi yhtiöiden osalta on ilmoitettu Tuija Korpelainen Ernst & Young Oy:stä.

Näitä lähes samannimisiä kiinteistöyhtiöitä on siis neljä (eritelty 1-4). Kaikilla on samat päättäjät/ vastuuhenkilöt. Yhtiöt 1-2 on rekisteröity "omien kiinteistöjen kauppa" varten ja yhtiöt 3-4 "muiden kiinteistöjen vuokraukseen ja hallintaan". Jokaisen yhtiön liikevaihdoksi on ilmoitettu rekisteriin 2-10 miljoonaa euroa.

Yhtiö-1: Heti perustamisvuotensa jälkeen 1-yhtiön liikevaihto vuonna 2008 on ollut peräti yli 9 miljoonaa euroa, tilikauden tulos kuitenkin yli 13 miljoonaa miinuksella. Vuonna 2009 liikevaihto lähes 7,3 miljoonaa euroa, tulos 734 000 euroa plussalla. Vuonna 2010 liikevaihto myös yli 7,2 miljoonaa, tulos reilut 2 miljoonaa. Vuonna 2011 liikevaihto 7,4 miljoonaa ja tulos 2,9 miljoonaa. Liikevoitto on ollut 2009-11 vuosittain 65-67 prosenttia.

Yhtiö-2, myös myyntiin keskittynyt: 2008 liikevaihto lähes 4 miljoonaa euroa, tulos -6,2 miljoonaa; 2009 liikevaihto 3,2 miljoonaa, tulos 413 000; vuosi 2010 liikevaihto 3,2 miljoonaa, tulos -586 000; vuosi 2011 liikevaihto 3,2 miljoonaa, tulos 1,1 miljoonaa.

Yhtiö-3: 2008 liikevaihto 5,8 miljoonaa, tulos -8,1 miljoona; 2009 liikevaihto 4,6 miljoonaa, tulos 1 miljoona; 2010 liikevaihto 4,6 miljoonaa, tulos 1,3 miljoonaa; 2011 liikevaihto 4,4 miljoonaa, tulos 3,3 miljoonaa.

Yhtiö-4: 2008 liikevaihto 6,2 miljoonaa, tulos -15,8 miljoonaa; 2009 liikevaihto 4,9 miljoonaa, tulos 1,5 miljoonaa: 2010 liikevaihto 4,9 miljoonaa, tulos -188 000 euroa; 2011 liikevaihto 4,7 miljoonaa, tulos 1,8 miljoonaa.

Kaikkien neljän yhtiön liikevoitto on vuosina 2009-2011 vaihdellut keskimäärin 53-71 prosentin välillä, yhden yhtiön yhtä poikkeusvuotta lukuunottamatta.

Kiinteistöyhtiörypäs on tahkonnut jatkuvasti suuria voittoja, joten myöskään rahapulassa Nurmeksen ns. Siwan kiinteistöä ei myyty Jukolan Osuuskaupalle.

Jukolan Osuuskaupan ostoskyselylle myydään-vastaus nopeasti

Jukolan Osuuskauppa osti Kauppatori 8:n tontit 2 ja 3 rakennuksineen (ns. Siwan kauppakiinteistö ja puisen asuinrakennuksen ja liike/varastorakennus). Kiinteistökaupan tontin yhteenlaskettu pinta-ala on 5700 neliömetriä.

Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen on todennut, että "olemme jo pitkään selvittäneet mahdollisuutta avata päivittäistavarakauppa entisen kauppalan keskustan alueelta" (Y-K 30.8.12).

Kiinteistökauppaan on kuitenkin edetty hyvin nopeasti, kuten Amplionin toimitusjohtaja Jyrki Konsala totesi, että "neuvottelut ovat alkaneet vähän ennen kauppoja". Myydään-vastaus on tullut hyvin nopeasti. Kauppasopimus tuli myös Suomen Lähikauppa Oy:n tietoon viimeistään kesäkuussa.

Siwan/ Suomen Lähikauppa Oy:n kiinteistövuokrasopimuksen päättyminen 2012 on ollut siis Jukolan Osuuskaupan johdon ja johtoryhmän tiedossa viimeistään kesäkuussa 2012.

Siwan puolesta Suomen Lähikauppa Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Raasakka (Y-K 30.8.12) kertoi, että "valitettavasti joudumme laukkauttamaan myymälän, emme saaneet solmittua vuokrasopimukselle jatkoa eikä toista paikkaa ollut tarjolla". Kiinteistöyhtiö EPI Temple Portfolio 1 Oy/ Amplion ei siis halunnut jatkaa vuokrasopimusta.

Paikallislehti Ylä-Karjala ja maakuntalehti Karjalainen vaikenivat uutisoimasta edes kiinteistön myyjää, kun suhteet Jukolan Osuuskauppaan painavat ja myyjätaho on haluttu pitää salaisena.

Postiasiassa salasivat myös kaupungin poliittiset luottamushenkilöt

Suomen Lähikauppa Oy irtisanoi 29.6.2012 yhteistyösopimuksen Itellan kanssa postipalvelupisteestä Nurmeksen keskustan Siwassa. Irtisanomisen taustalla oli kiinteistönomistajan ja Jukolan Osuuskaupan välinen esisopimus kiinteistön myymisestä Jukolan Osuuskaupalle vuoden 2013 alusta.

 

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsin mukaan (kaupunginhallituksen pöytäkirja 17.12.12) Itellan johtaja Kirsi Laakso kysyi vasta elokuun 2012 lopulla Nurmeksen kaupungin kantaa postipalvelupisteiden sijaintiin Nurmeksessa. Nurmeksen kaupunginhallitus käsitteli asiaa 3.9.2012 kaupunginjohtajan katsauksessa, ei erillisenä julkisena asiapykälänä. 

Asia haluttiin salata myös Nurmeksen kaupunginjohtajan taholta, johtoryhmässä ja kaupunginhallituksessa 3.9.12. Nurmeksen kaupungin salailukulttuuria ylläpidetään ja jatketaan tarkoituksella, asioita käsitellään mm. "kaupunginjohtajan katsauksissa". Kabinettipolitiikka jatkuu edelleen, kun neuvotteluja taidetaan käydä aina salaisesti sivuraiteilla kaupungin muiden toimijoiden kanssa.

Kaikkien kokousasioiden, myös kannanottojen/ lausuntojen, pitäisi olla luottamuselinten esityslistoilla. Lisäksi tällaiset asiat ovat julkisia asioita, kun esim. Itella on kysynyt Nurmeksen kaupungin kantaa postipalvelupisteiden sijaintiin kaupungissa.

Kaupunginhallituksen 3.9.12 kokouksessa tätä salailupolitiikkaa ovat jatkaneet: pj. Hannu Pääkkönen (sd.), Teemu Halonen (sd.), Terttu Komsa (kok.), Anu Lipponen (kesk.), Merja Makkonen (sd.), Jari Meriläinen (ps.), Vesa Pyykönen (kesk.), Pertti Ryynänen (kesk.), Lahja Mustonen (kesk.), Matti Kämäräinen (kesk.), Yrjö Räsänen (sd.), Jussi Säämänen (kesk.), kj. Asko Saatsi ja ksihteeri Eeva Piironen. Tämä kabinettiporukka vaikeni asiasta julkisuuteen, kuntavaalien yli, 29.10.12 asti.

Myös mm. Karjalainen ja paikallislehti Ylä-Karjala ovat saaneet syyskuussa ensitiedon postiasiasta kaupunginhallituksen kokousasioista kysellessä, jos em. lehtien  toimittajat osaavat edes kysyä asioista? Vaikenemisen taidon näiden lehtien toimitukset kyllä osaavat, mutta sehän onkin osa heidän tehtäväänsä kaupungin postitoimistoina. 

Kaupunginjohtaja ilmoitti kaupunginhallituksen 3.9.12 valtuuttamana kaupungin kannan Itellan johtaja Kirsi Laaksolle, että Nurmeksessa tulee olla täyden palvelun postit Nurmeksen keskustassa ja Porokylässä.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi toteaa 17.12.12 kaupunginhallituksen pöytäkirjan liitteessä: "Maanantaina 29.10.2012 kunnallisvaalien jälkeisenä päivänä Itella tiedotti yllättäen sulkevansa Nurmeksen keskustan postin. Myöhemmin Itella on myöntänyt, että tiedonkulussa oli puutteita, ja että tiedotuksen ajankohta oli huonosti harkittu, ja että tiedotuksen ajankohtaan oli vaikuttanut myös yhteistyökumppanin toive." Eli näin on toiminut Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen, johtoryhmänsä ja sen pj. Matti Timosen (kesk.) valtuuttamana.

Toimintatavat herättäneet laajaa keskustelua

Nurmekselainen ent. paikallislehtitoimittaja Martti Timonen kirjoitti 17.1.13 Nurmeksen postiasiasta mm. seuraavaa: "Nurmeksen vanha kaupunginhallitus pyyhki viime vuoden lopulla jalkansa paperiin, jossa kaupunginjohtaja rohkeni esittää Nurmeksen ainoan postin sijoittamista Porokylän keskustaan."

- Päätösesityksen tähän juoneen esitti Anu Lipponen (kesk.).

Martti Timosen mukaan "postiasia tuli esille Jukolan ostettua Siwan kiinteistön (Jukola osti kaikkiaan 5700 neliön kiinteistötontin, tontilla on Siwan rakennuksen lisäksi kaksi puurakennusta). Itella ilmoitti samalla, ettei se enää ylläpidä Nurmeksessa kuin yhtä asiamiespostia. Silloin tuli Nurmeksen päätettäväksi se, missä sen yksi ja ainoa posti sijaitsee. Asia on edelleenkin näin, vaikka väitetään, että Itella vaatii ainoan postin sijoittamista Porokylään. Iso Itella viis veisaa siitä, missä Nurmeksen posti fyysisesti sijaitsee."

- Jukolan Osuuskaupan johtoryhmän keulan muodostavat toimitusjohtaja Matti Konttisen sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja Matti Timonen (kesk.).

Martti Timonen toteaa hyvin ja epäilee, että Jukolalle ei lienekään sama, onko posti Porokylän S-marketissa vai keskustan Salessa", vaikka Jukolan Osuuskaupan toimitusjohtaja Matti Konttinen on sitä haastatteluissa korostanut. Timosen mukaan "se kertoo yleisöltä piilossa olevista kytköksistä ja siitä, että keskustan tasapuolinen kehittäminen onkin muissa kuin tavallisten kaupunkilaisten käsissä".

Timonen korostaa myös sitä, että "vaikka postiasia oli päättäjien tiedossa jo ennen kuntavaaleja, se tuotiin julki vasta vaalien ja kauan keskustan postin lakkauttamispäätöksen jälkeen". Se kertoo Timosenkin mukaan "päätöksentekokulttuuristamme ja kehittämisstrategioittemme ohjailusta".

- Kaupunginjohtaja Asko Saatsin asiakirja kaupunginhallituksen kokouslistalla (17.12.12) todistaa, että Jukolan Osuuskaupan taholta oli Itellalle esitetty, että keskustan postin lakkauttaminen tiedotetaan syksyn kuntavaalien jälkeen. Tässä myyräntyön taustalla ovat tehneet nimenomaan Nurmeksen Keskustan kunnallisjärjestön ja Sosialidemokraattien edustajat, jotka ovat vahvasti mukana myös S-ketjun Jukolan Osuuskaupan hallinnossa.

Martti Timonen toteaa hyvin, että "vanhan kaupunginhallituksen postin sijoittamista koskeva päätös oli surkuhupaisa: kaksi hallituksen jäsentä ilmoitti suoraan, etteivät he kannata kaupunginjohtajan esitystä ainoan postin sijoittamisesta keskustaan".

- Kaupunginjohtajan esityksen yrittivät kokonaan kaataa kepu Lahja Mustonen ja perussuomalainen Jari Meriläinen.

- Lahja Mustonen oli viime vaalikaudella kepulaisen Marianne Okkosen henkilökohtainen varajäsen. Okkonen ei osallistunut kaupunginhallituksen yhteenkään kokoukseen viimeisen reilun vuoden, olipahan näin S-ketjun "esiliina" Lahja Mustonen kaupunginhallituksessakin. Keskusta ei vaihtanut kaupunginhallituksen jäsentä virallisesti, vaikka Okkonen ei osallistunut kokouksiin syksystä 2011 lähtien.

Martti Timonen toteaa: "Loput tekivät poliitikoille ominaisen "jipon" eli laativat ja hyväksyivät esityksen, että Nurmeksessa on säilytettävä kaksi postia."

- Tämän junailun esitti kepulainen Anu Lipponen ja sitä kannatti demareiden Teemu Halonen. Äänestyksessä 17.12.12 tämän "vesityksen" taakse asettuivat myös Terttu Komsa (kok.), Ritva Mahlavuori (sd.), Vesa Pyykönen (kesk.) ja Pertti Ryynänen (kesk.). Paikalla olivat poliitikoista istumassa myös Yrjö Räsänen (sd.) ja Jussi Säämänen (kesk.).

Timonen toteaa hyvin, että tämä keskustalaisen Anu Lipposen esittämä ja kaupunginhallituksen hyväksymä päätös "oli naurettava kasvojen pesuyritys, sillä Itella oli vasta keskustan postin lakkauttamisen jälkeen pidetyssä, niin sanotussa neuvottelussa ilmoittanut, että posteja on jatkossa vain yksi". Timonen toteaa myös: "Siinä eivät uhkailut hallintomenettelyillä eivät enää auta. Hallituksen jäsenet tiesivät tämän täysin tarkkaan, mutta uskoivat näin hämäävänsä äänestäjiä."

Martti Timonen: "Viimeistään hallituksen päätös on tehnyt selväksi sen, ettei Itella olekaan postiasiassa päämörkö, vaan kaupungin - usein erilaisia kytköksiä omaava - luottamushenkilöstö, jolla ei ole syystä tai toisesta halua keskustaajaman tasapuoliseen kehittämiseen."

- Tähän on todettava, että se "kehittäminen" saa tapahtua vain Jukolan Osuuskaupan johdolla ja hyväksynnässä.

Martti Timonen toteaa lopuksi, että "toivottavasti uusi kaupunginhallitus palaa vielä asiaan ja pelaa rehellisemmin kortein".

- Sitä on turha toivoa, kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimii Matti Kämäräinen (kesk.), joka on vuosikymmenien ajan ajanut Nurmesta suohon, verorahojen ohjauksella kaupungin matkailuharrasteluun.  Kämäräinen kuppaisi myös mummoilta ne viimeisetkin roposet palvelujen maksamisen, kuten hän eräiden eduskuntavaalinen alla kirjoitti Karjalaisen yleisönosastopalstallakin.

Tätä Kepu-Demu -politiikkaa on ajettu Nurmeksessa jo pitkään, demarit keskustan apupuolueena. Myös kuntapalvelujen maksuja (kiinteistöveroa sekä vesi- ja jätemaksuista lähtien) on korotettu niin, että köyhemmillä ei ole vara edes polttaa valoja asunnoissaan, saati maksaa esim. vanhushuollon asumis- ja muista palveluista Nurmeksessa.

Joten Martti Timosen loppulauseen "nikkarit" ovat olleet tiedossa jo ajat sitten. Timonen toteaa: "Itäkaupungin mummo, joka käytät rahaa ja tuntikaupalla aikaa viedessäsi pakettisi Porokylän postiin, muista miksi näin kävi?"